PROSVJETARI-PODSTANARI GUBE NADU DA ĆE DOBITI KROV NAD GLAVOM – OPŠTINA DRUGI...

PROSVJETARI-PODSTANARI GUBE NADU DA ĆE DOBITI KROV NAD GLAVOM – OPŠTINA DRUGI PUT PONIŠTILA GRAĐEVINSKU DOZVOLU

166
0
Podijeli

Stambenoj zadruzi radnika prosvjete Herceg Novog, “SOLIDARNO” drugi put je poništena građevinska dozvola drugostepenom odlukom glavnog administratora opštine Herceg Novi.

Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju Herceg Novog 2. aprila izdao je građevinsku dozvolu. Član Upravnog Odbora stambene zadruge „Solidarno”, Milan Pušica, tada nije bio previše optimističan da će se napokon odmaći s projektom s mrtve tačke.
– Geoistraživanja rađena su prije 6 godina i smatraju da ih treba ponovo uraditi, pa je to razlog što je građevinska dozvola poništena i sada čitava procedura prolazi isti put. Mislim da za nas nema nade – kaže ogorčeno za Radio Jadran, Pušica.
Glavni administrator Tomica Milošević ipak tvrdi da je više razloga za poništenje građevinske dozvole, a ne samo geoistraživanja.
– Predmet je vraćen na ponovni postupak Prvostepenom organu, a u ovom slučaju to je Sekretarijat za urbanizam, koji mora spovesti ročište na kojem će dokazati da je prvo geoistarživanje bilo dovoljno i objasniti zašto tako misli i sve može biti završeno već na tom jednom ročištu – pojašnjava Milošević.
On tvrdi da i Ministrstvo, kao i lokalna samouprava imaju dobre namjere od početka kada je riječ o ovom projektu i žele da pomognu, mada efekata još nema.
Pitali smo i stručnjake šta misle o ovakvom postupku obaranja građevinske dozvole:
– Geoistraživački radovi se obavljaju jednom za svagda i ako je samo to razlog za poništavanje građevinske dozvole to ”nonsens”-navode inženjeri hidrogradnje.
Struktura zemljišta mijenja se jednom u sto godina i istraživanja ne mogu da zastare, tvrde naši sagovornici. Zato se vjerovatno iz sasvim drugih razloga ne dozvoljava gradnja, jer je to i zaštićeno područje Savine. Sve je u zoni klizišta, a tu je i izvor vode, smatraju sagovornici Radija Jadran.
Inače, saznajemo da su i zainteresovane strane u ovom slučaju, oni koji su se žalili na drugu građevinsku dozvolu za zgradu prosvjetara, zahtjevali da se urade nova geoistraživanja, jer prva nisu urađena u skladu sa projektnim zadacima. Tražili su da to ovog puta rade stručnjaci van Crne Gore.
Pokušaj obezbjeđivanja stanova za prosvjetne radnike Herceg Novog traje od 2005. godine kada je hercegnovske opština opredjelila parcelu. Odnosno od 2002. godine kada je ova zadruga forimrana.
Riječ je o 36 stanova, od kojih će samo 32 pripasti radnicima u prosvjeti, a 4 su predviđena za katastar. Ipak, tri puta više njih čeka na rješenje stambenog pitanja, kaže Pušica.
SZ „Solidarno” u izgradnji stambenih objekata učestvuje obezbjeđujući 60% sredstava, kroz izdvajanja Vlade, Ministarstva prosvjete i učešće samih zadrugara, dok je ostatak sredstava obezbijeđen preko kreditnih linija kod poslovnih banaka u Crnoj Gori, kao i ličnim učešćem zadrugara – korisnika stanova.
Podsjećamo da je sedam puta opština Herceg Novi od 2005 godine tražila da se promijeni idejno rješenje projekta, pa je Stambena zadruga solidarno tek 2011. godine, prvi put dobila građevinsku dozvolu.
Međutim, nezadovoljne komšije, takvim rješenjem pokrenuli su postupak kod Upravnog suda da se ona poništi. Upravni postupak je zaista poništio tu građevinsku dozvolu u oktobru 2012. godine i sve je opet došlo na početak.
Ipak, Upravni sud u martu 2013. godine odlučio je da je Ministarstvo održivog razvoja bilo u pravu kada je delegiralo taj predmet Opštini Herceg Novi, konačno su riješili sve formalne pretpostavke, odnosno probleme i odlukom Upravnog suda Crne Gore je odlučeno da je opština iz Herceg Novog nadležni organ da daje građevinsku dozvolu za izgradnju ovog stambenog objekta.
Na sajtu opštine Herceg Novi objavljeno je da je građevinska dozvola izdata 2. aprila. 2014 godine, na Kat. parc. broj 2465/9 i 2465/12 K.O. Topla spratnosti suteren+ prizemlje+ sprat I + sprat II. I, evo, opet sve “Jovo, nanovo”.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code