Promocijom enciklopedije “Otisak i znak” Mila Grozdanića i dodjelom plaketa završen Trg...

Promocijom enciklopedije “Otisak i znak” Mila Grozdanića i dodjelom plaketa završen Trg od knjige

0
Podijeli

Završno oveče 16. Međunarodnog sajma knjiga u Herceg Novom – Trg od knjige obilježile su promocija enciklopedije grafičkog dizajna profesora Mila Grozdanića u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti “Otisak i znak” , kao i dodjela plaketa za izdavački poduhvat godine, najbolju ediciju, najljepšu knjigu i dječiju knjigu godine.

O kapitalnom izdanju prof. Grozdanića govorili su autor, kao i prof. dr Ratko Božović i novinar i grafički dizajner, Voislav Bulatović.

Picerija i restoran

Kako je objasnio prof. Božović, Grozdanić je iz različitih perioda istorije štamparskih glasila pribavio građu za enciklopediju.

– Profesor Milo Grozdanić je u ovoj knjizi pokazao od iskona do danas šta se to sve dešavalo sa štampanim slovom i štampanom riječju. Materija prikazana u njoj je duševna, duhovna, mentalna i intelektualna hrana – ističe Božović.

Novinar i grafički dizajner, Vojislav Bulatović enciklopediju ocjenjuje kao vanserijsko djelo, a njeno pojavljivanje je očekivani slijed događaja nakon djela “Put do knjige”, koju je Grozdanić objavio prije deceniju.

– Gotovo 600 strana vanserijski oblikovane skulpture u koricama koja obrađuje novinarske forme i profesiju i njen simbiotički odnos sa grafičkim urednicima upućuje da i najosnovniji štamparski proizvod može da se približi onome što bismo nazvali umjetničkim djelom – kaže Bulatović.

Autor enciklopedije, prof. Milo Grozdanić je kazao da bi uloga grafičkog dizajna u domaćim štampanim medijima bila mnogo veća kada bi novnisko izdavaštvo definisali kao kreativnu kategoriju.

– U poređenju sa vrhunskim profesionalnim izdavačima iz inostranstva na kreatvnoj osnovi kod nas ova oblast mnogo zaostaje. Ako bi spomenuli pojedine vrhunske izdavače, poput Die Zeit-a, Figaroa, Corriere della Sera, našim izdavačima možemo ukazati na brojne nedostatke u materijalizaciji novinskih i periodičnih izdanja – navodi on.

Žiri Međunarodnog sajma knjiga Trg od knjige, kojeg su činili predsjednik, mr Đorđe Malavrazić, i članovi prof. dr Ratko Božović i Voislav Bulatović dodijelio je Grozdanicu plaketu za izdavački poduhvat godine za enciklopediju “Otisak i znak”.

U obrazloženju je navedeno da autorov “instruktivni tekst i majstorsku montažu ilustracija vodi duh, a ne tehnologija. Riječ je o umjetniku slova i slovesnosti, koji svojim čitaocima predstavlja na stranicama ove obimne i složene knjige, ne samo ono što mogu najnovija mašinska dostignuća, nego i ono što može oslobođeni um u vremenu često zarobljenih i zloupotrebljenih novina”.

Plaketa za najbolju ediciju dodjeljena je –Izdavačkoj kući Arhipelag, Beograd za Ediciju “Zlatno runo”. Najljepšom knjigom proglašena je “Bilježnica” Petra II Petrovića Njegoša, a plaketu je dobila izdavačka kuća CID iz Podgorice. Izdavačkoj kući Laguna iz Beograda dodjeljena je plaketa za dječiju knjigu godine, a nagrađen je poetski roman Stefana Mitića “Ja sam Akiko”.

Program 16. Međunarodnog sajma knjiga Trg od knjige na Belavisti završen je koncertom Klape Incanto.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code