Početna Društvo Prva neradna nedjelja 20. oktobra

Prva neradna nedjelja 20. oktobra

12

Uprava za inspekcijske poslove pozvala je preduzeća da, poštuju Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja u trgovini na veliko i malo. Njegova primjena počinje od ponedjeljka, što znači da je prva neradna nedjelja 20. oktobra.

„Upozoravamo i apelujemo na sve kompanije, na koje se odnosi propisano ograničenje, da poštuju tu obavezu, kako ne bi došli u situaciju da Uprava za inspekcijske poslove preko tržišnih inspektora preduzima propisane upravne mjere i radnje i izriče novčane kazne“, navodi se u saopštenju.

Za nepoštovanje te obaveze, pored novčanih kazni, propisana je i upravna mjera kojom je definisano da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen.

Zakonom je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Izuzetno od tog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Takođe, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

12 Komentari

  1. Svakako da radnici treba da imaju slobodan dan, ali se mogao naći neki drugi način. Zamislite samo ljeti koji će kolaps da nastane. O tome niko izgleda nije razmišljao. Nego ajde, kod nas je sve naopako.

    3
    5
  2. Ne znam zasto ovako pisu kao nedeljom se ne radi,trebali su da kazu nedeljom mogu svi da rade samo je rad zabranjen onima koji prodaju tekstilnu robu tj.malim koji uglavnom sami rade ne zaposljavaju radnike.Tako obrni okreni radnici i dalje rade nedeljom odnosno njih 99,9%

    8
    5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code