Protest u Dobroti: Pištaljke, sirene, bubnjevi, glas Boke protiv gradnje plaže

Protest u Dobroti: Pištaljke, sirene, bubnjevi, glas Boke protiv gradnje plaže

18
Podijeli

Kod crkve Svetog Matije u Dobroti, tačno u PET DO PODNA počeo je građanski protest Inicijative Bokobran, u okviru kampanje NE!GradiNA.

Oko 150 učesnika, ljudi od struke, političara, raznih aktivista, ribara, jedrličara, novinara, šetalo je do lokacije Kamp u Dobroti, uz zvižduke, sirene, bubnjeve, povike protiv ataka na Boku. U tom dijelu naselja investitor, firma Serzman Incorporated, planira nasipanje plaže za svoj kompleks Dobrota Palazii.

Picerija i restoran

Za gradnju plaže zakupac je dobio sve saglasnosti i dozvole nadležnih, uz protivljenje Bokobrana, ali i negativnog mišljenja Instututa za biologiju mora. Iz te naučne institucije su, naime, upozorili da tu postoji i stara ribarska posta, te da bi nasipanje i gradnja plaže uništilo morske organizme.

– Nemam nikavu namjeru da se bavim ikada politikom, kao ni vi, jer ovo se tiče gole egzistencije generacija koje dolaze poslije nas i mnogo je preče i važnije od bilo kakve partijske logike – poručio je, pored ostalog, u pismu podrške protestantima, muzičar i eko aktivista Antonije Pušić-Rambo Amades. Pismo je proičitao novinar, Nebojša Manidć.

– Činjenica je da su u slučaju ove izgradnje iznad i što planiraju ispod nas sve institiucije crnogorskog sitema probudile put takvim devastacijama. Ono za što nisu imali uporište u ranijim zakonskim rješenjima premostili su jako elegantno, i pored revolta i upozorenja struke, donošenjem Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata prošle godine – kazala je na skupu Antonela Stjepčević iz Bokobrana.

„Time misle da su zabili zadnju brokvu u kašetu svega vrijednog što ovdje posjedujemo. Dužni smo da dokažemo da nisu. Treba vratiti ingerencije Bokeljima da se pitaju o Boki“ – poručila je ona.

Među učesnicima skupa bli su i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, odbornici Demokrata u SO Kotor, predstavnici GP URA iz Tivta, predsjednik Bokeškog foruma dr Andrija Petković, ali i nekadašnji direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa Cetinja, arhitekta Slobodan Bobo Mitrović. On je bio decidan da je rehabilitacija bokeške urbane matrice zločin, “jer, kada vi mijenjate jednu prirodnu matricu dobijate budalaštinu koju niko u svijetu ne radi. Pogotovo kada to činiti ne u nekom javnom, već u nečijem parcijalnom, privatnom interesu”, kazao je Mitrović, optužujući Upravu za zaštitu kulturnih dobara, resorno Ministarstvo i državne institucije da zastupaju samo interese investitora „na sili Boga“, protiv svake moguće struke i znanja.

Arhitektica Marija Nikolić iz Društva prijatelja bokeške baštine, ustvrdila je – da se sve radi pod izgovorom rekonstrukcije na mjestu drvene ponte. A riječ je o bahatosti i neznanju isntitucija koje treba da štite ovaj prostor.

„Zadnji je čas da se probude svi građani i stanu u odbranu onoga što nije ničije nego naše” – kazala je Nikolić vjerujući da će biti sve više protestnata u borbi protiv uništavanja kulturne i prirodne baštine Boke.

Mještanin Branislav Stijepčević, ističe da ovaj dio Kotora sada zovu mala Budva:

„Skupili smo se da pokažemo da tzv, foto shop urbanizacija ne može baš lako više da prolazi. Nadam se da će nekom doći do mozga“.

Nakon mirnog protesta pr Bokobrana, Antonema Stjepčević je ocijenila da mogu biti zadovoljni odzivom i porukama skupa, s obzirom da u Boki nema ovakve kulture ispoljavanja građanskog revolta:

– Okupili su se, prije svega, stručnjaci, to je jasna poruka. Iz Društva prijatelja bokeške baštine arhitekta Slobodan Bobo Mitrović i arhitektica Marija Nikolić, kotorski arhitekta Aleksandar Dender… Podršku su dali prijatelji iz Instituta za bilogiju mora…Mi nismo protiv razvoja, ali ono što nam se plasira pod tim izgovorom je devastacija kulturne i prirodne baštine, iako imamo brojna alternativna rješenja za plaže i da se svi kupamo. Čujemo da se sprema drastičniji primjer, bageri će opet krenuti na Kostanjicu da bi sagradili novih 30 objekata. Naša nacioalna strategija je očigledno da nas obrišu da ne smetamo da mogu množiti kvadrate – upozorila je Stjepčević. Sve je više crnih tačaka u Boki, uprkos Zakonu o prirodnom i kulturno istorijskom području Kotora, lex specialisu iz 2013. godine, Zakonu o zaštiti prirode i Zakonu o zaštiti kulturnih dobara i Upravi, koja, na žalost, sve aminuje, zatim Pravilniku o ribarskim postama, podsjetila je ona.

– Mi smo baštinici ovog prostora i nećemo dozvoliti dalju devastaciju – ključna je poruka skupa.

Predstavnici kompanije “Serzman Incorporated” su protestante ponudili sokovima, kolačima i prospektima novog kompleksa. Međutim, oni su to odbili.

18 Komentari

 1. Sjetite se nasipanja u Lipcima,tadasnja gradonacelnica je svaki dan tuda putovala do Kotora,a nista nije primjetila?Zbilja cudno! A kako je prosao investitor,malo se galamilo,ali je sve ostalo na istome.Ali on ima prijatelje pri vrhu vlasti,pa moze i da napravi soliter na Gospi od skrpjela,pod uslovom da to hoce.
  Puste keke i obijest vladaju danasnjim politicarima (mislim na sve),jadna Boka i ono malo starosjedioca sto je dozivjelo.SRAMOTA!!!! ali nema nikog doma!

  18
  1
 2. Ima li iđe iko da se pobuni što su nam parcele iz staroga u novi katastar uknjižene tako da moramo da se sudimo sa svim komšijama?Nema niđe niko.

  14
  • Ja sam se sudio za naslednu zemlju u H.N opstini deceniju i potrosio na advokate da bi vratio onako kako je bilo po starom katastru.
   Kad se pravio novi katasar 1990-th izimale su se usmene izjave i ako je suvlasnik dosao i rekao da je ta parcela njegova tako je upisano ,ako ste dosli poslije kao drugi suvlasnik moglo se to promjeniti samo uz saglasnost onoga ko je dao prvi izjavu ako taj ne zeli moralo se tuzbom pa sudom.
   Onda bilo je dosta gresaka i radnika katastra slucajnih ili namjernih ko zna.
   Velika glavobolja bespotrebno.Zato treba kao Krtoljani u Tivatskoj opstini svako malo u Kaatstar i vaditi Listove Nepokretnosti i provjeravati je li se stanje vase nepkretnosti promjenilo bez vaseg znanja.
   Znam iz licnog iskustva.

 3. Nije tako. Prvo: ne plaća se građevinska dozvola (više ne postoji), nego komunalno opremanje, ogromna je razlika, iako u oba slučaju ne dobijate skoro ništa. Drugo: pare idu Opštini, a ne Državi. Treće: halabuku podižu ,,stručnjaci” koji nisu ostali dobri kako su mislili, ali ne mogu to tako reć, nego stavljaju krinku zaštite prirode i drvene poste. Četvrto: Kotor, kao i još neki gradovi Primorja, nemaju prirodne plaže i mora se nasipati, uz mjeru i granicu, da što manje uništavamo biljni svijet i staništa morskih životinja, a ta stara posta je obična glupost, koju sad ponavljaju kao mantru.

  5
  13
 4. Bravo dobrocani.Digni te se na vrijeme,jer ce vam potomci zavrsiti u cuce.Divljacima se ne mozete suprostaviti kulturom.E jadni dobrocanski plemici da se dignu i to bas oni koji su crnogorski narod pomagali mzlatnim fjorinima.g

  18
  1
 5. Politika, čitaj sila, ne ide zajedno sa naukom, a kada se to događa u Crnoj Gori, onda će sila na kraju pobjediti. Institut za biologiju mora, u kome rade vrsni poznavaoci zaštite mora i priobalja, daje mišljenje da ne treba graditi plažu tamo gdje to priroda nije uradila sama, dobit će se novi vještački prostor koji će pokvariti cijelu okolinu. Duž cijele obale Boke Kotorske niču novi hoteli i drugi objekti, pa će Boka u doglednoj budućnosti ostati bez mora. Isekat će ga. Žao mi je mještane Dobrote, ali će “brđani” opet odnijeti pobjedu. Ni Rambo vam neće pomoći, a ima dobru namjeru da vas podrži.

  29
  3
 6. Nista mi nije jasno,predsjednik opstine protestvuje u gradu gdje bi on trebao biti taj koji donosi odluke. Uprkos centralizaciji nemoguce je da se ovo radilo a da opstina nije nista odobrila ili makar znala sta se planira.Ovdje neko debelo folira kao i za Verige. Nesto mi govori da je ovo ranije dogovoreno pa ajde reda radi da malo protestujemo.

  10
  14
 7. ono sto gradovi narocito u boki i njihovo stanovnistvo sad moraju da shvate, nakon novog zakona o zgradji objekata je to da interes gradova vise nisu ogromni novi kompleksi hotela koji unistavaju nasu boku koja je pod UNESCO jer vise cak ni novac od gradjevinskih dozvola ne ide lokalno opstinama vec ide podgorici. e jadi nas snasli sa apsolutistickom monarhijom zvanom kraljevina podgorica ciji smo eto i mi dio…

  25
  3
 8. mozete vi protestovati koliko hocete oni voze po svome Bokelji prodavali ste zemlju slakomil iste se na milione eura eto vam sad ,,trazili ste gledajte,,

  9
  13
  • Ako je neko prodao zemlju ,to nema veze sa nasipanjem plaze.
   Prodavac placa ne daje dozvolu za nasipanje plaze koja nije u sastavu placa a i da jeste Morsko Dobro ili Opstina daju dozvolu.
   Da je taj prodavac prije prodjaje pokusao nesto tako ucinjeti ne bi dobio dozvolu.
   Svi mjestani ciji su djedovi vjekovima pravili i koristili ponte i mandrace sad nemaju nikakvo pravo jer je to u zoni Morskog Dobra a kad dodje kontravezni biznismen i kupi plac iznad puta sva obala ispod puta je njegova privatna,Morsko Dobro onda ne postoji.

  • 100% @ uzmi npr Krasice za vrijeme Jugoslavije cijelo Krasice su pokupovali Piloti,Doktori ,Generali ,Politicari itd iz Beograda ali niko nikad nije ugrozio obalu nego su se vikendice nalazile iznad puta.
   A unistavanje i uzurpacija obale pocela je sa kontrzveznim biznismenima iz Podgorice bliskimDPS-u 9382 i njihovim klijentima iz Rusije i Regiona.

 9. Dzaba vam sve bez Mice. Trebate zvati gospodina Konjevica ako mislite nesto sprijecit.

  Dobro se zna da je on najjaci jer vijezba dva dana dnevno.
  Kad su se druga deca igrala u pijesku,Mica se igrao u betonu!!!

  19
  6

Ostavite komentar

*

code