Početna Društvo Prosavljen Sv. Jeronim: Svako ko se preda Hristu može umrijeti, ali poraženi...

Prosavljen Sv. Jeronim: Svako ko se preda Hristu može umrijeti, ali poraženi ne može biti

29

Blagdan Svetog Jeronima, nebeskog zaštitnika grada i župe Herceg Novi, svečano je proslavila Župa sv. Jeronima. Proslava je započela svečanim postrojavanjem Bokeljske mornarice, te plesom Kola sv. Tripuna ispred župne crkve u Starom gradu, prenosi portal Kotorske biskupije.

Foto: Kotorska biskupija

Misu je predslavio novi hercegnovski župnik don Siniša Jozić uz koncelebraciju nekoliko sveštenika Kotorske biskupije. Don Siniša je govorio o životu sv. Jeronima (347-420), crkvenoga naučitelja koji je imao  hrišćanski odgojenu dušu.

Picerija i restoran

– U Sv. Jeronimu možemo zorno uvidjeti što Božija milost može učiniti od čovjeka koji s njom sarađuje. Satkan od protivnosti, neobuzdan i neumjeren u reakcijama, Jeronim postaje i ostaje ohrabrenje mnogima koji u sebi nose istu podvojenost i istu borbu. Nama i svim naraštajima on poručuje: “Svako ko se preda Hristu može umrijeti; ali poraženi ne može biti” – kaže don Siniša.

Foto: Kotorska biskupija

Naime, zbog Jeronimove književne spreme i široke erudicije, povjereni su mu revizija i prevod mnogih biblijskih tekstova kao neumornom sijaču i tumaču Božje riječi. Drugim riječima, u središtu njegovog života bila je Biblija: preveo ju je na latinski jezik (Vulgata), tumačio je u svojim djelima, a ponajprije ju je nastojao konkretno živjeti za svoga zemaljskog života, uprkos svome poznatome teškom karakteru i “vreloj” krvi, objašnjava on.

– Sv. Jeronim – gorljivi istražitelj dubina božanske mudrosti –  bdi kao čuvar i zagovornik nad Herceg Novim, pozivajući svakog hrišćanina da u središte svoga života i svoga djelovanja postavi Riječ Božiju, koja čoveku pokazuje staze života i otkriva tajne svetosti – navodi Don Siniša Jozić.

Svečanost je završena čašćenjem relikvije sv. Jeronima te pjevanjem zahvalnice Te Deum (Tebe Boga Hvalimo) kao spomen na 1687. godinu i slavno oslobođenje Herceg Novog od Turaka.

29 Komentari

 1. xxy
  Po tvojo teoriji biće da su i ova tri slova sa kojima se potpisuješ svetosavska srpska,taman ti je tako istinito I štivo što si napisao.Ti si jedan klasični velikosrpski nacionalista ,svetosavac što znači mrzitelj svega i svakoga koji nije kao vi ,sledbenik fašisoidnog zakona Cara Dušana ,iskompleksiranog poslije 500 godina tabule raza,otomanske okupacije.
  Najveća komedija od tvog teksta je kad si napisao da se u Perastu koristio Dušanov zakonik do 18.stoljeća I to u Perastu Rimokatoličkom gradu a u Dušanovom zakonu piše da se pogubljuju latinski popovi I da se najstrože kazne ako se neko oženi ili uda za latina.
  Idemo, od koga to oslobodili Nemanjići Boku,od starosjedilaca ? Rimljani i Grci prije dolaska Slovena na ovim prostorima su bili straosjedioci I oni su napravili prva naselja I puteve I ostavili prve tragove civilizacije koje je okupator Nemanja htio da uništi ili da prikaže kao svoje.
  Inače ime Nemanja znaš valjda da na srpskom jeziku znači,razbaštinjeni onaj koji je bez posjeda.
  Stanovništvo koje je zatečeno u Boki kad je okupator Nemanja došao je milom ili silom posrbljeno a po automatizmu srpske crkve, svako ko je srpske vjere je Srbin.Tako od starosjedelaca neslavena postadoše Srbi bez srpskijeh gena i porijekla od Grka, Arbanasa,Latina,Tračana itd..Tu politiku Srpska crkva i dan danas sprovodi a koja nema veze sa zdravim razumom.To je jedna sprdačina kojoj se smije svaki ozbiljniji istoričar tako da danas ima da ne nabrajam koja neslavenska prezimena a o fizionomijama da ne pričamo.
  Xxy neistinu pišeš da su Nemanjići govorili ovim jezikom a i dan danas Srpska crkva koristi staroslavenski jezik za većinu nerazumljiv pa i ne mogu da učestvuju u crkvenim pjevanjima.
  S tobom velikosrpskim nacionalistom diskutovati je gubljnja vremena ,vidim Srbi svi i svuđe,kao u knjizi lažavog velikosrpskog nacionaliste,ksenofoba Garašanina Srbi svi i svuđe.Treba da znaš da su Patrijarhe Srpske crkve postavljali Sultani i to one koji su njima odgovarali jer je Carigrad bio pod Turcima,a za Rimokatoličku crkvu to se nemože reči jer je Rim vazda bio svoj na svome i nikad pod Turcima.
  Pišeš protiv Venecije ali ne i protiv Turaka ,krv nije voda ,što bi narod rekao, normalno bliži su ti genetski, jer ti kao otomanac srpske vjere drugačije i ne možeš razmišljat, geni su čudo.Kažeš za Mlečane lukavi lopovi,pa nešto slično i još gore opisuju mlečane u gorskom vijencu ,opsiju ih još kao male ružne itd I to su još dali da djeca uče u škole,a tu se ne misli samo na Mlečane već na sve Rimokatolike.
  Veoma interesantno Isto takvo učenje imamo u njemačkim školama tridesetih godima prošlog vijeka kada su nacisti bili na vlasti,samo što su tada bili targetirani Jevreji, govorilo se da su Jevreji mali lukavi ružni itd.a da su Njemci pošteni visoki hrabri, to je znači čisti fašizam, posledice takvog učenja su nam poznate.
  U Barskoj Biskupiji jedan sveštenik piše da su više izloženi progonima i napadima od pravoslavaca-svetosavaca negoli od Turka,taj dokumenat postoji u Arhiv,koristili ste Otomansko carstvo da kao turski kmetovi proćerujete i zauzimate skralne objekete Rimokatoličke i pokazujete kako tada tako i danas kao svoje.Takva politika od doba okupacije Boke i Crne Gore od strane Nemanjića sprovodi se i do dan danas a rezultat ti je poznat.Poslije drugog svjetskog rata uništavani su samo sakralni I vjerski objekti zapadne kulture i ti o tome uporno ćutiš, a i ćutanje govori dosta.
  Idemo opet Mlečani nisu bili okupatori nego su došli na poziv kotorana koji je pisan nekoliko puta da bi ih Mletačka država zaštitila od Turske okupacije da ne bilo prava na prvu bračnu noć i takvih kao ti koji su jedno vrijeme bili i muhamedanci pa se ponovo vratili svetosavlju da mrzite sve što nije vaše vjere i nacije samo ne zapadni novac.
  Austrija je dobila Boku kao rezultat dogovora velikih sila koji je potpisla i Rusija.Generator svih mržnjii i ratova novijeg doba a i prije je doktrina srpske pravoslavne crkva odnosno doktrina svetosavlja ,a to je fašisoidno pravoslavlje i memorandum SANU.
  Kod Srba je dominantan tzv. altajsko-anatolski gen (oko 45%) te su genetski bliski Turcima, Grcima, Rumunjima, Bugarima i imaju samo 5% hrvatskog gena, dočim imaju 16% afričkog gena (Hrvati samo 1%) i jedini u Europi sačuvane elemente afričke kulture (Strauli). Najdublji srpski povijesni tragovi (stariji od 1.000 god) mogu se naći jedino u Somaliji na rogu Afrike gdje i danas žive dva ljudožderska plemena: SERBON I GEĐŽA.
  Prema Tarabićima riječ Srbin u znači “rob Sotone” – onaj tko je okrenuo lice od Boga i vezan je isključivo za materijalnu stvarnost i „međusvijet“ magije, duhova i demona. U hermetici se ne pišu vokali (po Tarabićima), pa se riječ Srbin piše Srb, gdje jedino logičan vokal u „isčitavanju“ riječi jeste „o“ – Srob = „S“ simbol sotone + rob. Dobrica Ćosić najveći srpski nacionalist kaže da je temelj srpskog identiteta laž. Kršćanska misao kaže da je sotona otac svih laži. Trebali još što dokazivati.
  Pop Nakićenović I Vasko Kostić su velikosrpski nacionalisti falsifikatori istorije I ksenofobi,a spominješ Rimokatoličkog svećenika Don Nika Lukovića jer vam odgovara što je pisao a pisao je ne što je istina već što je odgovaralo tadašnjem režimu kraljevini tako da je čak i podigao spomenik Kralju Aleksandru na Prčanj da bi bolje prošao i bio poštovan.
  Dobrica Ćosić Srbin po nacionalnosti, književnik, član SANU, bivši predsjednik države, „otac srpske nacije“, napisao je sljedeće:
  „Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“
  -„Laž je srpski državni interes.“
  -„Laž je u samom biću Srbina“.
  -„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“
  -„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“
  Tako ti je to moj komšija potpisan sa tri latinska slova xxy.

  6
  1
  • Kotoraninu ,po tvojoj teoriji tamo dje su bili turski okupatori lokalno stanovnistvo ima turskih gena ,a takodje kazes da su Srbi bili okupatori Kotora ,sto onda znaci da Kotorani po tvojoj teoriji imaju srpskih gena ,sto i potvrdjuje jezik koji govore isti kao i Srbi ranije starosrpski a poslije reforme i novi srpski, dok ovi sto imaju navodno turski gen nisu progovorili turski.
   Dakle tvoji preci u Kotoru ako su od davnina onda su romanskog porijekla a tvoje prababe su bile same sa srpskim “okupacionim vojnicima dok su djedovi bili pomorci Bokeljske Mornarice tako da se genetika menjala.
   Kasnije dolaze i Srbi iz Bosne koji vladaju Kotorom i grade Herceg Novi valda su i oni voljeli lokalne zene.
   Spominjes Mlecane pa oni su placali Baja Pivljanina i njegove Hajduke iz Banjana i Pive a bilo ih je na hiljade ,pa valda su i oni voljeli zene a i Mlecani takodje.
   A ako su se tvoji preci kasnije doseli onda su pobjegli od turskih okupatora i donijeli turski gen pomjesan sa srpskim i zarad beneficija primili katolicastvo od Mlecana i danas si ti veci katolik od Pape.
   Tamo dje su turci vladali morali su na silu otimati zene zato je bilo ubistva ,osveta i bjezanja od osveta.
   U starom Kotoru nije bilo potrebe za silom jer domacini nisu bili tu a srpski vojnici su imali i dosta zlatnika a i fizicke moci ako je trebalo.(oprosti ali ovo je tvoja teorija o odnosu okupatora i domacica).
   Okupatori: Mlecani su spalili Kotor 1378 pa morali predati Madjarima ,poslije toga Kotorani zovu Srpskog kralja Bosne i Primorja da ih cuva ,tako i biva do njegove smrti uz svu autonomiju koju su imali i za vrijeme Nemanjica.
   Poslije njegove smrti (Tvrtka I) Kotor je samostalan do 1420 kada zovu Mlecane a oni odma 1421 odnose sve povelje o autonomiji iz gradske kancelarije i ukidaju autonomiju.
   Bokeljska mornarica 250 godina poslije Nemanjica uzvikuje “ Zivio Car “a ne bi to ponavljali svake godine da je Car bio okupator a tada su se i kotorski katolici osjecali Srbima pa im nije bilo tesko da klicu svome Caru.
   Kad su Papini izaslanici dosli u Bar i pozivali se na Papu barski katolicu su im odgovorili:”Dominus noster rex Urosius est nobis Papa”. Sta je Papa? ,kralj Uros je nas Papa. Znaci nisu okupatori.
   Dan danas titula Barskog Nadbiskupa je Primas Srpski nije valda po okupatorima.
   Nemanjici su iz Zete i govorili su slazem se sa tobom staroslovenski ili starosrpski isti kao i stanovnistvo Zete i Boke.Rodjen u Zeti a nosio titulu Raski Zupan.I Zeta i Raska su dio danasnje male Crne Gore tako da Stefan Nemanja nije nikavi strani okupator nego domaci oslobodioc Zete i Boke od Vizantije .
   Ja nisam nikakvi veliko srbin ni nacionalista imam medju rodjacima ,prijateljima ,kumovima i Hrvata ,Srba ,Crnogoraca i Albanaca.
   Samo navodim istorijske cinjenice iz srednjeg vijeka a tebi to ne odgovara pa iz histerije vrijedjas.
   Oprosti, ali temu o genima i spavanjima sa zenama ti si prvi poceo samo se nadovezujem tvojom logikom.
   Spominjes slova XXY ,ja sam ucio u skoli srpsko-hrvatski ,latinicu i cirlicu,koliko se ja sjecam u Latinicnoj Abecedi nema slova XXY a u Cirilicnoj ima i to bi na Latinici bilo HHU.
   Takodje ni u italijanskoj alfabeti ih nema dok ih ima engleskoj alfabeti.
   Ali to uopste nije bitno nego ti zbog skrecanja teme o istoriji okreces na gluposti , a ako ti teorija o istoriji ista kao o slovima onda mi je sve jasno.
   A sto se tice gena ,vise ima srpskih gena medju Turcima nego turskih medju Srbima zato jer su Turci naselili veliki dio Srba u Tursku ,Galipolje i prostor izmedju Ankare i Istanbula.
   Takodje veliki broj poturcenih Srba se iselio u Tursku a ima dosta mjesovitih brakovi itd.
   Dok kod Hrvata je nadjen veliki broj srpskih gena jer vecina Hrvata stokavskog govora su pokatoliceni Srbi koju su u kasnijem vjekovima postali Hrvati.
   A Srbi su bili konstutivni narod u SR Hrvatskoj a i u A-U Monarhiji.
   Hrvati cakavci imaju manje srpskog gena.
   Dubrovcani su citavu svoju istoiju bili Srbi Katolici do nazad 100 godina .
   Dubrovnik su osnovali Romani a naselili Srbi iz Hercegovine i pod pritiskom Vatikana primili katolicanstvo sto se i dan danas vidi po govoru Dubrovcana.
   Itd Itd ,toliko si tih gluposti udrobio dosadilo mi je vise odgovarati.

   1
   5
   • Kazes da ja sam nacionalista sovinista a samo navodim istorijske cinjenice od kojih tebe hvata Konvertitska Paranoja.
    Vasko Kostic i Pop Nakicenivic samo koriste austro-ugarsku arhivu i objavlju a posto tebi istina na odgovara onda ih vrijedjas.Sam si hvalio austrijsku arhivu katastar i ostalo.
    Turci su vrsili poturcavanje lokalnog stanovnistva po Balkanu i Srbe i Hrvate a vise Srbe jer ih je bilo vise a zivjeli su istocnije odnosno vise u Otomanskom Carstvu.
    Kazes da su se vracali iz islama u vjeru predaka pa i da jesu sto je tu lose ali to su pojedinacni slucajevi.
    Rusenje Crkava za vrijeme Neanjica koja glupost ,pa najvise Crkava je napravljeno za vrijeme Nemanjica ,pogledaj datume izgrdnje katolickih crkava u Boki najveci dio upravo za vrijeme Nemanjica.Pa mnoge carice i kraljice kod Nemanjica su bile katolkinje i gradile Crkve.
    Koje dozvolio dolazak i rad Franjevaca u Kotor prije 750 godina nego Nemnjici i takodje u Hercegovini.
    Rekao sam kako su Dubrovcani bili u savezu sa Turcima a ti mi kazes kako branim Turke ne razumijem i kako krv nije voda pa onda po tvojoj logici Dubrovcani imaju turske krvi jer su sklopili savez sa njima.
    Ne branim Turke u odnosu na Mlecane nego Srbe u odnosu na strane azijske osvajace Turke i lukave Latine Mlecane .
    Dusanov Zakonik i Perstani, pa Zakonik je debela knjiga i ima na stotine pravila i zakona u njemu a taj o zabrani katolicenja se ne odnosi na Perastane jer su katolica a ako su pokatilicavali taj dio zakona su zanemarili i koristili ono sto im je trebalo da 18 vijeka i nemoj da si toliko povrsan u tumacenju svega sto ja spomenem.
    Car Dusan je bio u odlicnim odnosima i sa Dub.Repeblikom docekivan je kao Car saradjivali su trgovali itd i napravio je ugovor sa njima da ne pokatolicavaju okolna mjesta Ston, Konavle idr sto su obecali i potpisali ali kad je on umro krenuli su u pokatolicavanje tako da danas u tim mjestima imas Hrvate koji slave slavu kao Srbi loze badnjake i nose srpska prezimena.
    Dobrica Cosic je za Srbe smatrao i Pokatolicene Srbe (danas Hrvate),Poturcene Srbe ( danas Bosnjake) a Crnogorce je smatrao srpskim Spartancima ,e sad na koje je mislio da lazu iz interesa sam procjeni.

    1
    3
   • xxy
    Poslije srpske okupacije Kotora dolaze Mlečani a poslije Mlečana Austro-Ugarska što misliš xxy za to vrijeme od 500 godina koliko su Mlečani i Austrougari mjenjali genetiku
    Spomineš babe ili naše bake i pokušavaš da ih prikažeš u negativnom smislu što govori o tvom karakteru,hrabrosti ,taman onog karaktera i hrabrosti koji su ti preci imali kad bi Age ili Begovi ostvarivali pravo na prvu bračnu noć, dok su ti prađedovi čekali pušeći čibuke da obave rabotu,uh zamalo zaboravih da napišem da ih je i čekala bogata trpeza poslije noći.Ubijeđen sam da još držiš u ormar ili ste imali do nedavno u kuću kapu sa fesom, starom srpskom tradicionalnom kapom.
    Hajduci iz Banjane i Pive pa ovo je da čovjek pukne od smijeha,a koji crni hajduci kad je tamo to sve držao turčin pod svoje i nazivali ih Pismilet, oni su zajedno sa turcima napadali Cetinje i Boku, to ti je prava istina kao i zećani ,kuči,i vasojevići a vi iz okružja Boke napadali hrišćanske Mletačke teritorije što iz mržnje što za pare a mnogi i što su morali.Nego nećemo dalje od naše mile Boke.
    S tobom raspravljati velikosrpskim nacionalistom i svetosavskim fundamentalistom je gubljenje vremena ,čitati tvoj tekst je kao da čitam knjigu Srbi svi i svuđe koju je napisao falsifikator istorije i velikosrpski nacionalista Garašanin.
    U Boki kotorski se nikad nije govorilo srpskim jezikom to je neistina kao i što je neistina da su komunisti izmislili srpsko-hrvatski jezik,on je postojao na ovim prostorima od davnina.Međutim malo vam je što ste kao komunisti a prikriveni velikosrbi uništavali sakralne spomenike zapadne kultute radi koje dolaze turisti iz čitavog svijeta a Crna Gora ih koristi za reklamiranje, sada u najnovije doba uveli ste table na ćiriličnom pismu i na engleskom ,kako vas nije sramota ,pravite svetosavsku džamahiriju u Boku.
    Ti imaš tobože prijatelja Hrvata,Albanca itd sa ovim teorijama koji si prepisao od Garašanina nemoj da se sprdaš sam sa sobom,a ko se to normalni druži sa tobom osim onih koji su iste pameti ako se to može pameću nazvat,kao ti.
    U Latinskom pismu nema x i y ? ,stvarno sa tobom polemisat je ispod svakog nivoa,tvoj šovinizam Srbi svi i svuđe i teorije lažave svi od Srba su predmet sprdnje kod svakog ozbiljnijeg isoričara.
    Licimo li vise na svoje oceve ili na Turke, pitao se, svojevremeno jedan od rijetkih srpskih intelektualaca kritickog misljenja, Petar Džadžić, aludirajuci pritom na zakon prve bracne noci, dok izrazita vecina njegovih sunarodnika i danas u duhu velikosrpske hobotnice atribuira i pokusava asimilovati sve crnogorsko, a posebno crnogorski eticki kodeks.
    Paradoks je potpun: Crnu Goru i Crnogorce protiv kojih su vjekovima ratovali priznaju Turci, ali ne i njihovi visestoljetni podloznoci Srbi. Turci su na 3. medjunarodnom simpozijumu balkanske turkologije u Kotoru (9-12. 9. 2003) priznali crnogorski jezik koji Srbi negiraju. I ne samo to. Srbi prisvajaju i svojataju sve crnogorske vrijednosti iako se ne moze negirati i asamilovati nepostojece. Uz sve ostalo, na njihovom udaru nasao se i crnogorski eticki kodeks.
    Uostalom, incestuoznu i razvratnu “eticku” prirodu i karakter srpstva ovjekovjecila je i beogradska “Politika”, tekstom o snohacestvu. “Snohacestvo (od staroslovenske reci snha, to jest zena bratovljeva i sinovljeva) oznacava seksualni odnos svekra i snahe u seoskim sredinama u kojima su bili u obicaju maloletnicki brakovi. Naime roditelji su maloletnog sina zenili devojkom zrelom za udaju i sposobnom za rad. Selo i porodica su prihvatili snohacestvo do punoletnosti muza.” (Politika, broj 28752, god. hc, 26. 10. 1993. str22). Ovaj obicaj, zakljucuje Politika, “sacuvao se u nekim nasim krajevima do nasih dana”. Medjutim, ovdje nije u pitanju samo maloljetnicki brak sa socijalnom notom i razlogom. U pitanju je dublja tradicionalna incestuozna etnogenezicka obicajnost. Snohacestvo se odnosi na punoljetne supruznike o cenu svjedoci i poznata pjesma:
    ” Brate moj /
    moje zene sin/
    trci, reci ocu/
    da mu ide sin.”
    Visevjekovna turska okupacija Srbiju je udaljila od Evrope. Umjesto Evrope Srbiji je donijela Aziju, namjesto magna carta libertatum darovala joj je ius primus noctis (zakon prve bracne noci), porez na trosenje zuba (turskih begova koji su se sladili srpskim dobrima). Zato nije ni cudo sto je evropeizam vjekovima bio tudj srpskom umu. Devetnaesti vijek preko hatiserifata doveo je do kupljene srpske slobode. Srbi su svoje (Karadjordjevu) glave posjecene kumovskom rukom za svijetle vladarske krune u torbi u Stambol nosili. Turski orijent je uveo nasilje i ropstvo kao zakon jacega otkuda se rodila srpska pritvornost, prijevarnost, patologija i zatvorena misao. Srpski duh se zahvaljujuci turskom orijentu konstituisao kao duh palanke (od turske rijeci palankah – tvrdjava u duhu okrenuta prema spolja bodljama). Iz takve tradicije nastao je i konstantimizam, odnosno, on se produzio kao metafora za perfidne ili ucene razgovore i pregovore koji nikada ne dovode do sporazuma.Protivzapadnjastvo i antievropeizam postaju osnovne poruke i dominantne ideje srpskog pjesnistva, religijske, politicke i teorijske misli u vise od potonja dva vijeka.
    Sa tobom xxy ne želim više polemisati jer je to ispod svakog nivoa,nije mi bila namjera da nikog vrijeđam samo da iznesem povijesne fakte a u cilju da prava istina ugleda svjetlost dana a ne nacionalklerofašističke teorije koje su samo donjele zlo.
    Isto tako se zahvaljujem redakciji Radio Jadran na objavljivanju mojih komentara.
    Pozdrav redakciji
    Kotoranin

    5
    1
    • Evi ti govor Don Nika Lukovica od 1946 ,znaci nije ulagivanje Karadjordjevicima jer 1946 bìna vlasti su protivnici Karadjordjevica a Don Niko je poslanik u Narodnoj Skupstini ,dje kao pristalica kralja Aleksandra nebi mogao ucestvovati:

     Drugovi i drugarice, kada su se kosovski orlovi ugnezdili u ovim slavnim krševima, zasadili su na Lovćenu, crnogorskom Parnasu, svetom brdu svih unakrst Slovena, srpski barjak, simbol junaštva, viteštva i slobode, gde je pet vekova slobodno lepršao, ničim neokaljan, dok su neprijatelji našega naroda, počevši od azijatskog dušmanina do fašističkog zavojevača naših dana ’o te krši zub svoj zaman kršili’, da ga otmu i rastrgaju. Ali ponosni Crnogorac kao da je iz Lovćena izrastao, stoji svojim granitnim nogama nepomičan na krvavoj straži, čuvajući slobodu i svetle ideale srpstva i južnog slovenstva, dok je svukud unaokolo ’pleme naše snom mrtvijem spalo’”, rekao je na početku besede Luković.

     XXY ima u starom latinskom koji se vise ne koristi u nivoj italijanskoj alfabeti ih nema.
     O bakama i genima ti si poceo pricu ja se samo logikom nadovezujem.
     Istrazivanja su pokazala vrlo mali broj turskih gena kod Srba ,mnogo vece prisustvo je srpskih gena kod Hrvata.
     Za rezultate prve bracne noci treba vremena a turska je formirala lokalnu vlast sa poturcenom srpskom vlastelom koji su postali Age i Begovi a silovanja su se desavala od strane vojnika kao i svudje a pravilo je bilo da se to dijete udavi na porodjaju.A dolazak na kucu sa tim povodom dolazilo je do obracuna ubijanja i bjezanije.
     Srbi nisu samo oni iz juzne Srbije koji imaju obicaje o kojim ti pricas Srbi su narod kroz istoriju siroko rasprstranjen po Balkanu vjekovima a ne samo po Avnojevskim komunistickim granicama,centralna SR Srbija.
     Srbin je ionaj seljak u Vranju ,Srbin je i Nikola Tesla ,Srbin je i onaj u Trstu porijeklom iz Boke ,Srbin je i onaj u Slavoniji ili Zumberku,Srbin je onaj u Vojvodini i onaj na Kosovu i onaj u Skadru i onaj u Skolju ,Srbi su i Karadjordjevici iObrenvici i Petrovici i Nemanjici i cuveni Srbi Katolici Vujinovici ,Bogisici ,Boskovici itd i Admirali Mamule i Vezir Sokolovic i Pupin i Dositej Obradovic i Vuk kardzic itd a svi imaju svoje razlicitosti i vrline i mane koje ti uporno trazis a vrline zanemarujes.

     1
     4
 2. XYZ il kako već,povuci vodu kad izadješ i ugasi svijetlo.Kakve si gluposti napisao,muka mi je.Nadam se da si samo neki sitni provokator a ne da tako stvarno misliš.Ako tako misliš,žali bože godina koje si proveo u školi.Stvarno sam zgranuta količinom gluposti koju si izrekao.

  6
  4
  • Ja sam se samo nadovezao na komentar Kotoranina o agama ,okupatorima i prvim bracnim nocima.
   Takodje sam se nadovezao na njegovu pricu da su Mleci i Austrougari oslobodioci a Nemanjici iz Zete strani okupatori.
   Procitaj njegov komentar pa onda moj i molim te reci mi precizno sto ti nije jasno da ti detaljno objasnim svaku recenicu,pojedincano.
   Tebi ne odgovara ,komentar pa neznas sto ces odgovoriti pa spominjes pustanje vode.
   Meni je muka kad vidim da nista ne reagujes na komentar kotoranina a na ovaj reagujes ,dje ti bilo to znanje koje ti navodno imas iz skole.
   Nisam nikakvi provokator nego samo sam odgovorio na provokaciju na temu koju je poceo Kotoranin.

   1
   6
 3. Kotoraninu, age i begovi su se prezivali na vic ili ic i govorili su srpski a vjera im je bila islamska ,islamizirana srpska srednjevjekovna Vlastela.
  Kapetanovici ,Filipovici ,Izetbegovici od Izet-bega Zivkovica,Rizvanbegovici od Rizvan bega Burovica,
  Busatlije od Crnojevica itd nisu bili Osmanaglu nego Osmanagic,nije Izetbelu nego Izetbegovic itd itd.
  I ako je neko uspije da sprovede zakon prve bracne noci i ako je ostala trudna ta zena i ako se dijete rodilo ako nije udavljeno ili umrlo na porodjaju ,opet je gen srpski.
  Nego Kotoraninu sto cemo sa 200 godina srpske vladavine a u srednjem vijeku Bokeljska mornarica radi punom snagom svi radno sposobni Kotorani na brodove godinama a zena same medju Nemanjinin vojnicima koji su imali moc ,zlato,dukate ,sarm, silu a zene same,sta mislis .
  Poslije njih dolaze Tvrtkovi Srbi iz Bosne a kotorani i dalje na brodovima.
  Jesi li cuo za Baja Pivljanina ,Mlecani su ga placali da cuva Boku od Turaka a samo jednom prilikom je poslao 600 svojih Hajduka iz Risna za Zadar a od Risna do Kotora i Stoliva imao na hljade svojih hajduka,Banjana ,Pivljana itd a dame same ,Kotorani na borodove,sta mislis o tim predbracnim ,bracnim ,vanbracnim i ostalim avanturama.Nisu sve cekale kao one sorele u Prcanju a i to je samo legenda.
  A da ne spominjemo sarm namuscanih Mlecana dok su Kotorani plovili na njihovim ladjama.
  Boka je bila vojna baza i za vrijeme austrougara a od 1918 imate dosta kraljevih Oficira a poslije 45 i Titovih.
  Kotoraninu da li ti znas da je Kotor imao najvecu autonomiju i najveci procvat za vrijeme Nemanjica.
  Znas li i to da je Admiral Bokeljske moranrice 250 godina poslije Nemanjica svake godine na festi i podizanju zastave vikao zivio Papa zivio Car , pa ga je Mletcki providur pitao o kojem caru je rijec a on rece o caru Dusanu koji je uzdigao Kotor ,Providur je zabranio tu tradiciju.
  Da su bili okupatori ne bi im odavali pocast svake godine vjekovima.
  Mlecani kad su dosli na poziv kotorana ukinuli su sve povelje ,statute zakone itd i ukinuli autonomiju.
  Da li znas da je u Perastu Dusanov Zakonik bio u upotrebi do 18 vijeka.
  Danasnji igled bedema Kotora datira iz doba Nemanjica.Nemanjici nisu nikakvi stranci nego su rodom iz Zete a Zetom i Kotorom prije njih vladala je Vizantija 600 godina a lokalni vlastodrsci su bili njihovi vazali.Stefan Nemanja je oslobodio Zetu i Kotor od Vizantije i dao im lokalnu autonomiju sto nikad do tada ani do danas nisu imali.Svu vlast je drzala kotorska vlastela na celu sa familijom Buca.
  Itd itd,moj kotoraninu.

  7
  7
  • xxy pipsilon ,laži lažo da se veselimo,
   Ajde sad polako pročitaj ponovo što si napisao pa razmisli …
   Ajmo pomalo, jedino Kotor i Perast su oduvijek bili na starim mapama Boke označeni kao hrišćanske teritorije a sve ostalo kao islamske teritorije, i kao takve bile poznate u čitavom Svijetu.
   Po dolasku turske vojske nije bilo Aga i Begova porijeklom sa ovoh prostora to nije istina to je kasnije bilo kad im je hvalilo vojnika, nego samo azijati to i đeca u četvrti osovne znaju,a običaji pravo na prvu bračnu noć su bili od prvog dana okupacije,nisi istinu napisao.
   Muzika i folklor koji se naziva srpski je čisti turcizam ,pa je tako Bregović rekao da su trubači iz Guče koje prikazujete kao srpsku tradiciju ,ustvari porijeklo turske vojne pleh muzike a i kola su čisti turcizam.Što se tiče vladavine kotorom od strane Nemanjića koji su ga prvo zapalili,a sve ostale gradove i porušili, interesantno pričate doživjeli najveći prosperitet, čudna vrsta prosperiteta priznat ćeš i ti paliti i rušiti gradove,to je koliko mi je poznato Hitler radio .Dakle to je jedna od vaših brojnih laži u vezi prosperiteta,dakle Kotor i Boka je doživjela najveći kulturni i pomorski prosperitet za vrijeme Mletaka a infrastrukturalni i komercijalni,ekonomski,prvi detaljni katastar za vrijeme Austrougarske to svi Bokelji znaju ma koje vjere bili.
   Današnji izgled Kotora i bedema je iz doba Mletačke republike to djeca u prvi osnovne znaju ostalo su vaše laži,treba da znaš da su kotorani nesrbi zidali crkve Srpske čak i na Kosovo FRA VITA KOTORANIN, ostali su vodili administraciju jer Nemanjići kao čobani i necivilizovani nijesu imali arhitekte i školovanog kadra.Kakve Srbi veze imaju sa Vizantijom da nije kako vi zovete četri s slučajno srpski znak.
   Srsku zastavu koju danas koristite je osmislio odobrio i uveo Sultan.
   Nemanjići su razorili Benediktinski samostan na Prevlaci pobili i protjerali sveštenike a vi danas na tom mjestu oćete da zidate Srpski Manastir takva vam je svaka istina.Kad se došlo do starih temelja prosrpski arheolozi iz Beograda a po naređanju srpskog sveštenstva prekidaju daljna iskopavanja jer bi istina ugledala svjetlost dana.
   Kada dođeš ispred Svetog Nikole sada pravoslavne crkve i Svetog Tripuna spusti pogled i pogledaj kako su popločani trgovi, crveno bijele ploče , interesantno zar ne xxy ?
   Podsjeća me na nešto a tebe ?
   Gotovo svi trgovi do zemljotresa su bili popločani u tom stilu dok ih tadašnje rukovodstvo nije uništilo.Poslije drugog svjetskog rata napravjen je kulturocid u Boki i Kotoru,udarni su čekićima Lavovi po bedemima kotorskim i uništeni evo sada srećom za nas ali ne i za vas ,neki su restaurirani,biće po tebi nemanjićki znak to bio,a bista Bizantija slomljena u komade i prosuta po zalivu,i to čovjeka koji je zajedno sa 300 bokelja poginuo u bitku kod Lepanta protiv Turaka.
   Da je kojim slučajem bio srpske vjere spomenik bi bio i dan danas čitav i litijalo bi se po kotoru gradu kao što činite onu sprdačinu po Tivtu, tradicija stara par godina.
   Trebalo je zatrijeti istinu i uništiti spomenike koji govore kojoj civilizaciji pripada Kotor, Perast, intresantno da su to radili kao komunisti a u duši velikosrbi porijeklom baš iz onih prostora Boke koji su blil pod otomanskom upravom, kompleks bračnih noći i 500 godišnjeg ropstva ,trebalo je iskalit bijes i komplekse na spomenicima zapadne-hrišćanske kulture.
   Razlog dolaska brojnih turista u Boku su upravo spomenici i kulturna dobra koja su za sobom ostavila Zapadna carstva, i to na našu sreću svkae godine sve više.
   U Herceg Novom,nije takav sličaj, i ne svraću ni autobusi iz Hrvatske niti turisti sa kruzera ,prepuni turista iz čitavog Svijeta svih vjera,nacija i boje kože, ne idu pud tijeh strana razlog toga je poznat valjda i tebi xxy.
   xxy ima još puno toga ali i ovo je previše, a sve živa istina za razliku od tvog teksta.

   12
   7
   • Kotoraninu ne izvrci istoriju.
    Kao prvo cim su Turci dosli odma se srpska vlastela poturcila ,janjicari za vojsku a vlastela za lokalne vlastodrsce ,nisu imali dovoljno ljudstva da pokriva toliku teritoriju.
    Za 500 godina vladvine Aga i Begova 95% su srpskog porijekla.
    Cim su Turci dosli prvi poturcenjaci su vladarska pordica Crnojevica.
    Hriscanska raja je zivjela van gradova u brdima a muslimanska u gradovima pa samim tim sprovodjenje tog zakona nije bas islo tek tako.
    Kaze da su Srbi nasilni okupatori koji su vladali Kotorom 200 godina a da nisu voljeli zene i oces da kazes da za vrijeme Nemanica kad je Kotor bio glavna luka Carevine koja je izlazila na tri mora Bokelji i Bokeljska Moranrica nisu plovili ,koje je zabavljao te zene a muski dio Kotorana godinama odsutan.
    Bajo Pivljanin je Mletackim brodovima poslao 600 hajduka u Zadar na ispomoc protiv Turaka a koliko ih je imao po Boki a Bokeljska Mornarica je i onda plovila.
    Spominjes komplekse, meni se cini da ih ti i tvoji istomisljenici imate, Srbi Vladali Kotorom a Srbi iz Bih ili danasnje Rep.Srpske napravili Herceg Novi iz temelja.
    I kotorski katolicki istoricari kazu da je Kotor danasnji izgled dobio u periodu os 12 do 14 vijeka ili u pred Mletackom periodu a izbjegavaju da kazu da je Kotor u to doba bio srpska luka.
    Provjeri da li je istina do kad je bokeljska Mornarica uzvikivala Zivio Car u cast Cara Dusana ,ta cast se ne odaje okupatoru.
    Nemanjici cobani,zlatnim kasikama se jelo na dvoru Nemanjica,Dusanov zakonik i danas se u svijetu koristi Porota kojuje Car Dusan uveo .Na dvoru u Prizrenu imao je cijevovod za vino iz obliznjih podruma.
    Sv.Sava je kupioi dva Manastira u Svetoj Zemlji Palestini ,Sv Arhangelo Mihajlo i jos jedan a od kirije Dubrovacke rep. za Konavle od 500 perpera izdrzavali su se ti Manastiri u Palestini.
    Vito Kotoranin ,katolik ,majstor svog zanata angazovan i placen od Nemanjica izgradio Visoke Decane sta tu ima lose.Koliko je samo katolickih Crkava izgradjeno za vrijeme vladavine Nemanjica.
    Za vrijeme smanjene Srbije u doba Despota Djuradja Brankovica Srbija je godisnje proizvdila 30 tona zlata.
    Manastir na Prevlaci su bili samo ostaci temelji bez zidova i krova i bez svestenstva a poticu iz peroda prije podjele Hriscanstva.
    Sv. Sava je tu podigao Manastir.
    A 1472 kotorski katolici truju svestenike ,a Mlecani sve spaljuju i ruse.
    Mlecani kad su dosli 1420 ukinuli su sve statute ,zakonike i lokalnu autonomiju i zaveli njihovu apsolutnu vlast.
    Nemanjici su oslobodili Kotor i Zetu od Vizantije a sruseno je sto se srusilo u borbama ,Kotor nije.
    Govoris od mapama na Balkanu ,ok bili su Turci poslije Nemanjica a Madjari od 1102 vladaju Hrvatskom koja je bila samo PodVelebitom.
    Npr kompletan Ston su napravili Nemanjici a kasnije Kralj Srba ,Bosne i Primorja Tvrtko vladao od Boke do iza Sibenika.
    Kazas Nemanjici cobani a licna garda Cara Dusana ,Njemci a rudari takodje Sasi.
    Nemanjici u samo na Kosovu napravili 1300 manastira i Crkava ,kralj Milutin gradio bolnice po Konstantinopolju itd.
    Car Dusan se krunisao u Skoplju imao prestonice u Skadru ,Prizrenu,imali toliku moc i bogastvo a cobani.
    Srbi su vijekovima cuvali Austriju u Vojnoj Krajini od Zadra do Zemuna i bili placeni imali imanja i konje a hrvatski seljaci kao radna snaga kod madjarskih grofova i odtle taj kompleks Hrvata.
    Kotoraninu ne izvrci istoriju kako tebi odgovara da lijecis koplekse.

    3
    5
    • Bilo bi to lijepo da je istinito što si napisao,
     Skoro sva srpska istorija je bazirana na legendama i bajkama pa tako tvoje pisanje je posledica čitanja takvog štiva.
     Ma nisi ništa napisao o kulturocidu u Boku prema spomenicima Zapadne kulture i zapadne religije, nisi napisao zašto busevi i turisti sa kruzera ne svrću u Novi iako ti nisi iz Novoga.
     Preporučio bih ti da manje čitaš knjige lažova i falsifikatora istorije, popa Nakićenovića,Erdeljanovića i Vaska Kostića, sve izfrustrirani velikosrpski nacionalisti i ksenofobi ,mrzitelji Zapada zapadnih religija i kulture ali ne mrzitelji zapadnog novca kao što si i ti.
     To si jedan klasičan profil velikosroskog nacionaliste i ksenofoba iskomleksiran 500 godišnjem ropstvom i asimilacijom pod Otomanskim carstvom.
     Da se srpska vlastela poturčila čim su došli Turci to objasni Vasku Kostiću i Matiji Bećkoviću oni vele da to nije istina, kome vjerovati tebi ili njima ?
     U jednoj turskoj hronici iz 15. vijeka stoji zapisano: “Od Srba oduzmi dvoje, jedno je kćerka, drugo je imanje”. Ivo Andrić u prozi “Mustafa i Madžar” rekonstruiše orgije sa najmlađima, dok Lazar Arsenijević Batalaka u svojoj “Istoriji srpskog ustanka” opisuje neobičan običaj, “Igra kraljice”, kojim se upotpunjavao Ius Primus Nocti. Najpoznatiji izvođač erotskih bizarnih igara u stilu Markiza De Sada bio je brat Kučuk Alije Sali-Aga. Tri žene, kralj, kraljica i barjaktar započinjali su orgiju sa njim, hranjenjem, napajanjem i tetošenjem, pa bi se onda kralj i kraljica smjestile pored njega ili u njegovo krilo i ugađali mu na sramotu cijelom sakupljenom narodu. Kraljice bi ga ispraćale iz sela u selo ustupajući svoje mjesto tamošnjim kraljicama, i tako u nedogled. Etnolog, geograf i antropolog Jovan Cvijić pisao je, zato, da konkubinat srpskih žena i Turaka nije zazoran. Konkubinat, incest i haremluk postali su temeljni običaji srpske tradicije ispunjene moralnom hipokrizijom i kozmetikom.
     Na očigledni nagovor zahumskog vladike Vasilija, Bajo je posjekao četiri sina kneza Raiča, jer ovaj nije htio svoju zemlju i šume u Dolovima i Sretama da da u crkveni posjed. Predak Nosak povinovao se Bajovim prijetnjama i sišao u pogorjela sela Požara i Potočila, gdje mu današnji potomci žive. I dan danas, poslije tri i po vijeka, postoji u mome zavičaju određena vrsta zazora od tzv. crkvene imovine koja se širila na uštrb ličnih posjeda.
     Gdje vlada hajdučija, zločini su neizbježni.
     Zločin je lakše “zatvoriti” ako je izvršen u ime viših ciljeva. Grijeh se oprašta ako se sila javlja kao produkt takvog čina. Bajo je oličenje sile, a crkva i njen interes javljaju se kao pokriće. Takva forma višeličja traje od davnina. Oni koji je istražuju naći će brojne analogije u svim vremenima. Pa i onom hajdučkom, u kome je Bajo bio istorijski odabranik.
     U Dušanovom zakoniku imamo kotao i železo.
     Kotao: u pun kotao vrele vode stavljen je komad usijanog gvožđa ili kamen i optuženi je to gvožđe ili kamen morao rukama izvaditi. Ukoliko bi se opekao, smatran je krivim.
     Železo: pred crkvenim vratima bi se usijalo gvožđe na vatri, a optuženi je morao usijano gvožđe položiti na svetu trpezu u crkvu. Ako bi se opekao, smatralo se da je njegova krivica dokazana. Vjerovalo se da sam Bog štiti pravednog u ovakvom načinu dokazivanja krivice.
     Dušanovim zakonikom prihvaćen je vizantijski sistem kazni. Kazne su bile vrlo surove, a Dušanov zakonik je preuzeo iz vizantijskog prava sve vrste sakaćenja osim kastracije. Sakaćenje je uglavnom tako vršeno da se sakatio onaj dio tijela kojim je izvršeno krivično delo (ruka, jezik i sl.).
     Srbi iz republike zločinačke napravili Novi i branili Austriju,kao prvo to nisu bili Srbi nego Pravoslavci po vjeri a nacija je diskutabilna,mnogi od njih nisu bili ni slovenskog a kamoli srpskog porijekla.
     Trebalo je poslije propasti i povlačenja Turske na ovim prostorima na temeljima propalog Otomanskog carstva napravit veliku Srbiju,pokušavalo se to više puta u istoriji a zadnji pokušaj je bio 1991.
     Posledice toga su poznate,izgubili ste čak i Kosovo kolijevku srpstva kako kažete, samo što se danas u toj kolijevki ljulja albansko dijete.
     Po vama velikosrpskim nacionalistima svijet je počeo od Nemanjića i Sv.Save od nikog ne priznatog, prije njih nije bilo ničega ni gradova ni civilizacije ni kulture ni ratova ni junaka ničega,žalosno je da i dan danas tako razmišljate ali ima ona stara ko drugome jamu kopa sam u nju upada.
     U Boki oni koji se izjašnjavaju Srbima više od pola nijesu ni Slaveni a kamoli Srbi ali po automatizmu srpske crkve svako ko je srpska vjere je Srbin što je notorna glupost ali se i dan danas to sprovodi.
     To je još iz doba Nemanjića i fašisoidnog Dušanovog zakonika ostalo na žalost u srpsku tradiciju i ideologiju Srpske crkve koja je zajedno sa SANU generator svih mržnji i ratova na ovim prostorima.
     Lijepe sreće te je Crna Gora samostalna država ,članica NATO pakta, zapadne alijanse a sa njom i Boka kotorska đe joj i mjesto sa zapadnim zemljama i zapadnim mentalitetima a ne sa onima koji se pozivaju na fašisoidni dušanov zakonik ,uskoro će i Srbija u NATO,već sada crnogorski i hrvatski vojnik rame uz rame kao NATO vojnici u misije širem svijeta a uskoro će im se pridružit i srpski vojnik.
     A đe ćete vi sa vašim teorijama, željama i željicama onda ?

     6
     3
     • Kotorninu patis od “Konvertitske Paranoje”pa iz silne mrznje pises gluposti.
      Vrlo dobro znas da su Herceg Novi osnovali Srbi 1382 znaci prije dolaska Turaka na Balkan koje uporno spominjes.
      Upravo oni Srbi koji su dosli kasnije iz Stare Hercegovine I Stare Crne Gore za vrijeme Mlecana iz ekonomskih razloga su primali katolicanstvo od Mlecna a to su preci danasnjih Hrvata u Boki.
      Hrvata nije bilo ni u Dubrovackoj Republici a kamoli u Boki ,citaj hrvatskog istoricar Natka Nodila osnivaca katedre za istoriju na zagrebackom univerzitetu.
      Katolicanstvo je prisutno u Boki od davnina ali ne od Hrvata nego od Romana .
      Stari katolici Vlastela u Boki su romanskog porijekla sto se moze vidjeti i po prezimenima a kasniji katolici ,pokatoliceni Hercegovci i Crnogorci ,lako se vidi po prezimenima.
      Branis Mlecane a cim su dosli odma su ukinuli autonomu Kotoru I ponijeli sve sto je vrijedilo od pokretnog bogastva.
      Lukavi lopovi ,sta su samo ucinjeli od Konstantinopolja 1204-te.
      Dubrovacka republika je angazovale Turke da ih cuva od Mlecana,zato je danas Neum u BiH .
      Takodjei Sutorina je bila pod Trebinjskom opstinom do 1947.
      Placali su Turke da ih cuvaju od Mlecana.
      Srpsko kraljevstvo je postojalo i prije Nemanjica ,jer nisu ni oni mogli stvoriti onakvu drzavu iz nista bez tradicije.
      Kazes Srbi bili pod Turcima a u BiH imas i katolika odnosno Srba katolika a danas Hrvata pa i oni su bili pod Turcima.
      Srbi u Vojnoj Krajini nisu bili pod Turcima.Srbi u Srpskom Vojvodstvu ,Baranja ,Backa ,Srem i Banat do Temisvara nisu bili pod Turcima.Srbi u Dalmaciji djele sudbinu kao i katolici.
      U Boki uvijek je bilo oko ¾ Srba ostalo katolici djele istu sudbinu.
      Kotoraninu Nemanjici su iz Zete ovdasnji narod govorili su ovim jezikom ,Stefan Nemanja je rodjen u Zeti koliko ima vazdusne linije do Boke a Austro-ugari ,Mlecani ,Turci su strani osvajaci, Nemanjici su Zetu i Boku oslobodili od stranaca Grka ,Vizantije.
      Kraljevina Srbija opet 1918 oslobadja Boku od Austro-ugarske koja se ujedinjuje sa Srbijom i ulazi u Kraljevinu SHS.
      Srpska vojska je docekana kao oslobodilacka i u Splitu 1918 pogledaj docek kao u Beogradu.
      Spiminjes Popa Nakicenovica ne odgovaraju ti njegovi zapisi koje je uzeo iz austrijske arhive i provjerio kad starih mjestana u svakom zaseoku Boke.
      Spominjao si austrijski katastar ,odlicno uradjen i dan danas se koristi kad treba.
      Postoji i katastar maslina i maslinjaka svaka je bila popisana.
      Isto tako Austrija je napravila maticne knjige sa porijeklom svake familije ,jednako dobre i tacne kao katastar.
      Tebi samo odgovara zemljisni katastar jer je tacan i dobar a ne odgovaraju ti maticne knjige i popisi iz iste te Austrije na koje se pozivaju Pop Nakicenovic ,Don Lukivic ,Vasko Kostic i drugi,interesantno!!
      Ista ta Austrija je pravila i popisu u Dubrovniku 1890 imas ga online pa pogledaj.
      Itd ,itd… moj Kotoraninu a to da ja nisam Novljanin ajde i da ja nisam ali svi moji i po ocevoj i po majcinoj strani su iz Novske opstine vijekovima unazad.

      1
      4
 4. Нови је град основан и обнављан руком средњовјековних србских владара,духовних потомака светородних Немањића,оних који су се дичили тиме што су светосавски владари Србаља у Приморју, Босни и Хуму, па и Србији, у 14.в. – Твртка Првог Котроманића,сина Владислава Котроманића и његове супруге Јелене Немањић,сестре цара Душана, и у 15.в.
  – војводе од Светога Саве Стефана Вукчића Косаче. И један и други у свему добром и великом што су чинили угледали су се на Свете Богоугоднике немањићке, на челу са.Св. Симеоном и Савом.

  9
  9
 5. Najnormalnije bi bilo da Dan Grada bude dan kada je Grad osnovan. Herceg-Novi je jedan od rijetkih srednjevjekovnih gradova, kojima se zna datum početka gradnje. A oslobađanja su relativan pojam. Neko shvata kao oslobođenje, neko kao novu okupaciju. Dan osnivanja je neutralan i ne može se shvatiti na dva načina.

  13
  4
 6. Postoje zapisi da je Herce Novi oslobođen od Turaka 1687 gogine, ali on je bio oslobađan i od Mletačke republike, i od Francuske i od Španije, a potom od Musolinijeve Italije i Hitlerove Njemačke. Zato se navedeni datum oslobađanja od Turaka ne može smatrati nekakvim datumom oslobođenja, jer se onda ostali datumi stavljaju u drugi plann, a imaju istu istorijsku vrijednost kao i ovaj iz 1687 godina. Od svih tih okupatora nije ih spasio Sv. Jeronim, nego su ga uvijek oslobađali Bokelji, Crnogorci i Rusi. Istorija se po potrebi aktuelne politike može prekrajati, ali istinska i validna istorijska građa se ne može falsifikovati.

  20
  12
  • potkulina,
   Mletačka republika nije bila okupator već je došla u Boku po pozivu kotorana da ga uzme pod svoje grad Kotor i Boku da ne bi bili pali pod Turcima.Da ne bilo običaja turskih i islamizacije stanovništva,a jedni od običaja bijaše ,pravo na prvu bračnu noć na koje Age i Begovi pravo imadoše znaš kod kojeg naroda punanije 500 godina.
   Današnji izgled Boke kotorske ,Kotora, Perasta i ostalih mjesta je zaslugom Mlečana,isto tako ti je sa Austro-ugarskom ,ona nije bila okupator već je Boku dobila kao rezultat dogovora tada velikih sila među kojima je i carska Rusija potpisala taj dokumenat.
   Okupator na ovim prostorima su bili Nemanjići koji su sve gradove i naselja porušili i popalili,a Kotor su “samo” zapalili.

   13
   16
   • Moja pokojna baba do smrti žalila za austrijom.Djed radio puteve,bio pošteno plaćen.I ti putevi i danas postoje.A Nemanjićima hvala što su nas svega oslobodili.I da,1918,porobili najstrašnije.

    8
    9
   • Poštovani Kotoranine, da ste malo bolje pročitali ono što sam napisao, ne bi potrošili onoliko riječi u prilog Vaše verzije istorijskih događaja koji se tiču Herceg Novog od osnivanja do danas. Ja sam samo govorio da je Herceg Novi kroz istoriju mnogo puta mijenjao gospodare, zaboravivši 28 oktobar 1944 g. a oslobodili su ga I Dalmatinska i X Hercekovačka brigada. Iste te brigade su išle sve do Kosova i Metohije, gdje su završile svoj oslobodilački pohod u II Sv, ratu. Danas, kada nacionalisti broje krvna zrnca da dokazu ko je ko, a vi ste tu negdje po načinu kako viđate istoriju, onda sa Vama je teško polemisati.

    • potkulina
     Za tvoju informaciju poštujem sve pripadnike NOBA i antifašističku borbu,moja dva strica su bila u Partizanima ,jedan ranjen na Kosovo od Balista a drugi od četnika iz Crne Gore crna im pamet.Ali danas ima koji hoće da dokažu a ne mogu da su se četnici borili protiv fašista.Protiv sam svakog oblika fašizma a pisnje xxy je čisti velikosrpski nacionalizam čiji su preci vjerujem učestvovali u plesu krvavog kola u Herceg Novom,danas njihovi naslednici povampireni nacionalisti žele da prekajau istoriju kako njima odgovara.Ne da će se zaboravit 28 Oktobar 1944.nego će biti uskoro izabranjeno da se to spominje, pitajte đecu što idu što uče na vjeronaukama kod popova SPC.
     Pozdrav Kotoranin

 7. Dan oslobodjenja Herceg Novog 28 oktobra.Neko najvjerovatnije nije skoro upotrebljavao te stepenuce ili ih izbjegava mozda ceka neke koje ce nositi naziv ,,Nikad vise 1918ta”.

  9
  14
 8. Прво срећан празник католичком живљу у граду!

  Херцег Нови је ослобођен 1918. године. О претходним периодима од прве турске владавине можемо говорити само као о мање или више лошијим окупацијама.

  26
  11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code