Prolazna kiša okvasila žednu zemlju i ugasila požare na Luštici

Prolazna kiša okvasila žednu zemlju i ugasila požare na Luštici

3
Podijeli

Kratko osvježenje s kišom na primorju dočekali smo poslije 40 tropskih vrelih dana. Najviše su se toj pomoći s neba obradovali vatrogasci na Luštici, koji gotovo mjesec vode borbu s vatrom i dimom. Požari na Luštici jesu ugašeni, ali ekipe i dalje dežuraju, jer nije dovoljno natopljeno tlo, kažu nam dežurni u hercegnovskoj Službi zaštite i spasavanja.

No, kao da su kiša sa blagim pljuskom, jakom grmljavinom, sinoć od 22 do 23 h, iznenadili i same meteorologe. Jer, u meteo biltenima kišu su prognozirali samo za sjever Crne Gore. Palo je za nepuni sat na području Herceg Novog samo 2,4 litra kiše po metru kvadratnom. U Meteorološkoj stanici i Igalu bilježe da je kiša okvasila zemlju u junu sa 0,4l, u julu 1,3l i u avgustu sinoć sa 2,4 litra po metru kvadratnom. Ne pamti se decenijama unazad toliko sušno ljeto, za dva i po mjesesa samo 4,1 l kiše po metru kvadratnom.

Picerija i restoran

Ipak, blago osvježenje , srećom „dohvatilo“ je na kratko obalu. Spustila se temperatura za više od deset stepeni, pa su poslije dugih tropskih noći, izmješanih s teškim zagađenim vazduhom usljed požara, mnogi lijepo usnuli. A i jutro je prijatnije s 20 stepeni umjeto s 30. Već tokom dana sunce će opet rastjerati oblake i narendih dana imaćemo temperature preko 30 stepeni.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code