Početna Kultura Promocija knjiga „Susreti u tuđini“ i „Sunce zalazi“ korisnika Doma starih Grabovac...

Promocija knjiga „Susreti u tuđini“ i „Sunce zalazi“ korisnika Doma starih Grabovac i profesora Veljka Ikovića

0

U Dumu starih „Grabovac“ u Risnu promovisane su dvije knjige profesora književnosti u penziji Veljka Ikovića „Susreti u tuđini“ i „Sunce zalazi“. Riječ je djelima koje je Iković, inače korisnik Doma starih, napisao za vrijeme pandemije i stroge izolacije koja je bila u uvedena u Domu.

Milica Vuković recezent obije knjige, kazala je govereći o autoru, da je Veljko Iković osoba sa integritetom, humanista i vrstan prosvjetni radnik u penziji.

Njegova prva knjiga „Susreti u tuđini“ nastala je kao ishod njegovog boravka u inostranstvu, a ljudi i narodi opisani u njoj imaju različite sudbine.

„Veljko se obraća neposredno, kao kad piše pismo ili nekome kazuje. Granaju se odlike misaonog, deskriptivnog, emocionalnog. Opisao je raznovrsne pejzaže, spomenike, ljude, istakao karakteristike tog vremena i sve to sažeo u nedjeljivu misao. Nadahnut onim što je vidio i doživio njegov iskaz je ponesen, nadojen ličnim odzivima. Lični pečat, neposrednost kazivanja i istinoljubivost daju osobenu ljepotu i vrijednost knjizi“, kaže Vuković.

Ona ističe da se ova knjiga umnogome razlikuje od njegovih predhodnih djela.

„Naviknuti na njegove stihove i ljubavnu poeziju sada imamo pred sobom nešto osobenije i specifičnije u smislu da on svoja iskustva sada dijeli sa recipijentima. Sve je transparentno“.

Sam autor kaže da mu je ova knjiga posebno draga jer ga vraća u prošlost I vrijeme njegovih putovanja po Evropi od Pariza, Bona, Hamburga, Strazbura pa do Kopenhagena. Na tim relacijama srećao se sa ljudima sa prostora bivše Jugoslavije a mnogi od njih su uspješni I važni u sredinama u kojima sada žive.

“Ona nije pisana na osnovu sjećanja, kao što bi se to moglo zaključiti, već na osnovu dokumentacije. Ona je plod stvarnih događaja koje sam zabilježio u svojim dnevnicima tokom četvorogodišnjeg boravka u inostranstvu”, kaže Iković.

Njegova druga knjiga “Sunce zalazi” nastala je usled drugačijih okolnosti u odnosu na njegova ostala djela zbog čega čitaoca ne ostavlja ravnodušnim.

Milica Vuković recezent ističe da sam naslov ove knjige aludira na zalazak života i prolaznost ljudskog bitisanja na zemlji.

„U krugu života ne postoje ni pobjeda ni poraz. Postoje samo promjene. Prolaznost koju možemo poistovjetiti sa vozom i njegovim vagonima koji prolaze razne stanice. Tako i mi , htjeli ili ne, bili svjesni ili ne , prolazimo kroz život tj. život prolazi pored nas“, rekla je Vuković.

Ona ističe da pjesnik na inspirativan način opisuje boravak u Risnu, mjestu koje je malo ali sadržajno i ugodno za odmor.

Obije knjige sponzorisane su I promovisane od strane uprave Doma starih “Grabovac”.

Direktor Doma Srđan Dragomanović istakao je da je Veljko Iković izuzetna ličnost, osoba koja je cijeli svoj život pesvetila edukaciji mlađih a da sada na neki način edukuje I sosoblje doma I ostale korisnike. On je naglasio da će uprava doma nastaviti da podržava i fInansira ovakve I slične aktivnosti njegovih korisnika.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code