Početna Društvo Protutnjalo nevrijeme, posljedice ublažene brzom intervencijom svih službi

Protutnjalo nevrijeme, posljedice ublažene brzom intervencijom svih službi

13

U Herceg Novom je jutros, tokom nevremena, za tri sata, od 7 – 10 h palo 93 l kiše po m2. Uz obilne padavine koje su paralisale najfrekventnija mjesta u gradu, duvao je i istočni vjetar levanat, a najjači udar prema mjerenjima u HMZ Igalo zabilježen je u 9 sati, pri brzini od 24 m/s.

Najkritičnije je bilo na kružnom toku u Meljinama, gdje se izlio i potok Nemila, a nivo vode na magistrali dosegao skoro pola metra. Zbog toga je i saobraćaj od kružnog toka ka Savini bio preusmjeren. Iako su Služba zaštite i spasavanja, uz Službu Komunalne policije i inspekcijskog nadzora, te Komunalno stambenog preduzeća i Čistoće, imale skoro 50 intervencija, materijalna šteta nije nigdje pričinjena, odnosno brzom intervencijom  spriječena su veća prodiranja u stambene objekte naročito u Meljinama.

Vatrogasnoj 20 poziva za pomoć

Služba zaštite i spasavanja primila je 20 poziva, ali su intervenisali u 15 slučajeva gdje je ispumpavana voda, dok su po ostalim prijavama samo obišli lokacije i konstatovali stanje, jer su građani bili uplašeni. Prema riječima komandira Službe, Zlatka Ćirovića, sa napajanja je bila isključena benzinska pumpa u Meljinama, do Vatrogasnice, kako ne bi došlo do kratkog spoja, jer je voda prodrla u prodajni prostor:

Foto: Čitalac

“Najviše poziva bilo je iz Meljina i Zelenike, zatim sa Škvera. Angažovali smo pripremnu smjenu, a u funkciji nam je 7 pumpi, tako da smo stigli svugdje i svima izašli u susret. Situacija je sada puno bolja. Intervenisali smo kod OŠ Ilija Kišić u Zelenici na dvije lokacije, kod porodice Ožegović takođe u Zelenici, poplavila je terasa hotela ACD u Meljinama, ali smo spriječili da prodre u restoran, intervenisali smo ispred konobe Feral na Škveru, zatim na potezu ispred picerije Barbi u Meljinama”, precizirao je Ćirović.

Uz to, jedna ekipa bila je angažovana i u zaleđu, tačnije na Podima, gdje su raščišćavali dijelove puta. U tome im je pomogla I mehanizacija koju je angažovao predsjednik MZ Podi, Jovica Misinezović. Ćirović je istakao da je zadovoljan nakon jutrošnjih intervencija, jer su u saradnji sa ostalim komunalnim službama i policijom, djelovali organizovano I brzo.

Trg Nikole Đurkovića opet pod vodom

Sa druge strane Call centar Službe Komunalne policije od 7 sati primio je 30 poziva građana, a službenici su izašli na teren po svakom pozivu, potvrdila nam je načelnica Službe, Marija Bošković. Građani su najviše prijavljivali plavljenje ugostiteljskih objekata, a obilazili su čitavu rivijeru od Igala do Kamenara.

Osim kružnog toka u Meljinama, “tradicionalno” je kritičan bio i glavni gradski Trg, te stepenište Sima Matavulja, kojim se ni ovog jutra nije moglo do Trga Nikole Đurkovića. Stanari i vlasnici/zakupci privrednih objekata ponovo su alarmirali Komunalnu policiju da izađe na teren i pomogne u rješavanju ovog dugogodišnjeg problema, jer, kako su nam rekli, na njihov dopis lokalnoj upravi sa istim zahtjevom, od 6. septembra, još uvijek nije odgovoreno. U Komunalnoj policiji objašnjavaju da su sačinili zapisnik te da će nadležnim komunalnim službama biti izdat nalog da se nešto preduzme.

Izvučen gliser u Gradskoj luci

Ovoga puta Gradska luka Herceg Novi je prošča bez štete. Ipak, jedan gliser, u vlasništvu Novljanina, ispred bazena Jadran se napunio vode, pa je  izvučen na pristanište. Premda je bio dobro vezan, izgleda da mu je bio odvod začepljen, kaže nam direktor Agencije za gazdovanje Gradskom Lukom, Božo Ukropina.

Inače, na zimovniku je 17 plovila uz gradsko mulo, ali u čitavom akvatorijumu oko bazena je oko 150 manjih plovila.

Kruzer “Celebrity Constellation” ušao u zaliv, “Opera” odustala

Zbog jutrošnjeg nevremena i nepovoljnih uslova za plovidbu kruzer Celebrity Constellation prošao je tjesnac Verige tek oko 11.05 min, dok je MSC Opera koja je jutros trebalo da uplovi, odustala od dolaska, prenio je Radio Kotor.

Prognoza i dalje nepovoljna

Do kraja dana očekuje se pretežno oblačno i kišovito, povremeno pljuskovi i grmljavina. Mjestimično umjerene do obilne količine padavina. Duvaće vjetar južnih smjerova, umjeren do jak, na udare ponegdje i veoma jak, u popodnevnim satima će postepeno slabiti.

Najviša dnevna temperature iznosiće 21 stepen.

 

13 Komentari

 1. Kao i u svemu velika neozbiljnost u pripremi nevremena, ( ne daj boze zemljotresa.Kada se ociste svi kanali nece biti problema,zatim na kriticnim mjestima postavite ljude kada pocne nevrijeme,da ociste ako se zacepi ,dok voda nanosi smece. A ne kada nastane haos da nesretni vatrogasci,policajci i komunalci rijesavaju odvode i kisnu,totalno mokri ,svaka im cast na trudu.
  Ali bojim se kao i ovih godina,isto ce biti i sledece nevrijeme.

  12
 2. Sluzbe su sigurno dobro intervenisale,takvi su nasi ljudi,ali prevencija i priprema prije nevremena uzasna neaktivnost.A to je do rukovodioca pojedinih sluzbi,rijetko kad do izvrsioca.

  29
  1
 3. Zna malo dete od 3 godina da cevi i sahte za odliv atmoferske vode i kanalizacije trebaju da se hitno menjaju i prosiruju na kriticnim delova grada. Kada su se onda davno gradile, bili su dovoljni za tadasnoj stanovnista, ali imamo/li smo hiper gradnja svukuda koja se povezuje na toj istoj mrezi, i jednostavno nemoze trpiti! Bice nazalost ovo sve cesce kod nas, dok neko ne sredi: opstina, vlada, E.U fondovi itd!

  21
  2
 4. ljudi grade a neznaju đe će se priključit na kanalizaciju koje i nema na dosta mijesta a onda sa vodom ide i naša nekultura da nebudem prost to onda osjete oni koji su najdonji. E jadno more ko te sve s..e. E tako je to . Očito da ovo nije samo problem kod nas.

  29
  4
 5. Vazda ljudima treba pomoči pa makar se radilo i o njihovoj grešci a ti koji brineš o gradskom budžetu vjerojatno imaš problem prava adresa Hjuston!!

  10
  7
 6. ACD Hotelu ne treba izlaziti na untervencije, jer svaki put kada padne imalo kise, oni plivaju. Problem nije u gradu, gradskim sluzbama i greskama koje su uzrokovane infrastrukturom. Jedini problem je u gradjevinskom izvodjenju i nedostatku slivnika na ulazu u njjhov parking i terasu. Taj propust neka sami rjesavaju, i ne treba da se na gradjevinsku gresku privatnog preduzeca koje je gradilo privatnu svojinu trose sredstva i vrijeme iz gradskog budzeta!

  86
  12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code