Početna Kultura Promocija knjige “Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam)”, Željka Rutovića

Promocija knjige “Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam)”, Željka Rutovića

1

Nekada su mediji obrazovali, edukovali i snažili kritičko mišljenje. Danas, sve češće govorimo o krizi medija, te potrebi da što više ulažemo u medijsku pismenost.

Foto: JU Kulturni centar “Nikola Đurković”

Da nije krize čovjeka, ne bi bilo ni krize medija. Ne bi bilo ni krize smisla. Upravo krizom smisla ili masmedijskim totalitarizomom bavi se Željko Rutović u knjizi “Postmediji”, koja je promovisana  u sali kina “Boka” u Kotoru.

Govoreći o knjizi, prof. dr Mimo Drašković je istakao da je ovo deseto, jubilarno djelo mr Željka Rutovića i da to dovoljno govori o referentnosti samog autora, ali i ozbiljnošću njegovog djela.

“Gledajući sadržaj uočavamo da knjiga ima 24 tematska naslova i čak 62 uslovno rečeno podnaslova, što  govori o raznovrsnosti tema koje autor u ovoj knjizi otvara i analizira”, rekao je Drašković i dodao da način na koji Rutović vlada materijom i na koji nas postepeno uvodi u medijski svijet čini da se i sami osjećamo kao poznavaoci istog.

“Stil pisanja Željka Rutovića je naučno precizan, terminološki veoma bogat i čini da čitalac mora da promišlja o pročitanom”, kazao je Drašković.

Novinar i publicista, Slavko Mandić, kazao je da Željko Rutović pripada malom broju eksperata, koji razumije dešavanja koja su zahvaljujući tehnološkim procesima promijenili svijest čovjeku.

“Njegova knjiga “Postmediji, kriza smisla ili masmedijski totalitarizam”, baš kao i one prethodne, tjeraju misao na reakciju, na promišljanje i bolje razumijevanje temata i u vremenu koje nas je izmijenilo. Sa njegovim idejama i porukama svjesni smo što nam je činiti da smisao konačno počne da ima smisla”, rekao je Mandić.

Mediji su  u krizi zbog brojnih razloga –  političkih, ekonomskih, obrazovnih, ali i dalje snažni u oblikovanju čovjekove suštine. Rutović medije današnjice vidi kao postmodernu mitologiju.

Kako protiv takvih mitova, protiv postistine, senzacije, spektakla? Kako osnažiti medijsku pismenost?

Objašnjavajući svoju knjigu, mr Željko Rutović je kazao da smo svjedoci da se sve političke kampanje, izborne utakmice sve više izmiještaju iz tradicionalnih političkih alata i dobijaju nova svojstva mašinizacije svijeta čiji smo i sami djelo. Jedno od poglavlja u knjizi ide u prilog tome da smo i sami postali meta strahovite multimedijalne datosti, jer smo svjedoci da na raznim distributivnim kanalima i mrežama  dokidamo i gubimo stvarnost
“ Tako da ni jedno tradicionalno svojstvo, načelo, medija kako ga nosimo u školskom pamćenju i naobrazbi danas iz mog skromnog ugla ne važi, poručio je Rutović.

Odlomke iz djela čitala je Dubravka Jovanović. U muzičkom dijelu programa nastupila je kotorska ženska klapa ,,Maris”.

Organizator je JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code