Početna Društvo Prošlo 78 godina od herojske pogibije Spasića i Mašere

Prošlo 78 godina od herojske pogibije Spasića i Mašere

3

Savez boraca NOR-a 1941-1945, opštinski odbor Herceg Novi sjutra u 10 časova organizuje tradicionalnu posjetu spomen obilježjima narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere na Savinskoj dubravi. Govoriće predsjednik Saveza, Mihailo Kilibarda.

Sekretar Saveza boraca NOR-a, Đoko Zloković, poziva građane da budu sa njima kod spomen obilježja i odaju počast Spasiću i Mašeru.

Podsjećamo, kada je izbio rat u aprilu 1941. godine, Spasić i Mašera, obojica u činu poručnika bojnog broda, bili su na razaraču “Zagreb” u Boki Kotorskoj. U času napada italijanskih bombardera na Boku, ujutru 6. aprila, ” Zagreb” je bio privezan uz mulo u Dobroti. Italijanska avijacija je u više navrata bombardovala Boku i brodove u njoj. Razarač “Zagreb” nije pretrpio nikakvu štetu. Potom je 15. aprila, došla zabrana da se brodovi potope, kao i zabrana da se na neprijateljske avione otvara vatra. Kada su Italijani ušli u Boku, 17. aprila, naređeno je da se brodovi napuste.

Spasića i Mašeru je pogodio slom Jugoslavije i fašistička okupacija. Ne videći mogućnost nastavka otpora, odlučili su da unište svoj brod i poginu na njemu. Razarač je prvo napustila posada, zatim mlađi oficiri, a oko 14 časova uz brod je pristigao čamac da preveze Spasića, Mašeru i komandanta broda.

Međutim, Spasić i Mašera su odbili da uđu u čamac i saopštili komandantu da će izazvati eksploziju u komori sa municijom. Nekoliko minuta nakon što se udaljio čamac, eksplodirala je prva, a potom i druga municiona komora, a brod je raznijet.

Milan Spasić i Sergej Mašera proglašeni su za narodne heroje 1973. godine, a na Savini jedna ulica nosi njihovo ime.

3 Komentari

  1. Ma ih se ne sjete no jednom godišnje i ne donesu ni jedan cvjetić. Kao nu Admiralu Baroviču…ti dokoni anfiapusti. A po cio dan sjede u kafane i drve politiku.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code