Početna Društvo Prve vakcine i imunizacija u Domu starih Grabovac u Risnu

Prve vakcine i imunizacija u Domu starih Grabovac u Risnu

4

Domu zdravlja Kotor, juče je iz Montefarma isporučeno 300 vakcina Sputnjik V, kojima će od danas biti vakcinisani štićenici i zaposleni u Domu za stare u Risnu. Dolazak vakcina u toj zdravstvenoj ustanovi vide kao najavu početka rješavanja teške epidemiološke situacije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Foto: Ministarstvo Zdravlja Cene Gore

Direktor Doma zdravlja Kotor, Igor Kumburović, kazao je da je trenutna epidemiološka situacija u toj opštini prilično složena:

„Vjerujem da moje kolege daju svoj maksimum kako bismo pružili neophodnu pomoć našim sugrađanima. Doze koje su stigle, 300 vakcina, namijenjene su štićenicima i zaposlenima Doma za stare u Risnu, kako je predviđeno Nacionalnom strategijom za imunizaciju i rasporedom prioritetnih grupa“, rekao je Kumburović.

Dolazak vakcina, kako smatra, najava je početka rješavanja jako teške i iscrpljujuće situacije:

„Nakon imunizacije u Domu za stare u Risnu, počećemo i vakcinaciju ostalih lica u našoj opštini, koja spadaju u prioritetne grupe. Dom zdravlja Kotor je spreman da odradi proces imunizacije naših sugrađana. Rukovodili smo se svim važećim domaćim i međunarodnim preporukama i protokolima, a u skladu sa onim što su naši kapaciteti i resursi. Tako da očekujem da ovaj proces teče nesmetano“, poručio je Kumburović.

Foto: Grabovac

Iz JU Dom starih Grabovac sui informisali da je juče u Domu održana edukacija zdravstvenih radnika i saradnika o vakcinaciji protiv SARS-CoV-2 u organizaciji Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Predavači dr Maja Stanković iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva, dr Ljiljana Vušović i dr Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, predstavili su tri segmenta edukacije:

1. Vakcine protiv Covid 19 ( mRNK, vektorske, inaktivne)

2. Farmakovigilanca ( praćenje mogućih neželjenih događaja nakon vakcinacije)

3. Specifičnosti hladnog lanca i postupak pripreme i aplikacije vakcina.

Zdravstveni radnici su, kako je naveo dr Kumburović, obučeni i spremni da daju sve informacije građanima koji budu pozvani da prime vakcinu.

„Tu smo da pružimo sva potrebna objašnjenja, informacije i predočimo benefite vakcinacije. Napomenuo bih da je vakcinacija dobrovoljna i krajnja odluka je na građanima. Nadam se dobrom odazivu i preporučujem vakcinaciju“, rekao je Kumburović.

Foto: Grabovac

Kada bude u prilici i kada za to dođe vrijeme, po definisanim prioritetima i sam će se, kako je rekao, vakcinisati, jer “nema ni najmanju dilemu o sigurnosti i važnosti ovog procesa“.

4 Komentari

 1. Svuda u svijetu, u svakoj državi i svakom gradu, prvo se vaksinišu stare osobe.
  Rekao bi čovjek da su oni zbog toga veoma važni svakoj državi.
  To međutim nije tačno, jer svuda u svijetu, u svakoj državi i svakom gradu, stare osobe najlošije žive: oni su najsiromašniji i najviše obespravljena kategorija stanovništva koja mora da se odrekne ili potrošnje struje ili kupovine voća. Pa čak i u Velikoj Britaniji, gdje su ovo izjavili penzionisani radnici. Njihovi roditelji, kažu oni, za razliku od njih, su u penzionerskim danima mogli sebi da obezbjede prvoklasnu ishranu i zdravstvenu zaštitu, ali i putovanja ili kupovinu nekretnina.
  Dakle, kakva je ovo zafrkancija sa “brigom o starima”. Da sam teoretičar zavjere rekao bih da je prava namjera da se prenaseljena planeta oslobodi od viška stanovnika, pa je logično da se krene od starih i bolesnih. Ali nisam, tako da čekam odgovor!

  • Ma nidje veze. Cijela drzava i privreda i porodice pocivaju na srednjovjecnom stanovnistvu. Valjda treba prvo njih zastititi, a ne ove od 90 godina.

   4
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code