Početna Društvo PROPADA CJEVOVOD KROZ KONAVLE

PROPADA CJEVOVOD KROZ KONAVLE

0

Herceg_Novi_2

Stručne ekipe hercegnovskog JP »Vodood i kanalizacija« i konavoskog komunalnog društva Čilipi obišli su danas trasu cjevovoda Plat-Herceg Novi, iznad starog mosta na Obodu. Tu je došlo do klizanja terena, što je izazavalo manju deformaciju cjevovoda, kojim se Herceg-Novi snabdjeva vodom.

– Utrvrđeno je da treba uraditi sanaciju terena, u dužini od 70 metara. Biće najviše građevinskih poslova. Međutim, to je jedna varijanta, a druga je da se izmjeni ta dionica cjevooda sa duxtilnim cijevima – kaže za Radio Jadran, tehnički direktor novskog »Vodovoda«, Milorad Velaš.

Na tom dijelu je još lani utvrđeno da je zbog klizanja tla stvoren i muljni ispsut i da je cjevovod popustio. U zavisnosti koja će varijanta sanacije biti prihvaćena JP »Vodovod« iz Herceg Novog moraće da izdvoji 20 do 30 hiljada eura .

–      Posao bismo radili fazno. U prvoj fazi predviđena je regulacija površinskih voda i malog izvora uz cjevovod koji je bio i najveći uzročnik pojave klizišta. Potom bi se prišlo sanaciji terena i cjevovoda – ističe Velaš.

 

Već ovog mjeseca bi trebalo da se završi prva faza, a druga za koju još sve nije precizirano, do kraja godine, ili početkom iduće.

Na Obodu, u Hrvatskoj, danas su bili iz našeg »Vodovoda«, pored Velaša, građevinski inženjer, Mićo Stojanović i pom. direktora za investicije, Dragan Vlatković. U odsustvu direktora konavoskog komunalnog društva Čilipi, Antona Alburića o predstojećim poslovoima na cjevovodu sa Novljanima je razgovarao Mijo Miletić. Proteklih godina Mijović je i obavljao sve sanacione radove na cjevovodu.

Podsjetimo da je još osamdesetih godina prošlog vijeka izgrađen cjevovod Plat-Herceg-Novi. Hrvatskom teritorijom prolazi u dužini od 22 km, a crnogorskom, do Filterske stanice Mojdež, u dužini od 10 km.

– Ne možemo imati jeftiniju vodu ni iz Regionalnog vodovoda niti iz lokalnog izvorišta Opačica koja je duplo skuplja nego što će nas doći kada iduće godine budemo plaćali transport po novom ugovoru sa Konavljanima. Kad naša Skupština usvoji taj dugoočekivani, povoljniji ugovor o transportu vode kroz Konavle za Herceg-Novi, imaćemo obavezu da susjedima plaćamo 25 hiljada eura mjesečno – podsjeća Milorad Velaš.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code