Početna Izdvojeno Prva zvanična posjeta Ambasadora Republike Srbije Herceg Novom: Početak sveobuhvatne saradnje na...

Prva zvanična posjeta Ambasadora Republike Srbije Herceg Novom: Početak sveobuhvatne saradnje na polju privrede, ekonomije i kulture

42

Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o brojnim temama koje tradicionalno povezuju naš grad i Srbiju.
Današnja posjeta Herceg Novom počela je obilaskom Muzeja Mirko Komnenović. Prema riječima Ambasadora, upravo je Komnenović najbolja poveznica za današnje odnose i buduće generacije, uzimajući u obzir da se radi o velikom srpskom patrioti i nacionalnom radniku.

Foto: Služba za informisanje OHN

-Iskazali smo spremnost Republike Srbije da kroz kulturnu saradnju pomognemo objedinjavanju kompleksa gradskih muzeja i ustanova kulture sa Kućom Iva Andrića, i da to bude posebno uvršteno u ponudu srpskih turoperatora i agencija, koje će tome svakako dati značajan doprinos, kazao je Božović.

On je napomenuo da se tokom sastanka razgovaralo i o ekonomskoj i privrednoj saradnji, kao i načinima kako Republika Srbija može pomoći oko korišćenja puta Herceg Novi-Trebinje. Ambasador Božović je ovom prilikom podsjetio da Srbija planira izgradnju aerodroma u blizini Trebinja, što će značiti veliku pomoć i podršku turističkoj privredi našeg grada.

Jedna od tema ticala se i potencijalne izgradnje kulturno-privrednog centra u Bijeloj, gdje bi zajednički napravili Centar za promociju kulturne, turističke i ekonomske saradnje.

-Upoznati smo i sa Mapom investicija Opštine Herceg Novi. Planiramo da zajedno sa srpskim investitorima i privrednicima koji ovdje dolaze razmotromo sve mogućnosti saradnje i mogućeg investiranja, a osvrnuli smo se i na temu Herceg Novog kao brenda koji je veoma poznat u Republici Srbiji i svuda gdje Srbi žive, te mogućnostima da taj brend dodatno približimo i ekonomski unaprijedimo, kazao je Božović nakon sastanka.
Ambasador i saradnici upoznati su i sa iskustvima rada lokalne samouprave i loše saradnje sa centralnim vlastima u Podgorici.
-Nadamo se da će sa novom Vladom Crne Gore taj odnos biti promijenjen i da ćemo zajednički raditi, kao Srbija i Crna Gora, da Herceg Novi vrati stari sjaj koji je uživao ne samo ovdje, već i u cijeloj Jugoslaviji. Herceg Novi je dragulj turizma i to mu mjesto pripada, poručio je Božović.

Nakon sastanka sa predsjednikom Katićem, ambasador Božović i saradnici održali su sastanak sa privrednicima Herceg Novog, kako bi čuli konkretne ideje, planove i inicijative, te načine kako Republika Srbija može pomoći u njihovoj realizaciji.

Foto: Služba za informisanje OHN

-Ovo posjeta je početak jedne sveobuhvatne saradnje koja će u vremenu pred nama biti vrlo konkretizovana i precizirana, zaključio je Božović.

Prema riječima predsjednika Katića, Herceg Novi ima brojne partnere i gradove prijatelje iz Srbije, što je i bila jedna od tema sastanka.

-Srbija je država koja gravitira ka Herceg Novom, ne samo sada, već i daleko ranije, tako da je ta saradnja gradova Srbije i institucija sa Herceg Novim u prethodnom periodu bila veoma značajna, posebno iz ugla kulturne saradnje i objekata kulture u našem gradu, rekao je Katić i podsjetio da su u prethodnom periodu potpisani sporazumi o saradnji sa Muzejom grada Beograda i Andrićevom zadužbinom. Kako je kazao, kada Kuća Iva Andrića bude otvorena u punom kapacitetu, možemo očekivati stalnu postavku Nobelove nagrade sa medaljom, a po liniji već ostvarene i pomenute saradnje.

Katić je napomenuo da će u narednom periodu biti organizovan sastanak sa velikim brojem srpskih privrednika koji žive u Herceg Novom, odnosno koji ovdje imaju nekretnine i nepokretnosti, a gdje će im biti prezentovani potencijali grada i Mapa investicija.

-Mogu reći da je sastanak bio dosta plodotvoran i ovo je nastavak jedne dobre priče o saradnji Srbije i Crne Gore, Herceg Novog i gradova u Srbiji, zaključio je Katić.

42 Komentari

 1. A zašto se lokalni prevoznik vodi kao kralj lokalnog prevoza a neće da uvede lokalni autubus za uže jezgro grada, tj. kružni autobus?
  Ko ovdje mulja i zašto dva taxi udruženja imaju posla a kružni autobus nema?
  Ko nas lažeeeeeeeeee, alo čuje li ikooooo?

 2. POLITIKA 16.10.2020. – Скоро сваки четврти становник Србије налази се у ризику од сиромаштва, истиче се у најновијем извештају Републичког завода за статистику под називом Сиромаштво и социјална неједнакост у 2019. години, у коме се наглашава да су у највећем ризику деца и млади, незапослене особе као и становници руралних области. Стручњаци наше националне статистичке установе објашњавају да се сваке године израчунава такозвани праг ризика од сиромаштва, а овогодишња рачуница показује да се у највећем ризику од материјалне беде налазе особе које живе саме и чија су месечна примања мања од 19.381 динар.

 3. Opština HN bi pod hitno morala da nabavi crveni tepih za sve te ekscelenicije koje u nju iz dana u dan dolaze. Počasna garda bi bila poželjna; oni momci koji se ljeti kuvaju pred kapijom Sahat kule bi tu dobrodošli!

 4. Gosp. Grbović je klasični “konkvistador”(Quonquistador) u ime Gosp. Vučića i Irineja……….
  Klasična 4S misija……..
  Katić je tu nažalost samo “poglavica malog plemena” na jugu Crne Gore…..

  8
  1
 5. Svaka cast i velika hvala Mirku Komnenoviću da je darovao Herceg Novom kucu za zavicajni muzej. Ali, ne treba zaboraviti da se on bio politicki angazovao za drzavu u kojoj je bilo zabranjeno izjasniti se Crnogorcem i u kojoj je ukinuta Crnogorska Pravoslavna Crkva.

  11
  1
 6. Ako Crna Gora misli uci u EU, onda se mora kloniti Srbije! Srbiji i Turskoj nije mjesto u EU vec one mogu biti samo povlasteni partneri. A da drzavljani CG biju bitke za velikosrpstvo – to je nonsens. Dosta je Srbiji i jedno oko u glavi da bi se saplitala i padala na njenom putu u neizvjesnu buducnost.

  12
  3
 7. Iz komentara se vidi da bolesnih i iskomleksiranih ne hvali nego sreća je da su manjina. A što se tiče ambasadora i posjete “Dobro nam došao Srpski ambasadore u Srpski grad”

  5
  19
 8. Pozdravljam svaku kulturnu i privrednu saradnju i iskreno se nadam da će naš gradonačelnik u budućem vremenu organizovati više ovakvih susreta na ambasadorskom nivou i na taj način kako i sam ističe povratiti stari sjaj Heceg Novom.Predlažem da slijedeći susret bude sa ambasadorom Republike Hrvatske.Smatram da naša opština treba da iskoristi sve kompatibilne prednosti obzirom da se graničimo sa članicom EU,državom sa neuporedivo većim privrednim kapacitetima,naročito iz oblasti turizma.Državom koja ima duplo veći standard i putnu infrastrukturu koja je na zavidnom nivou a koja teži za daljnjim povezivanjem i to posebno putem koridora koji prolaze kroz Crnu Goru.Sama činjenica da smo geografski dio južne dalmacije pred nama je značajna perspektiva da kroz projekte regionalnog razvoja dođemo do ozbiljnih sredstava pomoću kojih bi podstakli naš privredni razvoj pod broj jedan a pod broj dva što je jednako značajno ovim putem opština bi bila spremnija to jest integracija u veliku evropsku porodicu bi neuporedivo bila lakša.Imati jedan svjetski turistički dragulj kao što je Dubrovnik bukvalno pred nosom,Grad koji na godišnjem nivou ostvaruje veći prihod od turizma nego cjela CG privreda je samo još jedan neprocjenjiv benefit.Nije svako u prilici da uči od najboljeg.
  Dakle svaka čast svakome ali naša najsnažnija i najbrža perspetiva je zapad i samo zapad.

  41
  5
  • Kakav stari sjaj Herceg Novog, kakve trice!? HN je vazda bio orijentisan na masovni turizam i umisljali smo sebi da je nesto narocito ponajvise zbog neznanja i nedostatka informacija. Danas mozes na smarfonu vidjeti kakav je danas turisticki svijet i da je HN svjetlosne godine iza njega. Masa turista nam samo moze dokrajciti infrastrukturu koju ionako vise niko ne moze dovesti u red.

   24
   3
  • Молим Вас да ми кажете од кога сте, и кад, чули да је Х.Нови или Бока, јужна Далмација (Далмација се пише великим почетним словом, за ово ,,јужна” нијесам сигуран, јер, за својих 40 година, први пут чујем за овај појам)? Такође бих Вас замолио да ме упутите од кога, и кад, сте добили подтак да Дубровник од туризма приходује више него читава црногорска привреда ? Ако је и грешка у писању, ако сте мислили само на туристичку привреду Црне Горе, такође бих волио да чујем одакле је такав податак добијен.
   Хвала унапријед.
   Поздрав.

   2
   1
 9. Novljani u pamet se dajte – opstinski dolaze ne birajte iz bjesa i ljutine, gledaje te na buducnost djece – Pogledajte beton oko kuce Ive Andrica- sve vam jasno koji su to eksperti Svaki projekat zadnjih godina je 3 puta radjen i 5 puta placen – Novi nikad grdji, turisti nikad losiji … sve uz ove naivne i pune sebe “eksperte” ..

  67
  12
 10. Aerodrom kraj Trebinja, svako nekoliko se javlja ta tema. Srbija planira…valjda BiH, Republika Srpska. Kao Tivat je daleko, a i Cilipi, a sad i Trebinjski aerodrom. Zivi bili pa vidjeli, volio bi i to vidjet.

  42
  10
  • Zaboravili ste aerodrom Mostar koji nije daleko od Trebinja a u istoj su državi, a da ne pričamo koliko je od Trebinja daleko aerodrom Čilipi.

   5
   2
 11. Koliko ste rakije popili veliki privredni i političari i to u javnoj ustanovi sramota ili je to dezinfekciono sretstvo protiv korone u malim casicama. A Katici ko da ste u kafani…

  32
  7
 12. Moras zastavu a Katicu…zakucalo i na tvoja vrata izgleda. Sta je sa obecanjima?
  Nikad vise demokrate prodane duse!
  Idu izbori opstinski.

  49
  11
 13. E silnih vam privrednika…jes nemaju dje srpski biznismeni ulogati nego u propali H Novi. Srbija nije bila vece gradiliste od veremena Titove vladavine i da pored tolikih investicionih mogucnosti u Srbiji ulažu u H Novi. Mnogo smesno. Ljudi se malo igraju….

  36
  15
  • Ne ulazu Srbijanci u Srbiju, ulazu Kinezi. Razlog? Vucic kaze da su Srbi i Kinezi braca (rekao kineskim doktorima kad su bili da pomognu protiv “krune”).

   12
   1
  • E stvarno komentara 🤣🤣🤣 asimilacije herceg novoga u sta? Da li ste vi normalni,grama stida da imate. Dobro ste se vi asimilovali i jahali preko podgorice. A sto se same te price tice muka mi je i od ovih i od onih ali takvi ko ti su ipak dno. Herceg novi poznati crnogorski grad asimilacijom iz 95 % crnogorskog stize do 50 % 50% u korist srba. Clap clap

   18
   10

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code