Početna Sport PRVENSTVO CRNE GORE U STRELIČARSTVU U IGALU

PRVENSTVO CRNE GORE U STRELIČARSTVU U IGALU

0

Prvenstvo Crne Gore u streličarstvu, Mimoza kup, po pravilima svjetske streličarske federacije, održaće se u nedjelju 2. marta u Sportskom centru Igalo, u 10 časova.

Prema dosadašnjim prijavama, na ovom šestom turniru učestvovaće 46 takmičara iz pet klubova, gosti iz Mađarske i Srbije.
Organizator prvenstva je Streličarski savez Crne Gore, a tehnička realizacija je povjerena SK “Savina” iz Herceg Novog.
Na turniru učestvuju svi stilovi i kategorije streličara i streličarki, a format takmičenja je dvje runde od po 30 strijela na daljini 18 metara.
Streličarstvo je vještina gađanja lukom i strijelom, pripada grupi tzv. ˝bijelih sportova˝. Prvi put se pojavljuje na drugim Olimpijskim igrama, 1900 godine u Parizu.
Nakon OI 1920. godine skinuto je sa programa zbog nejedinstvenih pravila, da bi ponovo bilo uključeno u program Olimpijskih igara 1972 godine u Minhenu.
Prvi streličarski klub u Crnoj Gori formiran je 2006. godine. Nakon ovoga osnovani su i klubovi u Podgorici, Kotoru, Tivtu, Baru, Herceg Novom, Nikšiću, Bijelom Polju, Cetinju. Sa osnovnim ciljem da razvije i unaprijedi streličarski sport u Crnoj Gori osnovan je i Streličarski savez Crne Gore – SSCG.
Crnogorski streličari su bili učesnici brojnih međunarodnih streličarskih takmičenja, na kojima su ostvarili značajnije rezultate što je, zbog relativno skorog početka organizovanog bavljenja ovim sportom u Crnoj Gori, kod mnogih izazvalo veliko iznenađenje.
Streličarski savez Crne Gore je osnovan 7. septembra 2008. godine, a postao je punopravni član svjetske federacije FITA u septembru 2009. godine. Riječ je o sportu kojim se mogu baviti oba pola bilo kog doba starosti.
To je prije svega individualni sport koji zahtjeva umješnost, smirenost, strpljenje, upornost, koncentraciju. Za streličarstvo se slobodno može reći da je i porodični sport u rekreativnom tako i u takmičarskom pogledu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code