Početna Kultura Prošlo 45 godina od smrti Petra Lubarde

Prošlo 45 godina od smrti Petra Lubarde

0

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje u Starom gradu, te izložbom u hercegnovskoj Srednjoj školi “Ivan Goran Kovačić”, obilježena je 45 godišnjica od smrti velikog umjetnika Petra Lubarde.

Njegova sestrična Đina Lazar, koja je bila na oba događaja i otvorila izložbu kazala je da su generacije mladih slikara učile na velikom Lubardinom primjeru.

– Težili su za tom povezanošću i jedinstvenošću likovne forme i misaonog kostura koji je Lubarda uspio da ostvari na svakom svom platnu. Njegova djela nas uče ne samo zakonima likovnog stvaralaštva već i moralnim normama što nam potvrđuje da samo jake i izuzetne ličnosti mogu iza sebe ostaviti sjajna djela – kazala je Lazar.

Izložbu “Zaustavite rat-spasite svijet” organizovala je Srednja škola i fondacija Petar Lubarda. Nagradu Grand prix osvojila je Jelena Ognjenović iz Rume. Prva nagrada pripala je Novljanki Eleni Simović za rad “Stanje uma”. Drugi dobitnik je slika Luke Šuberta iz SLŠ “Petar Lubarda” iz Cetinja, dok je treću nagradu osvojila Ana Medvidović iz Danilovgrada.

Nagrada za inovativan pristup u likovnom rješavanju teme pripala je Polini Kazačenko.

U postavci je 37 radova učenika iz šest škola iz Crne Gore i Srbije. Na konkursu fondacije Petar Lubarda učestvovale su iz naše zemlje JUSŠ Mladost iz Tivta, SLŠ “Petar Lubarda” sa Cetinja, Gimnazija Danilovgrad, a iz Srbije gimnazije iz Rume i Beograda.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code