Početna Kultura Proljećni belkanto, sjajan koncert umjesto takmičenja solo pjevača Bruna Špiler

Proljećni belkanto, sjajan koncert umjesto takmičenja solo pjevača Bruna Špiler

0

Povodom desete godišnjice  Međunarodnog takmičenja solo pjevača Bruna Špiler, u Dvorani Park priređen je izuzetan rođendanski koncert, Proljećni belkanto.

Foto: Zvezdana Kujović

Nastupili su: hor  Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo iz Kotora, kojim  diriguje profesor Mihailo Lazarević, zatim orkestar  pod dirigentskom palicom  Novljanina – Radovana Papovića  i petoro mladih operskih pjevača  nagrađivanih na dosadašnjim festivalima. To su: Novljnka Nikolina Pušara, sada studentkinja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Mladen Prodan  iz Beograda – student  četvrte godine na Fakultetu muzičke umetnosti, Maja Lukšić Tivćanka,  Bože Jurić Pešić,  iz Splita  i naša sugrađanka  Maja Dabović , sada  studentkinja druge godine na FMU u Beogradu.

Radovan Papović kaže da je srećan što je u svom gradu, posebno jer ima utisak da ga je Novi pomalo zaboravio. Koncert je ocijenio kvalitetom u ravni festivala. Sličnog mišljenja je i naš poznati violinista Vili Ferdinandi.

–  Nisam mogao očekivati da čujem ovakve glasove, u svakoj srećnoj državi Mirela Šćasni i ovi mladi umjetnici morali bi da imaju punu podršku – rekao je Papović. Najavio je mogućnost  da opera Sestra Anđelika,  koju je producirala NVO Bruna, bude obnovljena.

Mirela Šćasni je prezadovoljna koncertom, jednako profesionalnim umjetničkim i emotivnim nivoom koji je postignut. Pokazano je  bogatstvo vokalnih solista  koje ima Boka i koje je nastalo zahvaljujući dijelom i takmičenju Bruna Špiler.

– Ovakav koncert bio bi predivan poklon svakom gradu, a mi u Herceg Novom mogli bismo predstavljati pobjednike  takmičenja na koncertima  i tako doprinositi sadržajima hercegnovskog  kulturnog ljeta – predlaže ona.

Mladen Prodan svaki put kada dođe u Herceg Novi odlično se osjeća. Ove  godine sve je rasterećenije, jer nema takmičenja, što je, kaže, veliki gubitak. Zato treba svi da se potrude, a posebno  Herceg Novi da ovaj festival živi.

Dobitnik dvije nagrade na takmičenju „Bruna Špiler“, Bože Jurić Pešić, ističe  koliko puno mogućnosti festival  daje mladima da osjete i u Evropi šta su kazališne, operne daske, a njemu je ta mogućnost pružena zahvaljujući festivalu Oper Oder Špre koji sarađuje sa hercegnovskim festivalom.

Maja Lukšić, žali što je festival pomjeren za narednu godinu a kao najveću vrijednost manifestacije izdvaja susrete sa  uglednim profesorima iz Evrope, master klasove koji pružaju mogućnost da uče od najboljih pa su  nemjerljiva podrška mladim pjevačima.

Nikolina Pušara  podsjeća da je zahvaljujući nagradama na festivalu Bruna Špiler, koji je kako kaže „jako takmičenje“  dva puta kao najbolja interpretatorka francuske muzike  zahvaljujući agenciji Parade imala priliku da boravi u Francuskoj i učestvuje  u njihovim projektima.

–  Ima u regionu sličnih takmičenja poput naše Brune ali ni jedno ne okuplja toliko učesnika, takmičara niti toliko eminentnih  profesora, operskih pjevača, priča  Maja Dabović.

Primadone Radmila Smiljanić i dirigentkinja Darinka Matić Marović, koje su svih proteklih godina nesebično doprinosile festival, ove godine iz objektivnih razloga nisu mogle da budu u Herceg Novom. Uputile su zato srdačno pismo podrške, a  Santa Lućija, do sada pjevana u znak sjećanja na Brunu Špiler, iz zahvalnosti prema velikim umjetnicama izvedena je kao  festivalski poklon, njima u čast.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code