Početna Kultura Promocijom enciklopedije “Otisak i znak” Mila Grozdanića i dodjelom plaketa završen Trg...

Promocijom enciklopedije “Otisak i znak” Mila Grozdanića i dodjelom plaketa završen Trg od knjige

0

Završno oveče 16. Međunarodnog sajma knjiga u Herceg Novom – Trg od knjige obilježile su promocija enciklopedije grafičkog dizajna profesora Mila Grozdanića u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti “Otisak i znak” , kao i dodjela plaketa za izdavački poduhvat godine, najbolju ediciju, najljepšu knjigu i dječiju knjigu godine.

O kapitalnom izdanju prof. Grozdanića govorili su autor, kao i prof. dr Ratko Božović i novinar i grafički dizajner, Voislav Bulatović.

Kako je objasnio prof. Božović, Grozdanić je iz različitih perioda istorije štamparskih glasila pribavio građu za enciklopediju.

– Profesor Milo Grozdanić je u ovoj knjizi pokazao od iskona do danas šta se to sve dešavalo sa štampanim slovom i štampanom riječju. Materija prikazana u njoj je duševna, duhovna, mentalna i intelektualna hrana – ističe Božović.

Novinar i grafički dizajner, Vojislav Bulatović enciklopediju ocjenjuje kao vanserijsko djelo, a njeno pojavljivanje je očekivani slijed događaja nakon djela “Put do knjige”, koju je Grozdanić objavio prije deceniju.

– Gotovo 600 strana vanserijski oblikovane skulpture u koricama koja obrađuje novinarske forme i profesiju i njen simbiotički odnos sa grafičkim urednicima upućuje da i najosnovniji štamparski proizvod može da se približi onome što bismo nazvali umjetničkim djelom – kaže Bulatović.

Autor enciklopedije, prof. Milo Grozdanić je kazao da bi uloga grafičkog dizajna u domaćim štampanim medijima bila mnogo veća kada bi novnisko izdavaštvo definisali kao kreativnu kategoriju.

– U poređenju sa vrhunskim profesionalnim izdavačima iz inostranstva na kreatvnoj osnovi kod nas ova oblast mnogo zaostaje. Ako bi spomenuli pojedine vrhunske izdavače, poput Die Zeit-a, Figaroa, Corriere della Sera, našim izdavačima možemo ukazati na brojne nedostatke u materijalizaciji novinskih i periodičnih izdanja – navodi on.

Žiri Međunarodnog sajma knjiga Trg od knjige, kojeg su činili predsjednik, mr Đorđe Malavrazić, i članovi prof. dr Ratko Božović i Voislav Bulatović dodijelio je Grozdanicu plaketu za izdavački poduhvat godine za enciklopediju “Otisak i znak”.

U obrazloženju je navedeno da autorov “instruktivni tekst i majstorsku montažu ilustracija vodi duh, a ne tehnologija. Riječ je o umjetniku slova i slovesnosti, koji svojim čitaocima predstavlja na stranicama ove obimne i složene knjige, ne samo ono što mogu najnovija mašinska dostignuća, nego i ono što može oslobođeni um u vremenu često zarobljenih i zloupotrebljenih novina”.

Plaketa za najbolju ediciju dodjeljena je –Izdavačkoj kući Arhipelag, Beograd za Ediciju “Zlatno runo”. Najljepšom knjigom proglašena je “Bilježnica” Petra II Petrovića Njegoša, a plaketu je dobila izdavačka kuća CID iz Podgorice. Izdavačkoj kući Laguna iz Beograda dodjeljena je plaketa za dječiju knjigu godine, a nagrađen je poetski roman Stefana Mitića “Ja sam Akiko”.

Program 16. Međunarodnog sajma knjiga Trg od knjige na Belavisti završen je koncertom Klape Incanto.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code