Početna Društvo PROSLAVA DANA NORVEŠKE DRŽAVNOSTI U IGALU

PROSLAVA DANA NORVEŠKE DRŽAVNOSTI U IGALU

0

norvezaniI ovog 17. maja u Igalu će tradicionalno biti obilježen Dan norveške državnosti, u znak prijateljstva i poštovanja nacionalnog praznika pacijenata, koji 36 godina stižu u Institut na oporvak i liječenje.
Dan ustavnosti Kraljevine Norveške slavi se u toj skandinavnskoj zemlji od 17. maja 1814.godine kada je poslije ostvarene nezavisnosti izglasan I norveški Ustav, koji i danas funkcioniše.
– Sve je spremno da u 16 časova na platou Instituta započne proslava, nakon čega će krenuti povorka Norvežana i mještana sa zastavama dvije zemlje kroz Igalo, kako se to već godinama praktikuje – rekao nam je pomoćnik direktora Instituta Igalo,Željko Andrić. Na proslavi će govoriti glavna sestra norveškog programa Hilde Bjongard, predsjednik Odbora direktora Instituta, Dragan Janković i predsjednik opštine, Dejan Mandić.
Sa proslave će biti upućena i čestitka noveškom kralju, Haraldu V, koji vlada Norveškom od 1991. godine. Nakon toga uslijediće defile kroz Igalo, kada će se zavijoriti crnogorske i norveške zastave.
Ova svečanost u Igalu datira od 1976. godine kada je prva grupa norveških pacijenata došla na liječenje. Narednih decenija to je preraslo i u veliko prijateljstvo, koje se manifestuje kroz zajedničku proslavu Dana kad je Norveška davne 1814. godine usvojila Ustav.
Upravo sjutra se navršava 36 godina norveškog programa u Igalu. Do sada je u Institutu na oporavku i rehabilitaciji bilo oko 50.000 Norvežana. Ove godine do kraja oktobra predviđen je dolazak pet grupa – ukupno 800 pacijenata. Norveški državni program finansira njihova Vlada.
Osim državnog, realizuju se još dva programa sa partnerima iz komuna Kristijansand i Levanger. Na oporavak u Igalo stižu zaposleni koji su dugo na bolovanju zbog nekih hroničnih, uglavnom reumatskih problema. Cilj ovih programa, koji će se realizovati u septrembru ioktobru jeste da se smanji odsustvovanje sa posla poboljšanjem radne sposobnosti zaposlenih.
Ipak, valja primjetiti da i pored činjenice što su Norvežani skoro 4 decenije vezani za Institut I Igalo, što su mnogi ovdje kupili i stanove, što je medicinska sestra Venke Gjaver proglašena prije nekoliko godina i počasnom građankom Herceg Novog, jedva nekoliko hiljada pacijenata i turista godišnje iz te skandinavske zemlje dođe u Crnu Goru. Na drugoj strani, samo lani u Hrvatskoj je boravilo preko 140 hiljada Norvežana.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code