Početna Kultura Protokoli o saradnji ustanova kulture Herceg Novog, Beograda i Novog Sada

Protokoli o saradnji ustanova kulture Herceg Novog, Beograda i Novog Sada

8

JUK Herceg fest potpisao je prvi protokol o dvogodišnjoj saradnji sa ustanovama Muzej grada Beograda i Kulturni centar Novi Sad. On neće biti samo formalnost, već će uroditi zajedničkim projektima i razmejnom u domenu kulture, saopšteno je nakon potpisivanja dokumenata.

U ime Muzeja grada Beograda protokol je potisala direktorica, Tatjana Korićanac, a KC Novi Sad direktor, Bojan Panaotović.

Ovom činu prisustvovali su i konzul Republike Srbije, Zoran Dojčinović, potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Miloš Konjević i sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Direktorica Herceg festa Gordana Porobić Krcunović, podsjetila je da je ta institucija, koja upravlja kućom nobelovca, Iva Andrića, ovog ljeta imala sjajnu saradnju sa Muzejom grada Beograda.

– Muzej nam je ustupio izložbe zahvaljujući kojima je kulturni program, koji smo tamo organizovali dobio na ekskluzivnosti – ističe ona.

Prema riječima direktora KC Novi Sad, Bojana Panaotovića sa geopolitičkog aspekta Crnogorcima nema niko bliži od Srba, niti Srbima od Crnogoraca.

– Upućeni smo jedni na druge. Ovo je 21. vijek, odnosno vijek tehnologije, kulture, razumijevanja, saradnje, a ne bi nikako smio da bude vijek gledanja preko nišana. Posebno ne onih koji govore istim jezikom, koji imaju Iva Andrića. Ko ne razumije Iva Ancrića neka dođe u njegovu kuću i neka pogleda koja je njegova poruka – navodi on.

Novi Sad je evropska prijestonica kulture i Herceg Novi će biti izuzetno značajan “kamičak u mozaiku” svih evrposkih i svjetskih umjetnika i događaja koji će se odvijati do 2021. godine u ovom gradu, istakao je Panaotović.

Predsjednica Muzeja grada Beograda, Tatjana Korićanac predstavila je instituciju koja će u naredne dvije godine biti saradnik Herceg Novog u domenu kulture.

– Nama je tu najzanimljiviji Muzej i legat Iva Andrića, koji je u neposrednoj vezi sa revitalizacijom njegove kuće u Herceg Novom. Mi smo ljetos nezvanično počeli saradnju, tako da smo pripremu tog programskog dijela koji nas čeka najavili – navodi ona.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zamelić Pištalo navela je konkretne programe saradnje sa Muzejom grada Beograda, sa kojim će Gradski muzej Mirko Komenović uskoro potpisati protokol o saradnji.

Potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević istakao je da su Herceg Novom bratski gradovi oduvijek bili Beograd i Novi Sad i izrazio nadu da saradanja neće biti samo “slovo na papiru”.

Konzul Republike Srbije, Zoran Dojčinović čestitao je potpisivanje protokola i istakao da će Konzulat Srbije u Herceg Novom i u narednom periodu podržavati ovakve aktinosti i pružiti pomoć da se razvija kultura između Republike Srbije i države Crne Gore.

8 Komentari

  1. Svi vole da dodju na more o trosku gradjana Herceg Novog. A nagledacemo se muzejskih atrakcija iz 1918, kubura i katakana iz ustanaka Karadjordja. Neprocojenljivo.

    12
    11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code