Početna Kultura Promocija knjige „Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ Petra Palavršića, vrijednog svjedočanstva...

Promocija knjige „Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ Petra Palavršića, vrijednog svjedočanstva o pomorstvu današnje opštine Herceg Novi

22

Knjiga „Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ autora Petra Palavršića biće predstavljena 9. avgusta (četvrtak), u bašti Gradskog muzeja Mirko Komnenović, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

O knjizi će govoriti prof. dr Drago Šerović, dr Goran Komar i autor Petar Palavršić. Program će početi u 20.30 sati, ulaz je slobodan i svi zainteresovani građani su pozvani da prisustvuju.

„Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ je spomen-knjiga posvećena pomorcima i jedrenjacima novske opštine, a namijenjena novim generacijama koje žele da upoznaju prošlost svoga kraja i da iz nje uče.

Ovo djelo obrađuje period od 1720. do 1900. godine, tačnije glavne istorijske događaje i ličnosti koji su uticali na razvoj pomorstva našeg kraja. Nastalo je zahvaljujući sačuvanim dokumentima, većinom u arhivskim, ali i privatnim zbirkama. Sadržaj je obogaćen sa oko 170 fotografija kapetana, jedrenjaka, lučkih gradova i pomorskih karata mora kojima su plovili novski pomorci.

„Mišljenja sam da knjiga, nastala kao rezultat dugotrajnog istraživanja istorijskih dokumenata iz oblasti pomorstva 18. i 19. vijeka našeg kraja, koja je autor radio pedantno, stručno i sa puno ljubavi, predstavlja pravo bogatstvo za istoriju hercegnovskog kraja i veoma značajan materijal za razna izučavanja i istraživanja“, rekao je o ovom djelu prof. dr Drago Šerović.

„Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ izuzetno je vrijedno svjedočanstvo o pomorstvu današnje opštine Herceg Novi, navodi u svom mišljenju novinar Siniša Luković. On ističe da se radi o svojevrsnoj mini-enciklopediji pomorstva i zaključuje da je samo „iz pera iskusnog dugogodišnjeg kustosa pomorsko-tehničke zbirke Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, mogla nastati ovako vrijedna i kompleksa knjiga, koja Herceg Novi sagledava onako kako ga je do sada malo ko sagledavao – sa mora.“

22 Komentari

 1. Rado bidošao iz poštovanja pre.a Petru, ali ne bih mogao ni da slušam ni da gledam ove ostrašćene nacionaliste, kojima je čestita nacionalnost profesija.

  5
  5
 2. Тешко вама, јер не видите ништа даље од носа, и мржње према Српству. Ја од оваквих као ви, који пишу коментаре а не потписују се ( каже се коментсришу4594 као жене алапаче) нијесам 1991.г. могао да будем ни близу Србин као ви. Уразумите се док сте на вријеме!

  6
  3
  • Čini se da se radi o crnogorskoj mornarici i njihovim cuvenim kapetanima sa Čeva i ostatka katunske nahije.Inace da citas znao bi da su Nemanjici vladali Kotorom prije 600 i vise godina i imali svoju flotu.

   18
   5
   • Tacno to, da nam nije bilo Nemanjica nebismo danas imali ni pomprski fakultet, a nemanjicka zastava se vijorila na brodovima od Kotora pa do Trsta, mozda cak i dalje ali iz skromnosti ne pricamo o tome, uostalom, oni su udarili temelje pomorstva u Kotoru a i sire, bili su vrsni pimorci sa Morave, danas se za takve kaze – Mojkovacka mornarica-, vremena se mjenjaju.

    4
    12
 3. Zelim uspjesnu promociju ove knjige i svaku srecu G-dinu Petru Palavrsicu.
  Znam kolioko je truda u sve ovo unio te se nadam da ce postovaoci kulture i tradicije naseg kraja to znati da prepoznaju.

  17
  4
 4. Šerović je poznati profesor Više pomorske škole u Kotoru, a kasnije Pomorskog fakulteta. Više je i ostario, ali nećeš čuti da je što loše kome učinio.

  14
  10

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code