PROMOVISANO “PODMORJE CRNE GORE”

PROMOVISANO “PODMORJE CRNE GORE”

0
Podijeli

promocija_knjige_podmorje_cgU prostorijama Matice crnogorske u Herceg Novom promovisana je knjiga „Podmorje Crne Gore“, autora, ronioca – Dragana Gačevića. Uz bogate ilustracije opisan je do detalja položaj i izgled 30-ak brodskih olupina. Izdavač knjige koja predstavlja prvi sistematičan prikaz crnogorskog podmorja je Matica crnogorska.

Istražujući u morskim dubinama ali i po arhivima, autor je  napravio dragocjenu građu ne samo za ljubitelje ronjenja. Napisana u formi vodiča, na 240 strana, knjiga donosi detalje o zanimljivim ronilačkim destinacijama, koje su zanimljive i istoriografima – primijetio je kustos Pomorskog muzeja Crne Gore, Petar Palvršić:

Picerija i restoran

– Za mene je ova knjiga otkriće jer osvjetljava  dio naše istorije, nije istorija samo ovo na kopnu, gradovi, crkve i spomenici, već i ovo što imamo u podmorju.

 

koricapodmorjePodmorje Crne Gore sadrži detaljan opis trideset brodskih olupina iz različitih epoha koje se nalaze na dnu crnogorskog priobalja i koji nijesu upisani u hidrografske karte.

– Tako je  hidrografska služba Crne Gore dobila gotove podatke – kazao je na promociji mr. Dušan Slavnić, stručni konsultant u  sektoru za hidrografiju HMZCG.

On je najavio mogućnost saradnje sa autorom knjige profesionalnim roniocem Draganom Gačevićem, kako bi uspješnije koristili tek dobijenu modernu opremu za snimanje morskog dna za potrebe hidrografskog kartiranja.

Svaki brod ima svoju priču, svjedočanstvo je o vremenu, tehnologiji, istorijskim okolnostima, ali i ljudskim sudbinama. Neke je autor sam otkrio, o nekima potražio nove detalje.

– Knjiga je svjedočanstvo muke mora – kazao je dramski pisac, Stevan Koprivica. U knjizi je sumiran višegodišnji istraživački rad profesionalnog ronioca Gačevića. On je priču počeo od najstarije olupine Galije iz 15. vijeka koja leži kod rta Kabala u Boki, a završio sa najmlađim – olupinana rashodovanih minolovaca , koji su namjerno potopljeni 2008. i 2011. godine u blizini Svetog Stefana da bi poslužili kao ronilačke atrakcije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code