Početna Društvo Proteklog mjeseca Debeli brijeg prešao samo 1481 putnik

Proteklog mjeseca Debeli brijeg prešao samo 1481 putnik

1

Od najfrekventnijeg u Crnoj Gori Debeli brijeg je, zbog pandemije korona virusa i zatvaranja granice za strance, postao gotovo zatvoreni granični prelaz.

Prema riječima komandira granične policije, Dragana Jankovića, tokom aprila Debeli brijeg je prešao samo 1481 putnik, što je za samo 0,66% u odnosu na isti mjesec prošle godine kada je evidentirano 224 hiljade 337 putnika.

Smanjen je i teretni saobraćaj, jer se roba iz Evropske Unije usmjerava na prelaz Ilijino brdo.

Ni tokom prvomajskih praznika na Debelom brijegu nije bilo uobičajenih gužvi ,a zatvaranje granica zbog pandemije korona virusa još od sredine marta uslovilo je da ovog aprila u Crnu Goru uđu samo crnogorski državljani koji se vraćaju u zemlju i putnici u tranzitu podsjeća Janković:

On objašnjava da je i teretni saobraćaj u znatno manjem obimu, jer je Vlada Republike Hrvatske od 20.marta donijela mjeru zabrane izvoza robe iz EU koja nije ukrcana u Hravtskoj preko našeg graničnog prelaza, već je za promet odredila prelaze preko BIH. Zato takva roba ulazi u Crnu Goru preko prelaza Ilijinovg brdo.

Tokom aprila u Crnu Goru se organizovano vratilo 63-oje naših državljana i šest stranaca sa dozvoljenim boravkom, a 248 lica bilo je u tranzitu.

Sva ta lica moraju da se najave i u konvoju koji obezbjeđuje policija sprovode se od Debelog brijega do druga dva, Božaja i Kule, objašnjava Dejan Janković.

On posebno ističe profesionalan odnos službenika na svim graničnim prelazima u Boki, pa nije ni bilo unošenja i širenja korona virusa, a to potvrđuju i podaci Instituta za javno zdravlje.

Iako je od danas zvanično dozvoljeno uplovljavanje brodova i jahti preko četiri pomorska prelaza u Boki Kotorskoj ( Luka Zelenika, Portonovi, Porto Montenegro i Luka Kotor), još nije bilo ulazaka u Crnu Goru.

Svi članovi posade moraju, inače, 28 dana po ulasku u našu zemlju biti u samoizolaciji, a Luke moraju imati specijalne prostorije za prihvat posade.

Do sada je bio zabranjen putnički pomorski saobraćaj, ali nije promet robe, pa Luka Zelenika bilježi dolazak jednog broda sa 4 jahte. Na njima nije bilo oposade, već su jahte preuzeli ovdašnji skiperi.

1 komentar

  1. 28 dana samoizolacije.Pa koliko treba bit lud pa uc u drzavu.
    Napravite objekat gdje se svi koji udju moraju testirati o svom trosku.U slucaju da je test pozitivan vratite ga odakle je doso

    8
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code