Početna Oko nas Budva Promocija „Na veslu priča – Budva“: Vatra Don Kihota grije Budvu

Promocija „Na veslu priča – Budva“: Vatra Don Kihota grije Budvu

1

Proteklog vikenda u Modernoj galeriji Budve je priređena promocija serije „Na veslu priča – Budva“, kojoj su prisusvalii brojni akteri i autori serije. Prikazana je zajednička epizoda serije „Vatra od Don Kihota“ u kojoj u paralelnom intervjuu stvaraoci iz Budve suočavaju svoje stavove na temu održivog razvoja, modernog sveta, stanja životne sredine i stvaralaštva.

Netipično, promocija je započela pjesmom autora koncepta i reditelja serije Rastka Šejića.

Nakon projekcije zajedničke epizode Željko Komnenović, izvršni producent i predsjednik Matice Boke je razgovarao sa autorima:

– Puštamo u ovo naše more jednu poruku u boci koja će da traje, a koju će naći generacije koje dolaze, da mogu da vide kako se na pragu ovoga milenijuma Bokelji i Budva bore sa modernim vremenom, šta novo nastaje, a šta nestaje. Naših sedam autora iz Budve su zaista maestralno ispričali svoje priče o Budvi i njenoj prirodi i kulturi – kazao je Pavićević.

Rastko Šejić je na pitanje o objašnjenju pjesme i aktuelnim nastavcima serije, koja se emituje sedam godina i koja do sada ima već 80 epizoda, odgovorio da neka djela govore za sebe:

– Individualni pristup svakoj priči, izgradnja umjetničkog djela svim dostupnim kinematografskim sredstvima, jedan potpuno autorski tretman nesvojstven TV produkciji, našli su svoju publiku i ključ su uspjeha serije „Na veslu priča“. Svi ovi divni stvaraoci zajedno su nama i publici ispričali jednu cjelovitu priču o duhu Budve, suštinski prenijeli ljubav prema svom gradu. I drago nam je da serija zbilja prerasta u ozbiljnu filmsku antologiju moderne književnosti, kako je nazvao Gojko Božović, u trajno svjedočanstvo o postojanju duha na ovim prostorima, čijem ubijanju na žalost svjedočimo svakodnevno.

Zoran Mujbegović, akademski slikar i art direktor serije metaforično je pričao o buri, koja je u tom trenutku hujala uličicama Starog grada: „Ja sam cio život proveo ovdje, mator sam, znam Budvu i ljude još od kada su izvan grada postojale samo dvije-tri kućice. Previše zaboravljamo. Svi se čude ovoj buri koja već par dana duva. U stvari, u Boki Kotorskoj se ova bura zove Petrovi konji. Talasi koji od Veriga idu ka Luštici. Oni su uvijek duvali pred Vidovdan. To ribari znaju.“

Vladimir Lešić, kompozitor i dizajner tona serije ispičao je da je njegova veza za Boku i Crnogorsko primorje  davna:

– Moji preci su, pored ostalih građevina u Herceg Novom, sazidali kuću ispod manastira Savina i ja sam tako više od pola života bio vezan za taj grad i dio Boke. Međutim, slučajnost me dovela da sam vojsku služio osamdesetih godina u Kumboru, te sam tada obišao svaki kutak obale i mora i upoznao sugrađane i njihovu kulturu koju do tada nisam znao tako detaljno. Prolazeći sve gradove u toku snimanja ove serije, a bilo ih je petnaestak, od Kanjiže do Budve, iskusili smo dodatno muzičku tradiciju svih krajeva. Nadam se da uspijevam da povežem suštinu koja spaja cio region, te korjene, u jednom modernom ruhu.“

Aleksandar Serđo Kalezić, direktor fotografije budvanskih epizoda serije, najavljen je kao „najbolji fudbaler u ekipi, bivši prvotimac FK „Sloga“ iz Krtola“, ali je „na barku proveo veliki dio života“:

Ranko Pavićević, novinar i publicista kazao je da je radio mnogo na televiziji, napravio veliki broj reportaža, ali je uvijek sanjao o ovakvoj ekipi kao što su kolege iz „Šta hoćeš“.

Miroslav Luketić, istoričar i publicista je primjetio da će možda nekome  mišljenja u ovoj zajedničkoj epizodi zazvučati preoštro, jer se čuje i vidi sve što postoji u Budvi, lijepo i ružno, ali smatra da su ovim pokazali da smo slobodni ljudi, pod pritiskom raznih nesloboda, da je u demokratiji pravo na drugačije mišljenje osnovno.

Osam epizoda serije „Na veslu priča“ iz Budve biće emitovane na programima RTS od 22. jula.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code