PROMOCIJA CRNE GORE U BRISELU

PROMOCIJA CRNE GORE U BRISELU

176
0
Podijeli

brisel1Na Dan državnosti Crne Gore NTO CG organizovala je promociju u Briselu, za tržište Belgije. “Manneken Pis”, jedan od simbola grada Brisela, svečano je obučen u crnogorsku narodnu nošnju. Svečano oblačenje statue zajednički su organizovale NTO CG, Ambasada Crne Gore u Belgiji i vlasti grada Brisela – saopštavaju iz PR službe NTO.

“Manneken Pis”, je jedna od najvećih turističkih atrakcija Brisela i nezaobilazna tema svih razglednica i turističkih fotografija.

Picerija i restoran

 

Prethodno, je u gradskoj skupštini City Hall of Brussels, NTO organizovala koktel za zvanice, koje je pozdravio ambasador Crne Gore u Belgiji Vesko Garčević, direktor NTO CG Saša Radović, ministarka za kulturu Brisela gospođa Van Oudenhove i predsjednik Društva prijatelja Manneken Pis-a Vandenhaute.

 

brisel2Radović je tom prilikom istakao da nema bolje prilike i mjesta da se proslavi 134 godine od proglašenja suverenosti Crne Gore, koja se na današnji dan odigrala na Berlinskom kongresu 1878. godine Crna Gora ujedno proslavlja i početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, pa su ova dva događaja odredila vrijeme i mjesto današnje promocije. Radović je istakao da pristupajući zajednici drevnih evropskih naroda i prihvatajući njene standarde i načela, mi želimo da dio svoje bogate tradicije, istorije, kao i vrijednosti našeg društva prenesemo na ostale.

Prijemu su prisustvovali  brojni ambasadori i šefovi misija, direktor Evropske komisije za putovanja, mediji i brojne zvanice.

Nakon svečanosti u gradskoj Skupštini, zvanice su zajedno sa Društvom prijatelja Mannekena Pis-a, formirali povorku i uz zvuke poznatog orkestra «Fanfare du Meyboom » prošetali do trga gdje se nalazi statua – fontana Maneken Pis-a. Prilikom otkrivanja statute obučene u crnogorsku nošnju intonirana je crnogorska himna.

Zvanice, brojni turisti i građani Brisela koji su bili okupljeni oko fontane imali su priliku da uživaju u crnogorskim vinima kompanije “Plantaža” kao i da probaju njeguški pršut, a distribuirane su i promotivne brošure o našoj zemlji.

Crnogorsku nošnju za ovu priliku izradila je zanatska radnja “Rakočević”. Nošnja je nakon današnje ceremonije poklonjena muzeju grada Brisela.

 

Manneken Pis

 

sklpt1U skladu sa tradicijom, Manneken Pis se oblači u različite kostime nekoliko puta nedjeljno, u skladu sa unaprijed objavljenim rasporedom, a najveći broj kostima koje je do sada nosio izložen je u gradskom muzeju, među kojima najstariji datira iz 17. vijeka. Zasluge „Manneken Pisa”, kome su zahvalni građani Brisela 1619. Godine podigli statuu i fontanu, sežu u srednji vijek kad je dječak obavljajući malu nuždu ugasio fitilj velikog bureta baruta ispod zidina Brisela, spasavši grad i njegove žitelje ovog nauma neprijateljske vojske.sklup2

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code