Početna Društvo Prvaci će pored standardnih imati i digitalne udžbenike

Prvaci će pored standardnih imati i digitalne udžbenike

1

Oko 7,5 hiljada crnogorskih prvaka od četvrtka će, pored standardnih, imati na raspolaganju i digitalne udžbenike, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Foto: Pixabay

Digitalni udžbenici biće dostupni na platformi uci.me, razvijenoj u saradnji sa M-telom, koju je pokrenulo Ministarstvo prosvjete.

„Udžbenici sa 450 interaktivnih sadržaja su izrađeni sa čuvenim National Geographicom, ali i BBC, Twig, Klett i drugim čuvenim izdavačkim kućama“, kazali su iz Ministarstva.

Vođeno je računa o mogućnostima svakog djeteta, pa će digitalni udžbenici biti dostupni kako u školi, tako i u njihovim domovima.

„Preciznije, đaci prvaci i njihovi učitelji će dobiti besplatno licence za pristup kompletnom gradivu. Svi roditelji koji su upisali djecu u prvi razred mogu da preuzmu svoje besplatne licence, koje će dobiti nakon što se registruju na platformu www.uci.me“, kaže se u saopštenju.

Portparolka Ministarstva Milica Lekić rekla je da digitalni udžbenik nije, kako se pogrešno ponekad misli, standardni udžbenik koji je samo postavljen na online platformu.

„Oni zapravo kroz interaktivne zadatke sa ponuđenim odgovorima i objašnjenjima, mini-dokumentarcima, animiranim filmovima, virtuelnim panoramama, igrama i slično, djeci pojašnjavaju sve ono što im je nejasno i apstraktno“, kazala je Lekić.

Digitalni udžbenici su, kako je navela, urađeni za sve predmete prvog razreda, ali su samo dopuna standardnim udžbenicima.

Učitelj i koordinator obuke za nastavnike, Saša Bakrač, kazao je da je obuku za korišćenje digitalnih udžbenika prošlo oko 700 učitelja prvog razreda, odnosno gotovo svi.

Digitalni udžbenici su veoma jednostavni za upotrebu, sa brojnim multimedijalnim sadržajima, koji će gradivo učiniti zanimljivijim, ali ne treba da  prikuju djecu  za ekran, već upravo suprotno – da im se pokaže da se nove tehnologije ne koriste samo za igranje igrica, već i za sticanje znanja.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code