Početna Društvo Prošli praznici, nastavljena rekonstrukcija magistrale u Igalu

Prošli praznici, nastavljena rekonstrukcija magistrale u Igalu

9

Nakon praznične novogodišnje pauze od skoro dvije nedjelje, na potezu od Šišteta ka petlji u Igalu, radnici kompanije “Vilusi” sa mehanizacijom, koji su podizvođači podgoričkog Tehnoputa, nastavili su rekonstrukciju magistrale.

Skidaju asfalt i dižu jedan sloj puta u visini od 30-tak cm. Tek treba da uslijedi raskopovanje od preko metra radi postavljanja klolektorskih cijevi, atmosferke kanalizacije i drugih instalacija.

Zahtijevan je to i spor posao, zbog kojeg valja pretrpjeti čekanje na prolazak vozilima jednom trakom, često i veliku prašinu dok je lijepo vrijeme, a blato kada počnu kiše. Stanovnici i vlasnici poslovnih objekata ovog dijela opštine Herceg Novi zamijeraju što gradilište nije bolje organizovano, odnosno što je slaba saobraćajna signalizacija, posebno uveče kada mnogi ne vide dobro prelazak sa asfaltnog na prokopani dio magistrale. Primjećuju i da cistjerna s vodom treba da je stalno angažovana da se ne diže ogromna prašina.

Podsjetimoo, rekonstrukcija 2,2 km duge dionice od Debelog brijega do Mojdeškog puta počela je još u februaru prošle godine. Posao finansira Uprava za saobraćaj sa 1,8 miliona eura.

Napravljena je pauza tokom ljeta, pa onda još dva mjeseca dok u novembru nije počela druga faza radova.

Prema ranijim najavama, uz povoljne vremenske uslove, rekonstrukcija bi trebalo da bude okončana najkasnije do početka glavne turističke sezone.

Ona, pored ostalog, podrazumijeva investiciono održavanje postojaće trase u cijeloj dužini, sanaciju dva mosta ukupne dužine 67m, kao i odvođenje atmosferskih voda projektovanim kolektorima. Radi zaštite okoline prije ispuštanja prikupljenih voda predviđeno je prečišćevanje preko separatora ulja i naftnih derivata.

9 Komentari

 1. Posto vidim da odje malo ko zna nadleznost drzave i opstine da razjasnimo
  Od Debelog brijega do veriga magistrala je nadleznost Uprave Puteva i Vlade nije u nadleznosti opstine. Rekonstrukciju izvodi uprava puteva , opstina nema mogucnost da ubrza radove !
  Rekonstrukcija bi morala da se obavlja u 3 smijene ili bar od 6 ujutru do 23h. jer ogroman broj radnika radi u Igalu i HN a sada je i glavni ulaz za Igalo usporen zbog semafora !
  U spicevima guzve bice kolona do Policije i to mora nekako da se regulise.

  • Opština moze da insistira ubrzanje radova i to joj niko ne moze zabraniti.Sve što je od interesa lokalnom stanovnistvu je obaveza lokalne uprave.E,sto se i oni vade na nenadleznost je njihov odnos sa Drzavom i njihova (ne)sposobnost.

  • Opština je mogla da pusti saobraćaj za jedan pravac magistralom, dok se radi jedna traka, a u drugom smjeru, donjim putem kroz Igalo, bar do bivšeg Tamarisa.

 2. Da li postoji bilo kakav monitoring od strane opštine?Ovo pitam jer je veoma važno da li se poštuje dogovorena dinamika izvođenja readova.Niko ne spori konkretan projekat ali prilikom ovakvih poduhvata brizina je od krucijalnog značaja jer projekti poput ovog u značajnoj mjeri parališu grad pa je stoga itekako važno da se isti okonča što je prije moguće.Svuda u razvijenom svijetu ovakve aktivnosti se sprovode u tri smjene upravo radi smanjenje direktne štete.Nedopustivo je ovoliko razvlačenje i odugovlačenje.Više od pola godine je prošlo a da nije urađen završni sloj asvalta na prvoj dionici.Iako na prvi pogled ovaj projekat izgleda složen u biti on to nije.Radovi moraju da se izvode neuporedivo brže,zato apelujem na opštinske čelnike da ovom problemu posvete mnogo veću pažnju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code