Početna Društvo Proslavljen blagdan Sv. Leopolda Mandića u Herceg Novom

Proslavljen blagdan Sv. Leopolda Mandića u Herceg Novom

9

Župljani i poštovaoci Sv. Leopolda svečano su u Herceg Novom prolslavili blagdan Svetog Leopolda Mandića, uz molitvu trodnevnice i pobožnosti sv. Leopoldu, te svečanu večernju.

Na sam blagdan, 12. maja, slavljene su tri svete mise: misu u 8 sati predvodio je župnik don Siniša Jozić u upravo obnovljenoj crkvici – svetištu Sv. Leopolda. Misu u 10 sati u župnoj crkvi predslavio je don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije, saopštavaju iz Koptorske biskupije.

Picerija i restoran

Don Robert je govoreći o nekim crticama iz života sv. Leopolda, istakao i malo poznatu činjenicu da Sv. Leopold nikad nije imao redovničko ruho sašiveno po njegovoj mjeri, pa ni u trenutku njegove kanonizacije:

– Njegovo pravo ruho, bila je i ostala ona bijela haljinica koju je primio na krštenju u ovoj crkvi, i koju je sačuvao unatoč svim životnim izazovima, darujući nesebično sebe, svoje vrijeme, svoj život poput pastira koji nasljeduje u potpunosti Krista u službi ljudima ranjenim grijehom, kojima je strpljivo svjedočio ljubav i milosrđe nebeskog Oca – kazao je, pored ostalog, don Robert.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem sestre Antonije Vugdelije, uz orguljsku pratnju Marine Tušup.

Uz veliko učešće župljana kao i hodočasnika iz Bara i Cavtata, te brojnih vjernika s područja Kotorske biskupije, središnje euharistijsko slavlje predvodio je don Pavao Medač, počasni kanonik Stolnog kaptola sv. Tripuna i župnik Sv. Eustahija u Dobroti. On je u homiliji istakao primjer Sv. Leopolda kao dobroga pastira koji je mnogima pokazao put do Isusa.

Osvrćući se na Svečeve relikvije propovjednik je dodao:

– Ne samo da se tijelo sv. Leopolda 75 godina nakon smrti nije raspalo, nego su neki organi posebno očuvani. Tako su sačuvani dijelovi: mozga, organi sluha, organi govora i srce! Teolozi koji su o ovome razmišljali nesumnjivo vide poruku.

Župni pjevački zbor sv. Nikole iz Cavtata pod vođstvom Nikše Kusalića uveličao je liturgijsko slavlje.

Na kraju svete mise, okupljenim vjernicima se obratio mjesni župnik don Siniša Jozić, koji je pozdravio i zahvalio hodočasnicima i vjernicima na njihovoj prisutnosti, te zahvalio svima koji su doprinijeli da blagdan Svetog Leopolda bude proslavljen na svečan i dostojanstven način.

Nakon sv. mise uslijedila je procesija u kojoj su nošene relikvije sv. Leopolda, a svečanost je nastavljena zajedničkim druženjem, navode, pored ostalog, iz Kotorske biskupije.

9 Komentari

 1. Za “Bokelja”
  Zar stvarno vjerujete da je u Njegosevo vrijeme bilo masovnih ubistava muslimana (Turaka)? Hocete li vjerovati da je “istraga Poturica” bila samo stilska figura da bi napisano bilo slikovitije? Mozete li me uputiti na bilo koji dokumenat (crnogorski ili turski) da je bilo toliko “istrazenih”-ubijenih Turaka? Zar mislite da je to bila istina da bi se Njegos i pasha trebinjski pobratimili u Dubrovniku, zajedno pijuci vino? A sto se tice Ratka i Radovana, za njihove “zasluge” pitajte Bosnjake iz BiH.
  I na kraju, mi sa Belaviste smo bili patriote kada je to ranije bilo potrebno jer danas “patriotizam”, pogotovo nacionalisticki nije potreban nikome.

 2. Ovi sa Belaviste su neumorni u nastojanjma da Herceg Novi prikazu kao grad u kome glavnu riječ imaju katolici, jer sprovode politiku Vatikana koji ne odustaje da sa Lovćena Njegoševe kosti izmjeste iz Mauzoleja, a tamo smjeste kosti Lucije-Kotorske ili Svete Ozane. To je u ime Pape Pavla VI još 1969 god. ondašnjem Mitropolitu Danilu predlagao specijalni papin izaslanik Francisko Palovineti. Da bi se ta ideja sprovela Vatikan je ondašnjim vlastima (komunističkim) nudio da snosi sve troškove oko realizacije te ideje u iznosu od ondašnjih 500 miliona dolara. Vatikan ne odustaje da sa Bokom Kotorskom zaokruži svoj uticaj na cijeloj Jadranskoj obali. Mitropolit Danilo je sačuvao da Njegoš ostane na Lovćenu, iako nije bio pristalica Mauzoleja, ali nije mogao da se izbori sa komunističkom vlašću koja je insistirala naauzoleju.

  1
  1
 3. Ima li što nobo u vezi postavljanja ploče na rodnoj kući ili još u HN nije zrio politički trenutak ni za Leopolda ni za Zuka. Jesu li i dalje aktualni Radovan i Ratko.

  10
  17
  • Svi su aktuelni i Njegoš i Sveti Leupold i Vuk Karadžić i Zuho Džumhur i Radovan i baš svi, jer je Novi oduvjek bio Kosmopolitanski grad, a morao je s vremena na vrijeme da trpi takve kao što si ti, jado bio, jado ostao. Da mi je samo znati iz koje pećine si ti izašao i došao u naš kraj. Vjerovatno si rođen kao greška u prirodi.

   21
   6
    • Spominjati osudjene ratne zlocince Radovana i Ratka i uporedjivati ih, radi kosmopolitizma, sa Njegosem, Zukom, Vukom i Sv leopoldom je zaista ljudska mizerija.

     7
     5
     • Da je bio poznat izraz Ratni zločin u vrijeme vladavine Njegoša i on bi bio deklarisan kao ratni zločinac, što braća Muslimani i sada pokušavaju, posthumno da deklarišu Njegoša kao zločinca. Evo je konsčno i Papa presjekao kanonizaciju Stepinca u svetca, a čitav Katolički živalj zapadno od Grčke je u Stepincu vidjelo svetitelja. Zbog toga je pitanje da li su Radovan i Ratko ratni zločinci koje je osudila jedna strana, a trenutno dominantni svjetski policajac NATO. Inače vi sa Belaviste ste itekako poznate patriote.

      2
      1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code