Početna Promo Promocija engleskog prevoda “Boke Kotorske” don Nika Lukovića

Promocija engleskog prevoda “Boke Kotorske” don Nika Lukovića

0

Knjiga “Boka Kotorska” don Nika Lukovića, prevedena na engleski jezik, u izdanju Bokeljske mornarice – Beograd, biće promovisana u petak 23. avgusta, ispred Zbirke pomorskog nasljeđa u Tivtu (plato kod broda Barbara), u 21:00h. Na promociji će govoriti dr Branko Sbutege, Nikola Ciko i Andrea Stojilkov.

Knjiga od kapitalnog značaja, formatom ista kao prvo izdanje iz 1951, u tvrdom povezu, u smjeru kazaljke na satu riječima opisuje Boku od Herceg Novog do Budve i „budvanske okoline“ – s kraja na kraj Boke.

Ova knjiga na 200-ak strana je obavezna lektira, ne samo u svakom zalivskom domu, nego i obaveznom prevodnom lektirom svakog stranca u Boki Kotorskoj koji se zadivio ljepotom i civilizacijskim nasljeđem jedinog fjorda na Mediteranu. Ovo je svojevrsna “stara kartolina” (razglednica) Boke u kojoj su opisanje ljepote Boke, ispisana istorija, sa pregršt detalja iz arhitekture i umjetnosti Boke.

Don Niko Luković (1887 – 1970) bio je zalivski istoričar i katolički sveštenik, ispovjednik pobunjenih mornara u Boki Kotorskoj, osuđenih na smrt. Bavio se publicistikom, istorijom i politički je promišljao. Lukovićeva bibliografija broji više od 150 naslova objavljenih u raznim časopisima, zbornicima i novinama. Objavio više knjiga i brošura, među kojima su „Postanak i razvitak trgovačke mornarice u Boki Kotorskoj“, „Zvijezda mora: štovanje Majke Božje u kotorskoj biskupiji“, „Kotor u doba humanizma i renesanse“ i „Prčanj: historijsko-estetski prikaz“ – sve objavljene posthumno.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code