Početna Kultura Protagonisti “Zlogonje” zadovoljni najvišim ocjenama publike

Protagonisti “Zlogonje” zadovoljni najvišim ocjenama publike

0

Film “Zlogonje” koji je prikazan sinoć u okviru takmičarske selekcije dugometražnog filma na Filmskom festivalu u Herceg Novom ispraćen je oduševljenjem i osvojio je nagradu publike sa ocjenom 4,48. Autor filma Raško Miljković ističe da nosi lijepe utiske sa festivala, a najveći je ostavila publika koja je odlično prihvatila film.

– Imali smo najveću tremu kako će reagovati domaća publika, jer ovo je prvi put da film gleda neko ko razumije jezik ovog filma. To nam je najveća “frka“ bila. Međutim, kad smo se poslije išuljali i prisluškivali šta pričaju u publici imamo jako pozitivne utiske – navodi on.

Film govori o dječaku koji boluje od parcijalne celebralne paralize, a Miljković je želio da promijeni stav da su dječiji filmovi nebitni.
Producentkinja filma, Jovana Karaulić ističe da su filmovi za djecu na globalnom nivou nepravedno marginalizovani

– Mislim da je dječiji film ugrožena kategorija, ne samo kod nas i regionalno, a toliko se ulaže u razvoj publike, u formiranje ukusa mladih, a sa druge strane se ne proizvode filmovi koji se tiču toga – tvrdi Karaulić.

Takođe, u okviru selekcije dugometražnog filma sinoć je prikazan i makedosnki film “Godina majmuna”, koji je politička satira o specifičnom prijateljstvu između usamljenog majmuna i čuvara zoološkog vrta. Reditelj filma Vladimir Blažeski je kazao da preferira termin crna komedija, jer satira ukazuje na preveliku stilizaciju.

– Ovaj film ima naturalističkih, realističkih elemenata u sebi koji kao u klackalici se u određenom dijelu kontapuktiraju sa tim stilizovanim. Pokušao sam da te aspekte koji su kritički u odnosu na stvarnost amortizujem humorom i apsurdnošću događaja bez prevelike pretencioznosti – objašnjava on.

Blažeski ističe da su bili u dilemi da li za potrebe filma angažovati pravog majmuna te su se, zbog brojnih tehničkih problema, odličili da unajme performera sa maskom majmuna.
Protagoniosta filma Igor Angelov koji igra čuvara zoološkog vrta Cobeta ističe da se prvi put susreo sa ovakvim filmom, ali da je ovo, svakako, bilo interesantno iskustvo.

– Čudno je što radiš sa glumcem koji je iz Engleske i koji to radi dugo vremena. U jednom trenutku privatno pričamo, a kad dođe vrijeme snimanja on obuče kostim i počne da se ponaša kao majmun. To je za glumca malo “zeznuto” ali tokom snimanja se navikneš – ističe kroz smijeh Igor Angelov.

Rediteljka slovenačkog filma “Istorija ljubavi”, koji je prikazan u okviru netakmičarske selekcije Kino Evropa, Sonja Presenc ističe da je željela, osim same priče da prenesu i emotivno iskustvo. Montaža je bila važan dio procesa i bilo im je važno da cijela vizuelna naracija filma bude vezana za ovu priču.

– Ovo je priča o djevojci koja gubi majku i koja saznaje da je majka imala tajne, ali i priča o cijeloj porodici koja se nalazi u toj suituaciji. Željeli smo da pratimo njeno unutrašnje putovanje i zato su nam bili jako važni slika i zvuk kako bismo publici mogli prikazati njen unutrašnji svijet i način na koji ona uplovljava u svijet mašte – kaže Presenc.

Film je sniman u norveškoj koprodukciji, a u njemu igra jedan od najpoznatijih norveških glumaca Kristoffer Joner koji je nakon godinu dana od prijema scenarija pristao na ulogu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code