Početna Oko nas Budva Promocija knjige sjećanja “Susret je najveći dar” Branke Bogavac u Budvi

Promocija knjige sjećanja “Susret je najveći dar” Branke Bogavac u Budvi

0

Nova knjiga spisateljice i novinarke Brank Bogavac, “Susret je najveći dar”, u organizaciji Narodne biblioteke Budve i Muzeja i galerija Budve najavljena je za sjutra, u 20 časova.

O knjizi u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” u budvanskom Starom gradu govoriće: slikar i književnik Dimitrije Popović, književnik Miraš Martinović, profesorica i spisateljica Zorica Joksimović i autorka. Moderatorka će biti Stanka Stanojević .

“Naslov knjige “Susret je najveći dar” odnosi se najprije na moje susrete s velikim ljudima. Ljudi koje sam imala sreću da sretem darivali su mi svoje riječi – onako, za ljubav susreta, za ljudsku ljubav, za moju ljubav za njihove knjige i njihove riječi, jednostavno, poklonili su mi ih, a ja ih, s moje strane, prenosim svima onima koji vole da čitaju, koji vole knjige. Tako moj susret s tim ljudima postaje mjesto rasprostiranja njihovih riječi, mjesto odakle će one otići još dalje i stići do onih koji će ih primiti kao darove koji će ih obogatiti. I to rasprostiranje njihovih poklona je moje uzdarje za njihov dar. Naslov se takođe odnosi i na sve susrete s prijateljima kao i dobronamjernim ljudima za koje Drugi nešto znači. Ima li išta ljepše od susreta s čovjekom?“ . navodi autorka.

Branka Bogavac je rođena 1937. godine u Virpazaru, na Skadarskom jezeru. Otac Sekule Bogavac je bio učitelj i pisac, a majka, Zorka Knežević, domaćica. Gimnaziju je završila u Beranama, a romansku grupu jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu 1964. godine.

U Pariz, gdje i danas živi, došla je 1964. godine, kao stipendista kulturnih razmjena Jugoslavije i Francuske. Na Sorboni je završila slavistiku 1968. godine, gdje je i magistrirala. Predavala je srpkohrvatski jezik u zvanju docenta (chargée de cours) na Sorboni, Pariz-VIII, 1977/78. godine. Dvadeset godina je bila profesorka u Jugoslovenskoj dopunskoj školi i na Radničkom Univerzitetu u Parizu.

Decenijama je objavljivala intervjue na cijelom jugoslovenskom prostoru, te objavila dvanaest knjiga.

Za svoj publicistički rad na planu afirmisanja francusko-jugoslovenske kulture i angažmana na istom polju, kao i direktorku Kulturnog centra Srbije i Crne Gore u Parizu, Francuska ju je odlikovala ordenom Viteza umjetnosti i književnosti 2013. Godine. Za sada je jedini nosilac tog priznanja u Crnoj Gori, poslije Dada Đurića i Danila Kiša.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code