Početna Kultura Promocije knjiga “Sunce ovog dana – Pismo Andriću” Vladimira Pištala i “Znakovi...

Promocije knjiga “Sunce ovog dana – Pismo Andriću” Vladimira Pištala i “Znakovi vremena” Ranka Pavićevića sinoć na Trgu od knjige

0

Na 16. Međunarodnom sajmu knjiga Trg od knjige u Herceg Novom sinoć su pomovisana djela “Sunce ovog dana – Pismo Andriću” Vladimira Pištala i “Znakovi vremena” Ranka Pavićevića.

Knjiga nosioca NIN-ove nagrade, Vladimira Pištala “Sunce ovog dana – Pismo Andriću” drugačija je od ostalih knjiga o nobelovcu, a obilježila je prošlu godinu, kazao je sinoć glavni urednik izdavačke kuće Agora, Nenad Šaponja.

– Ovo veliko pismo Ivu Andriću jeste u stvari jedan epistolarni roman toka književne svijesti. Mogao bih samo tako da ga poredim, kao jedan veliki razgovor o idejama, nešto što našu književnost zaista čini velikom. Znači, van onih jednostavnih socijalnih ili psiholoških registara – navodi on.

Kako zapaža autor, Vladimir Pištalo mnoga djeca su tokom srednje škole temeljito zaplašena Andrićem.

– Nastojao sam da ljude oslobodim tog straha, jer je Andrić prije svega pisac srca. Ta njegova emotivnost je svuda prisutna. Teška bosanska sentimentalnost, 1000 puta skrivena – ističe Pištalo.

Promocija knjige “Znakovi vremena” Ranka Pavićevića, svojevrsna zbirka intevrijua, obilježila je drugi dio sajamske večeri na Belavisti. O njoj su razgovarali autor i književnica i rediteljka, Vida Ognjenović.

Pavićević je ovom knjigom na izvjestan način obilježio 35 godina rada, a konstruisana je kao zbornik podjeljen po vrstama umjetnosti, kojima se bave intervijuisani umjetnici, zapaža Vida Ognjenović.

– Imamo tu intervijue sa književnicima, pozorišnim ljudima, odnosno glumcima, rediteljima, intervijue sa likovnim umjetnicima. Očekujemo ubuduće da Ranko Pavićević razgovara i sa čuvenim naučnicima, a možda čak i sa političarima, ako budu dobri – navodi ona.

Među autorovim sagovornicima bili su Desanka Maksimović, Borisav Pekić, Duško Trifunović, Mario Vargas Ljosa, Svetislav Basara i mnogi drugi.

Za Pavićevića svi razgovori koje je vodio i koje je bilježio danas predstavljaju neprocjenjivo bogatstvo.

– Nije bilo lako, zaista. Bilo je svakakvih mojih sagovornika u smislu odbinanja ili nedobijanja. Ali smislim da sam, uz božiju pomoć, imao uvijek dobro polaznište, a to je da osjetim trenutak kada valja razgovarati sa tim ljudima – isitiče on.

Četvrto sajamsko veče posvećeno je najmlađima, za koje organizatori najavljuju programe “Djeca iz Herceg Novog” i “Blago nama s knjigračkama”, koje je pripremio Branko Stefanović. Pored toga biće odigrana i predstava “Mačak i petao” pozorišta za djecu Petar Pan. Glavne uloge tumače: Olivera Viktorović, Elizabeta Đorevska, Stefan Kovačević i Bojana Đurašković.

Početak programa zakazan je za 20:30 časova.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code