Prošao rebalans novskog budžeta: Vlast i opozcija krive jedni druge za „manjak“...

Prošao rebalans novskog budžeta: Vlast i opozcija krive jedni druge za „manjak“ od 3 miliona eura

1609
7
Podijeli

novica gecaj so hn 041215Umjesto planiranog budžeta za ovu godinu od 14 miliona 550 hiljada eura, biće ostvareno 21 odsto manje, odnosno 11 miliona 550 hiljada eura, predloženo je Odlukom koju je usvojila odbornička većina DPS-Izbor u Herceg Novom.
Sekretar za finansije Novica Gecaj obrazložio je „manjak“ u planiranom budžetu neostvarenjem naplate naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Umjesto 5,1 miliona eura rebalansom se po ovom osnovu predviđa 2 miliona i 50 hiljada eura. Tako je došlo i do umanjenja kapitalnog budžeta, a povećanja operativnog za 3%. Opština je opterećena i uvećanim zaradama za bivše funkcionere, kao i za dio novozaposlenih. Došlo je i do zaduženja od milion eura zbog otplate ranijih dugovanja.
Iz opozicionih klupa, u kojima danas nijesu bili odbornici Građanskog saveza, SDP-a, Nove i Demokrata Herceg Novog, čule su su se optužbe na nedomaćinsko poslovanje, kasno donošenje rebalnsa, kao i da su oni kao bivša vlast imali veći budžet i bolje ostvarenje.
– Vi ste iza sebe imali vjetar iz Podgorice da „napumpava“ budžet, pa što niste – bila je jedna od opaski Steva Cvjetkovića (SNP).
Milovan Baždar (PZP) je od mnogih zamjerki pitao i koliko je uloženo u kapitalno opremanje grada iz naknada za građevisnke dozvole, a to je ono što je njima dok su bili u vlasti najčešće zamjerala opozicija. On tvrdi da je došlo dva i po puta do većeg zaduženja opštine, povećane su i obaveze po ugovorima za 50 odsto i sumnja u zakonitost baratanja opštinskim sredstvima.
so hn 041215 1U tom tonu su diskutovali i ostali opozicionari, a predsjednik Skupštine Andrija Radman je uzvratio da je planirani budžet bio praktično zatečeno stanje i da su još prilikom njegovog usvajanja najavili rebalans. Do njega ranije nije došlo, jer nije bilo očekivanih uplata investitora. Osim toga nijesu u lokalnoj upravi ni znali na kakvo će stanje naići u javnim finasijama nakon 14 godina propadanja grada. On je kazao da su u lokalnoj upravi bili posvećeni vraćanju dugova stare vlasti i konsolidaciji finansija u čemu su u potpunosti uspjeli. U ovom momentu opština nema duga prema državi niti prema dobavljačima. Ima stalni teret isplate zarada za 15 bivših funkcionera, ali ne može da popravi za 9 mjeseci ono što je propušteno za 14 godina.
Prije rasprave o budžetu jednoglasno su usvojene Odluke o utvrđivanju naziva ulica i naselja, kao i o sastavu nove Opštinske izborne komisije.
S obzirom da je odbornica SDP-a Milica Berberović dala ostavku, na njeno mjesto je imenovana dr Zinaida Miljković.

7 Komentari

 1. Dobro je ako ima iko ko moze da mu ista objasni… Ti “strucni” ljudi od “velike” struke pojma nemaju. Deklarisu se tako zbog godina, a sve neradnik do neradnika, lijencina do lijencine. Nije mu ni lako ispraviti sve krive Drine koje su godinama tekle kako kome volja bilo.
  0  0
 2. RAZUMIJE LI SE OVAJ POLITOLOG U FINANSIJE,NIJE SALA SEKRETAR SEKRETARIJATA ZA FINANSIJE I BUDZET.OVO JE BRUKA ZA LJUDE KOJI SU OD STRUKE,A NJEMU MORAJU SVAKI DAN TUMACITI STA JE STA.
  0  0
 3. Ja bi volio da cujem da se gospodin Slobo Radovic Kruso jednom u zivotu ustane i nesto prokomentarise u ovoj Skupstini. Ne znam sta on tu predstavlja kad nikad nista ne progovara. Ili nema sta da kaze ili nema niko da mu kaze…
  0  0

Ostavite komentar

*

code