PRVA PREMIJERA OVOGODIŠNJEG GRAD TEATRA “AMADEUS”

PRVA PREMIJERA OVOGODIŠNJEG GRAD TEATRA “AMADEUS”

225
0
Podijeli

Manifestacija Grad teatar večeras u 22 h na Svetom Stefanu, donosi prvu premijeru predstavu „Amadeus”, koju je po tekstu Pitera Šefera režiro Dora Ruždjak-Podolski.
Predstava je koprodukcija JU „Grad teatar”, Gradskog dramskog kazališta “Gavella” i fonda „Heartefact” iz Beograda.

Drama Pitera Šafera, usredotočena na odnos dvojice kompozitora, Volfganga Amadeusa Mocarta i Antonija Salijerija, nadahnuta je tekstom A. S. Puškina, “Mocart i Salijeri”.
Prvi put je izvedena 1979. godine. “Amadeus” je nastao nakon autorovih uspješnih drama, kao što su “Vježba za pet prstiju” (1958), “Crna komedija” (1965) ili “Equus” (1973), i ubrzo je, među ostalima, nagrađen i nagradom “Toni” za najbolju dramu; 1985. godine Šafer, prilagodivši svoj komad, osvaja i “Oskara” za najbolji scenario, po kojem je Miloš Forman snimio film nominovan za 53 nagrade, od čega ih je osvojio čak 40.
Formanov film je u bivšoj Jugoslaviji distribuirao budvanski „Zeta film”, preduzeće koje se bavilo proizvodnjom, prometom i distribucijom filmova i koje je do 1991. proizvelo 25 dokumentarnih i tri animirana filma u vlastitoj proizvodnji i devet igranih filmova u koprodukciji.
U pozorištu “Gavella” Šaferov “Amadeus” postavljen je s velikim uspjehom 1981. godine, u režiji Želimira Mesarića, s Perom Kvrgićem i Božidarom Bobanom u ulogama Salierija i Mocarta.
Koristeći svoj prepoznatljivi amalgam filozofske drame, satire i gotovo detektivskog zapleta, Šafer “Amadeusa”, naravno, premrežuje i čudesnom Mocartovom muzikom, pa gledalac biva uvučen u prizore s praizvedbi “Otmice iz saraja”, “Figarove ženidbe”, “Don Đovanija”, “Čarobne frule”, vođen Salijerijem, istovremeno Mocartovim najvećim neprijateljem i obožavaocem, čovjekom kojemu je među prvima “dano da čuje” i uvidi Mocartovu genijalnost.
U predstavi igraju: Enes Vejzović, Filip Križan, Nataša Janjić-Lokas, Franjo Dijak, Zoran Gogić, Siniša Ružić, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Ivana Bolanča, Perica Martinović, Natalija Đorđević i Vjekoslav Babić.
Reprize predstave na ovogodišnjem festivalu su 11, 12. i 13. jula.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code