Početna Društvo Protiv lažnih fizioterapeuta 18 krivičnih prijava

Protiv lažnih fizioterapeuta 18 krivičnih prijava

33

Komora fizioterapeuta Crne Gore podnijela je 18 krivičnih prijava protiv osoba koje nezakonito obavljaju tu djelatnost pružajući tretmane i vježbe građanima u neprijavljenim objektima i stanovima. Predsjednik Komore fizioterapeuta Krsto Kovačević kazao je za Dan da se veliki broj lica u javnosti lažno predstavljaju kao fizioterapeuti, pružajući usluge u svojim stanovima i kozmetičkim salonima.

Foto: komorafizioterapeuta.me

“Mnogo osoba se u javnosti lažno predstavljajući bave fizioterapijom, a da pritom nijesu zdravstveni radnici. Takve osobe terapijske procedure iz fizikalne terapije sprovode u privatnim posjedima, kozmetičkim salonima, nevladinim organizacijama, teretanama, fitnes centrima i firmama koje nemaju rješenje Ministarstva zdravlja. Zbog toga je Komora fizioterapeuta Crne Gore podnijela 18 krivičnih prijava. Takođe, napominjemo da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti zabranjeno zdravstvenom radniku obavljanje zdravstvene djelatnosti za koju mu nije izdata licenca za rad i faksimil”, ističe Kovačević.

Da bi se fiziterapet u Crnoj Gori bavio fizioterapijom u privatnoj praksi treba da ispuni određene uslove koje je definisalo Ministarstvo zdravlja, prema pravilniku koji se odnosi i na Dom zdravlja, jer je javno i privatno osnivanje zdravstvenih ustanova izjednačeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, podsjećak Kovačević.

“Jedan od dokumenata koji fizioterapeuti podnose prilikom registrovanja zdravstvene ustanove za pružanje fizioterapije jeste i spisak usluga koje će fizioterapeut da pruža u toj zdravstvenoj ustanovi”, pojasnio je Kovačević.

Takođe fizioterapeut je zdravstveni radnik i prema važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti mora da posjeduje licencu za rad i faksimil i ovjerava medicinsku dokumentaciju svojim potpisom i faksimilom.

Zainteresovani građani na internet stranici Komore mogu da pronađu sve potrebne informacije o fizikalnoj terapiji i o činjenicama da se terapija sprovodi isključivo u zdravstvenim ustanovama, odnosno u ustanovama koje posjeduju rješenja Ministarstva zdravlja.

U toku je izrada dokumenta pod nazivom „Nacionalni djelukrug rada fizioterapeuta”, koji će sadržati opis poslova fizioterapeuta sa opisom terapijskih procedura, vremenski normativ zdravstvenih usluga u fizikalnoj terapiji, pravila struke i profesionalne vještine pri obavljanju zdravstvene djelatnosti iz oblasti fizikalne terapije.

Ovaj okument unaprijediće položaj i uslove rada fizioterapeuta u smislu definisanja dnevnog broja pacijenata prema jednom fizioterapeutu, biće preduslov za nova zaposlenja između ostalog, uvjereni su u Komori.

Zajedno sa drugim kolegama tražiće uvećanje koeficijenata zarada za fizioterapeute u javnim zdravstvenim ustanovamam najavljuje Kovačević.

Kovačević ističe da su u prethodne dvije godine, u prosjeku, godišnje imali oko 30 studenata, koji su stekli diplomu osnovnih studija primijenjene fizioterapije. U ovom momentu, u Komori je 440 fizioterapeuta.

Izvor: Dan

33 Komentari

 1. Što koga briga ko nas masira doma, ali kad pođem u banju treba mi usluga u koju ne sumnjam, đe je medicina iznad politike. Uslugu imamo pravo da biramo, ali račun kod advokata, zubara, doktora i terapeuta bi trebali da dobijemo bez posebnog zahtjeva. Ne vjerujemo više nikome.

  16
 2. Proširite znanje. Ukratko, masaža je terapijska procedura, kao takva, treba da se primijenjuje od strane fizioterapeuta u zdravstvenim ustanovama!
  Niko ne ukida “bilo kakvu njegu tijela”, već terapijsku proceduru!
  Članarine se ne uplaćuju pojedincu, već Komorama i u CG imaju: ljekarska, stomatološka, farmaceutska i Komora fizioterapeuta. Sigurno da ne razumijete njihov rad i zalaganje, ali to vam je opravdano, jer očigledno niste iz te struke.
  Ukoliko kvalitetno radite ( nokte, depilacije, obrve, trepavice,…), i imate “diplome prestižnih kozmetičkih i spa akademija”- kako navodite, nemojte se brinuti, biće posla i za takvu struku, uz dozvoljene masaže lica. Srećno!

  27
  11
  • Jeste masaza terap.procedura koju primjenjuje fizioterapeut, ALI DA PACIJENTA PRETHODNO POGLEDA I PREGLEDA SPECIJALISTA FIZIJATAR i FIZIJATAR ODREDI DA LI JE PACIJENT ZA MASAŽU! JER JE MASAZA NERIJETKO I KONTRAINDIKOVANA!

   10
   20
   • Naravno, fizioterapeuti to znaju, tako da poštovani fizijatru, ne brinite. Takođe, fizioterapeuti rade pacijente na osnovu ljekarske dokumentacije i svoje lične procjene, jer smo obrazovani za mnoge specijalne testove i terapijske procedure uključujući tehnike i vještine.
    Takođe, bilo bi bolje da sarađujemo i da nas više poštujete, a ne da nas posmatrate kao neprijatelje. Svako svoj posao. Mi Vašu školu poštujemo.

    19
    3
   • Znam. Problem je u zloupotrebi! Vi u salonima radite sve vrste masaža, između ostalih i limfnu drenažu, terapijsku, sportsku masažu,… Tuga!
    Ne radite samo kozmetičku i to je jasno. Vi nam recite u kojem kozmetičkom salonu radite? I da li vidite da se kozmetičari svakodnevno reklamiraju i da svi pružaju masaže svih vrsta, sa završenim ili ne završenim kursevima i sa ne znanjem iz oblasti anatomije, prvenstveno? Samo treba realno gledati stvari i da svako radi svoj posao.

    19
    3
     • Tačno, greške u pravopisu. Hvala na sugestiji. Takođe, na kraju rečenice se piše tačka, pa ako nekoga korigujete, prvo krenite od sebe i pokušajte nešto da doprinesete, a ne samo da kritikujete i uočavate greške. 🤗

      14
      3
 3. Doticna osoba bi da ukine bilo kakvu njegu tijela u kozm. salonima i spa centrima i da to bude posao iskljucivo fizioterapeuta koji njemu placaju clanarinu, a diplome prestiznih kozmetoloskih i spa akademija da se ne priznaju u CG . Zalosno za CG turizam i mlade ljude koji su se skolovali i vratili u svoju zemlju .

  21
  26
 4. PUN JE NOVI FIZIJATARA SA DIPLOMOM, A KOJI NEMAJU POJMA O ŽIVOTU! A TAKO ISTO IMA LJUDI KOJI NEMAJU DIPLOMU, A RADE TAJ POSAO SA LJUBAVLJU, I OBAVLJAJU GA BOLJE NEGO NEKI BANJAŠI KOJI SAMO ČEKAJU 2h DA IDU DOMA!
  TOLIKO OD MENE! HVALA!

  22
  40
 5. Ko je Krsto Kovačević? Ko je on???
  Ne zbunjujte narod! Osoba koja završi medicinski fakultet koji traje 6 godina, zatim završi specijalizaciju fizijatrije koja traje 4 god, stiče zvanje FIZIJATRA! Što u nijednom slučaju Krsto nihe. KRrstp je fizioterapet, što je neuporedivo sa zvanjem FIZIJATRA!

  57
  30

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code