Početna Društvo Protest u Risnu zbog najave smjene direktora bolnice

Protest u Risnu zbog najave smjene direktora bolnice

16

U organizaciji građana sjutra u 9 časova u Risnu biće organizovan mirni protest zbog najavljene smjene direktora Specijalne bolnice za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju “Vaso Ćuković” dr Vlada Popovića. Protest će, kako prenosi Pobjeda, biti organizovan zbog slučaja koje ispituje Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, zašto niko od dežurnih ljekara u toj bolnici nekoliko dana nije prijavljivao policiji ili nadležnom tužiocu da je mladić iz Berana J. Š. (32) preminuo tri dana, nakon što je u tu ustanovu primljen sa povredama nakon udesa.

Organizatori su kazali Pobjedi da mirni protest organizuju u znak podrške ovoj ustanovi, njenom direktoru i ljekarima te bolnice, a povod je kako kažu najava iz Ministarstva zdravlja objavljena u Vijestima, da će povodom ovog slučaja uslijediti smjene u toj bolnici.

Udes na magistralnom putu Tivat-Budva dogodio se 12. maja, u mjestu Kovačko polje kod Kotora, a preminuli mladić je bio suvozač u automobilu.Nakon udesa, J. Š. je zbog povreda prvo prebačen u kotorsku bolnicu, a prvi nalazi ljekara, koji su dostavljeni policiji i tužilaštvu bili su da je mladić zadobio samo lakše tjelesne povrede.

Nakon pregleda u Kotoru, J. Š. je transportovan u bolnicu “Vaso Ćuković”, gdje je, zbog teških povreda glave i brzog gubitka svijesti, iste noći hitno operisan. Mladić je u toj bolnici liječen tri dana, a preminuo je 15. maja. Njegovo tijelo je narednog dana predato porodici koja ga je sahranila u Beranama.

Direktor bolnice “Vaso Ćuković” u Risnu dr Vlado Popović kazao je u odgovoru “Vijestima” da smatra da je propust taj što dežurna služba nije pismeno obavijestila službenike policije, ali ističe i da se oni nijesu interesovali o zdravstvenom stanju pacijenta.

„S obzirom da se od 12.05.2021., kada je dežurni tehničar obavijestio dežurnog službenika policije o teškom stanju pacijenta i mogućem lošem ishodu, niko od policijskih službenika nije interesovao za zdravstveno stanje pacijenta, niti je naša ustanova dobila niti jedan upit od pripadnika Policije iako je gotovo svakodnevna praksa da službenici policije odmah po prijemu povređenog traže pismeno izjašnjenje ljekara o povredama“, rekao je Popović. Dalje Popović navodi da im je iz policije rečeno da su javnom tužiocu poslali stepen povreda na osnovu izvještaja dežurnog hirurga OB Kotor, koje su kategorisane kao lakše, zbog čega je, vjerovatno, napravljen propust u komunikaciji sa bolnicom.

„Svakako se ne može tretirati da je “Bolnica Risan četiri dana ćutala da je pacijent preminuo” jer za to nema nikakvog osnova ni razloga, pošto je o smrti pacijenta odmah upoznata rodbina i prijatelji pacijenta, koji su se i prethodno permanentno interesovali i od naše strane dobijali informacije o njegovom stanju. Takođe, nije praksa da se u slučaju smrti pacijenta obavještava Ministarstvo zdravlja, a u vezi propusta dežurne službe da se pismeno obavijesti i Policija (bez obzira što se radilo o kasninm satima prvog dana vikenda). U bolnici je pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti“, zaključio je Popović.

16 Komentari

 1. Koliko bi se samo unapredilo zdravstvo kad ne bismo gubili doktore na mjestu direktora nego da sve bolnice i domove zdravlja vode menadzeri koji bi bili zaduzeni da ustanove sto bolje funkcionisu i da medicinskom osoblju naprave sto bolje uslove za rad.
  Menadzer direktopr bolnice i doktori i medicinske sestre i ne medicinsko osoblje biraju svoje prestavnike u bord sa kojim je menadzer u direktonm kontaktu preko kojeg doktori sestre i pomocno osoblje potrazuju opremu za unapredjivanje njihovog dijela posla a menadzer to sve uklapa u budzet i pokusava na sve ostale nacine doci do sponzorstava i kupovine nedostajuce opreme preko raznih drzavnih i svjetskih organizacija firmi i slicno kao sto to funkcionise u cijelom zapadnom svijetu.
  A ovako imamo doktora koji je pola zivota ucio svoj posao specijaliste da bi na kraju otiso i sjeo u fotelju i radio posao menadzera za koji se nije skolovao a sve ono sto je ulozeno ili sto je doktor ulozio u svoje znanje propade.

  19
  2
 2. Postavljen je svojevremeno kao clan dps-a, inace ne bi bilo sanse da prodje. Vlado fin jeste, ali ima i drugih finih doktora koji nisu mogli da budu direktori 30 godina jer nisu bili “pozeljni”

  16
  23
 3. Velika podrska dr Popovicu, koji je valjao ne samo mojoj porodici nego mnogim drugim Novljanima.Da li zbog jednog propusta naspram hiljade spasenih zivota, treba da se ukloni?

  39
  3
 4. Propust se desio, i veliki je, nije mi jasno kako to da se 3 dana niko od porodice nije interesovao, sta je sa mladicem!?
  Vlado Popovic je srasan covjek, ali ocigledno da krije pravoga krivca za propust, te zeli da on podnese zrtvu na svoja ledja!

  7
  24
  • Znaš li ti da čitaš, uopšte ? Ko je rekao da se porodica nije interesvala ? Ovdje se radi o propustu da se POLICIJA informiše, a ne porodica.

   29
   1
 5. Za ovog covjeka – doktora,sam cuo samo najljepse rijeci hvale! Za vrijeme kovid krize, vodio je bezprijekorno bolnicu u Risnu,a odrekao se svjetske karijere,da pomaze svom narodu!
  Svakako cu sjutra biti na protest u Risnu!

  34
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code