Početna Eco Prvi masovni pomor palasture u Jadranu: U Boki, za sada, nema loših...

Prvi masovni pomor palasture u Jadranu: U Boki, za sada, nema loših znakova

6

Nakon velikog pomora školjke palasture u vodama Mediterana, bojazan da će parazit Haplosporidium pinnae zahvatiti Jadransko more postala je stvarnost. Prvi nalazi na Elafitskim ostrvima, u blizini Dubrovnika, pokazuju smrtnost od 64-74% jedinki, kazali su iz kotorskog Instituta za biologiju mora.

Viša naučna saradnica u Institutu za biologiju mora, dr Vesna Mačić u razgovoru za Radio Jadran priča da je monitornig sproveden prije 10-ak dana u akvatorijumu Žanjica i Dobreča, ali da prisustvo ovog parazita nije primjećeno.

– Tamo, doduše, nema mnogo palastura. Kiša nas spriječava, pa u petak, ako vrijeme dozvoli, ronićemo u zalivu na lokacijama na kojima znamo da je prisustvo ove školjke veliko – navodi ona.

Dr Mačić nam je ranije kazala da se prije nekih 4-5 godina u Boki dogodio ekstremni rast populacije, pa je danas zastupljenost palasture velika na maloj površini. Na 100m² zabilježene su populacije od preko 200-300 jedinki.

Uzgajivač školjki, ronilac i sportski ribolovac iz Kamenara, Boško Šupica ističe da kolonija u njegovom uzgajalištu ne pokazuje znake pomora.

– Primjetio sam prisustvo dosta mladih kroz travu, oko godinu do godinu i po starosti, pa čak i onih skroz sitnih. Ljusaka ima više nego prošli put kada sam provjeravao. To je jedan posjas 300 metara dužine i 10-ak širine, a tu ima između hiljadu i dvije hiljade komada – kazao je Šupica.

Prema informacijama Društva istraživača mora “20000 milja” iz Dubrovnika, zabrinjavajuće je opažanje velikog broja jedinki koje su prema morfološkim znakovima uginule nedavno.

FOTO: “20000 milja”

– To je vidljivo prema izostanku obraštaja u unutrašnjosti ljušture te ostatcima tkiva na dnu ljušture, kojim se hrane strvinari. Takođe, zapaženo je nekoliko živih primjeraka kojim je plašt vidljivo povučen s ruba školjke prema unutrašnjosti i koje ne odgovaraju adekvatno na kontakt, odnosno ne zatvaraju ljušturu prilikom pregleda ili je zatvaraju veoma sporo i nepotpuno – objašnjavaju oni.

Kako navode iz ove organizacije, u izvještaju Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources: IUCN) iz marta ove godine, masovni pomori su zabilježeni i potvrđeni u Francuskoj, Italiji, Turskoj, Grčkoj i Albaniji. Stopa mortaliteta na većini lokacija prelazi 99%, ali još uvijek nije poznat uzrok i obim pomora u Mediteranu.

Ipak, kombinacija stresnih uslova uzorkovana klimatskim promjenama naglašava se kao potencijalno glavni razlog katastrofalnoj situaciji.

Inače, palastura (pinna nobilis) je zaštićena endemska vrsta i najveća mediteranska školjka. Taman kada je posljednjih godina intezivno i invazivno počeka da se razmnožava u Jadranskom moru i u Bokokotorskom zalivu, prijeti joj pomor.

6 Komentari

 1. Vec dugo postoji ideja ali i nastojanje da se sve palasture uniste a mijesto njih zasade kolonije podmorskog americkog kukuruza kojim bi se onda hranile podmorske svinje.

  5
  9
 2. Neće dugo ni u zalivu, alavost zakupaca obale će ih dokrajčiti! Nedavno je u Đenovićima uništena plaža u neposrednoj blizini staništa i još se nastavlja sa betoniranjem i nasipanjem dok ih skroz ne prekriju i unište!

  19
 3. E pa ne može se kanalizacija u more, nekoliko kruzera dnevno sa svojim balastima i imati čisto more, što je preduslov za palasture.
  Ja sam kao dijete nalazio primjerke od 105 cm.najveću a sada su rijetke i od pedalj.
  Ili uginu, ili ih iščupaju.

  16

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code