Početna Oko nas Kotor Prva bokeška bojanka “Kolurica”: Čuva bokeški jezik kao dio kulturne baštine

Prva bokeška bojanka “Kolurica”: Čuva bokeški jezik kao dio kulturne baštine

0

Na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, na Pjaci od kina, promovosana je bokeška bojanka „Kolurica“, pod nazivom „U đardinu bokeških izraza“, uz brojnu djecu osnovnih škola i njihovih učiteljica i nastavnika.

4. DAN FESTIVALA – U đardinu bokeških izraza – 04.07.2019. – Foto: Aleksandar Kaluđerović – Salkal Photos

Urednica književnog programa, Maja Grgurović, pokrenula je literarni konkurs u kotorskim osnovnim i srednjim školama, a riječ je o stvaralaštvu djece i mladih koji su prilikom pisanja koristili bokeške izraze.

Najbrojniji učesnici koji su pročitali svoje radove bili su iz osnovnih škola „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Dobrote i „Veljko Drobnjaković“ iz Risna. Takođe, konkurs je podržala i osnovna škola „Ivo Vizin“ sa Prčanja i Gimnazija Kotor. Pristigle pjesme i priče sa bokeškim izrazima biće dio elektronske zbirke, potom i štampane.

Tokom promocije, urednica programa je razgovarala sa Marijom Nikolić, koja se u ime Kulturno-zavičajnog društva „Napredak“ iz Gornje Lastve, kao izdavača bokeške bojanke, zahvalila Kotorskom festivalu na mogućnošću predstavljanja ove vrijedne knjige za djecu, koja čuva i njeguje bokeški jezik kao dio kulturne baštine ovog prostora.

U sklopu književnog projekta prikazani su i isječci iz videa koji je snimljen u saradnji sa Krstom Vulovićem, fotografom Festivala, a u kojem su učestvovali Rozalija Hrobaš, osnivačica fejsbuk grupe Bokeški izrazi, Dolores Fabian Gašler, Ranko Borozan, Neven Staničić i Dejan Dedović, član grupe Who see.

Sagovornici su istakli značaj upotrebe bokeškog jezika kroz kulturu, književnost, pozorište i muziku, a posebno se osvrćući na značaj učenja našeg lokalnog govora u školama. Video će uskoro moći da se pogleda na youtube kanalu Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code