Početna Kultura Promocija: “Postanak i razvitak trgovačke mornarice u Boki Kotorskoj”, don Niko Luković

Promocija: “Postanak i razvitak trgovačke mornarice u Boki Kotorskoj”, don Niko Luković

1

Matica Boke će sjutra veče, u Galeriji “Josip Bepo Benković” predstaviti reprint izdanje knjige Don Nika Lukovića iz 1930. godine “Postanak i razvitak trgovačke mornarice u Boki Kotorskoj”.

O knjizi će govoriti predsjednik UO Matice Boke, Željko Komnenović, novinar i publicista Siniša Luković, kao i višegodišnji kustos Pomorskog muzeja u Kotoru i autor više knjiga iz istorije bokeljskog pomorstva, Petar Palavršić.

Luković i Palavršić su autori predgovora i biografije Don Nika Lukovića, koji su sastavni dio knjige obogaćene fotografijama istorijskih ličnosti i brodova o kojima je autor pisao.

Iz Matice Boke napominju da će u saradnji sa Pomorskim muzejom Crne Gore biti priređena i izložba slika poznatih bokeljskih kapetana i brodova.

Don Niko u ovoj knjizi, koju je izdalo Udruženje Bokelja iz Beograda, govori o slavnim danima bokeljskih pomoraca, vremenu jedrenjaka i parobroda, pomorskim bitkama i likovima znamenitih admirala i kapetana iz Boke kotorske. Knjiga je nastala na osnovu predavanja poznatog bokeljskog sveštenika na Narodnom univerzitetu u Beogradu 5. januara 1930. godine.

Promocija je najavljena za sjutra, u 20 časova, u Galeriji Josip Bepo Benković.

1 komentar

  1. Izdavački poduhvat za svaku pohvalu.Don Niko Luković je bio svakako jedan od najvećih Bokelja dvadesetog veka i svojim delima ostavio neizbrisiv trag u riznici kulturnog i istorijskog nasledja Boke.Posebno je važna pojava ove knjige danas kada mnogi novokomponovani eksperti pokušavaju da nacionalnim i verskim prefiksima prisvoje i prekroje slavnu istoriju i tradiciju naših predaka.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code