PRVA “PLAVA ZASTAVICA” PODIGNUTA NA PLAŽI “ALMARA BEACH”

PRVA “PLAVA ZASTAVICA” PODIGNUTA NA PLAŽI “ALMARA BEACH”

134
0
Podijeli

plava zastavica 1 2013Sve je više “plavih zastavica” na cnrogorskim plažama, potvrđeno je i na ceremoniji u Oblatnom, povodom jubileja, deset godina od prvog prestižnog eko priznanja i programa “Plava zastavica” u Crnoj Gori.
Ove godine predloženi dobitnici su 6 plaža i jedna marina. Direktor „ Morskog dobra”, Rajko Barović uručio je sertifikate za plaže:, „Jedinica” u Baošićima, „Pirat” u Perastu, „Tajm aut” u Budvi, „Dolćevita” u Bečićima, „Toni Gril” i „Luks bič” u Ulcinju, kao i marini Porto Montenegro u pilot fazi projekta. plava zastavica 5 2013Na svečanosti “Decenija kvaliteta” saopšteni su dobitnici “Plave zastavice” za ovu godinu, koje je odobrio Međunarodni žiri u Kopenhagenu, a na osnovu kandidatura Nacionalne komisije. Tako će se “Plave zastavice” ovoga ljeta vijoriti na 15 plaža: „Klub hotel Rivijera”-Njivice, „Stevuzo”-Dobreč, „Kalardovo”, „Almara beach”, „Plavi horizont” Tivat, „Blue beach” i „S end J beach life”, „Eskalera” – Jaz, „Sveti Toma”, „Queen of Montenegro”-Bečići, „Centar”-Sutomore, „Paradizo” –Bar, „Evropa beach”, „MSM beach” i „Kopakabana” – Ulcinj.
Prvu je sinoć podigla pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Željka Radak – Kukavičić na plaži „Almara beach” u Oblatnom. Ona je istakla da ovo međunarodno priznanje simbolizuje ugodnu, očuvanu životnu sredinu namijenjenu za odmor i rekreaciju, dobro razrađen sistem upravljanja obalnim područjem i održiv razvoj turizma.
plava zastavica 7 2013– Plaže koji su nosioci ovog prestižnog priznanja šalju jasnu turističku poruku koja se ogleda u visokom kvalitetu usluge, čistoći mora i obale opremljenosti i uređenosti plaža. Prestižno prtiznje „Plava zastavica” ima dvostruku vrijednost, obilježava visok kvalitet usluge u turizmu i zaštitu životne sredine. To je jedan od preduslova u daljem pravcu razvoja Crne Gore kao visokokvalitetne turističke destinacije na principima održivog razvoja – ocjenila je je Radak Kukavičić, čestitajući zakupcima plaža koje nose ovo prestižno obilježje.
Priznanje za 10 godina “Plave zastavice” dobio je Zoran Banićević, zakupac plaže „Stevuzo” u uvali Dobreč na Luštici, a za pet godina vijorenja “Plave zastavice” na velikoj Ulcinjskog plaži, zakupac plaže Kopakabana, Prelja Škrelja.
Zoran Banićević, čiju pažu “Stevuzo” u Dobreču, poznaje svijet zbog savršenog sklada ponude s prirodnim ambijentom poručio je da kada bi se svi malo više potrudili sve plaže na Crnogorksom primorju mogle bi dobiti “Plavu zastacicu”.
Program „Plava zastavica” u Crnoj Gori realizuje se od 2003. godine kada je NVO „Ekom” postala pridruženi član fondacije za ekološku edukaciju i time stekla pravo da bude nacionalni operater za Crnu Goru. Izvršni direktor “Ekoma”, Saša Karajović je podsjetio da je 5.juna 2003. godine na plaži Plavi horizont podignuta prva „Plava zastavica” u Crnoj Gori.
plava zastavica 8 2013– Nakon 10 godina ponovo smo u istom zalivu na mjestu koje očigledno pokazuje kojim putem ide naš turizam. Mi smo progam počeli još 2002. godine kada smo održali seminar koji je pokazao njegove prednosti. Tada su u Ministarstvu turizma i Morskom dobru prepoznali značaj projekta i od tada direktor Morskog dobra, Rajko Barović sa nama vrijedno radi i podržava ovaj program – istakao je Karajović.
U početku je bilo šest pilot plaža, a taj broj je u međuvremenu narastao na dvadeset, čime “smo uspjeli da održimo visok renome koji „Plava zastavica” ima u svijetu”, ustvrdio je Karajović.
plava zastavica 6 2013Nagrade su dobili i najbolji mladi ekoreporteri: Mija Mandić iz srednje likovne škole „Petar Lubarda” sa Cetinja, Mira Bulajić i Svetlana Tomić iz srednje ekonomsko – ugostiteljske škole iz Nikšića, Milan Pavićević sa podgoričkog Pravnog fakulteta, Zorana Višić i Admira Šabotić iz tivatske SMŠ „Mladost”.
Povodom programa koji se odvija pod okriljem Fondacije za ekološku edukaciju u 49 zemalja (FEE) i koji opstaje deset godina u Crnoj Gori, sinoć je u Oblatnom priređena i zabava, koju su začinili tivatska Gradska muzika, kao i klape „Vazda mladi” i „Jadran” iz Tivta.

plava zastavica 3 2013

plava zastavica 4 2013

plava zastavica 2 2013

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code