Početna Sport Prvi Novski Lazure akvatlon, sportska i turistička atrakcija

Prvi Novski Lazure akvatlon, sportska i turistička atrakcija

1

Hercegnovski Triatlon klub X je proteklog vikenda u sklopu Lazure kompleksa u Meljinama uspješo organizovao prvi Novski Lazure akvatlon koji je okupio 35 takmičara u kategoriji odraslih i nešto veći broj djece.

Ona su su dvije starosne kategorije prvi put imali priliku da se oprobaju u ovom takmičenju koje je kombinacija plivanja i trčanja.

Djeca

U kategoriji djece od 8-11 godina koji su plivali 150m a potom trčali 800m najbrža je bila Bjanka Bulajić (9 godina) sa vremenom 6 minuta 22 sekunde. Drugi je bio Andrey Ivanin (9 godina) sa dvije sekunde zaostatka a treći je krioz cilj prošao Pavle Marković (9 godina) sa vremenom 6 minuta 51 sekunda.

Juniori, starosti od 12-16 godina, imali su nešto teži zadatak, 300m plivanja i 1000m trčanja, a najbrža je bila Ekaterina Ivanina (12 godina) koja je stazu savladala za 10 minuta i 7 sekundi. Drugo mjesto zauzeo je Aleksandar Filip (14 godina) sa vremenom od 10 minuta 35 sekundi dok je treće mjesto zauzeo Bajo Dino (12 godina) sa vremenom 11 minuta i 24 sekunde.

Odrasli

Glavni događaj dana bilo je, ipak, takmičenje u kategoriji odraslih koji su pred sobom imali zahtjevan zadatak: 1000m plivanja i 5000m trčanja.

-Najbolja takmičarka koja je prošla u cilj nakon 40 minuta i 35 sekundi bila je Ana Lučić iz Triatlon kluba Dubrovnik dok su za njom bile Jelena Tomašević sa vremenom 41 minut 42 sekunde i Tamara Lepetić sa vremenom od 46 minuta i 39 sekundi, obje takmičarke Triatlon kluba X Herceg Novi. Kako je takmičenje ujedno i državno prvenstvo u akvatlonu, Jelena i Tamara su osvojile prvo i drugo mjesto među takmičarkama iz Crne Gore, a na podijumu im se pridružila još jedna članica kluba, Marija Bošnjak čije je ukupno vrijeme bilo 52 minuta 23 sekunde – navodi sekretar TK X Herceg Novi, Marko Tomašević.

U kategoriji muškaraca prvi je bio Luka Čupić iz Triatlon kluba X Herceg Novi sa ostvarenim vremenom od 36 minuta i 48 sekundi, drugi u cilj je ušao Luka Đurović iz Triatlon kluba Dubrovnik nakon 37 minuta dok je sa 37 sekundi zaostatka treći bio Nemanja Korać iz Srbije.

U državnom prvenstvu Luka Čupić je takođe bio prvi dok je na drugom mjestu bio Dragan Jovanović iz Triatlon kluba Kotor sa vremenom 38 minuta 45 sekundi. Treće mjesto u prvenstvu Crne Gore zauzeo je još jedan član hercegnovskog Triatlon kluba X, Vitomir Milošević sa vremenom 40 minuta 27 sekundi.

Štafete

Prvi Hercegnovski Lazure akvalton uspješno su završile i četiri štafete a najbrža među njima je bila Antonije/Perica koji su sa vremenom od 32 minuta 52 sekunde ujedno postavili rekord staze. Drugo mjesto zauzela je ženska štafeta u sastavu Jasna/Marina sa vremenom 47 minuta 22 sekunde dok su se na trećem mjestu našli Vanja/Ivan u mješovitoj štafeti čije je ukupno vrijeme bilo 55 minuta 23 sekunde.

Utisci

Idealni vremenski uslovi, uprkos najavljenoj kiši u poslijepodnevnim časovima, omogućili su da cijeli događaj protekne bez većih poteškoća, a izuzetno atraktivna staza za trčanje koja se osim obilaska većeg dijela novoizgrađenog Lazure kompleksa protezala i duž Šetališta Pet Danica, obuzimala je pažnju brojnim turistima kako na šetalištu tako i na samoj plaži odakle je takmičenje startovalo i gdje se nalazio sami cilj trke, ističe Tomašević.

Veliko interesovanje publike izazvalo je takmičenje u mlađim kategorijama, pa su plaža i pristanište Lazure marine bili prepuni navijača i roditelja koji su bodrili najmlađe takmičare. Svi takmičari u mlađim kategorijama su po završetku trke dobijali diplome, a najbrži su zasluženo dobili i medalje. Za njih je bila obezbjeđena i bogata okrepa na cilju trke u vidu osvježavajućeg voća i voćnih napitaka.

Nakon završetka glavne trke, u Lazure plažnom baru je organizovana večera i druženje za sve takmičare što je bila idealna prilika za osvježenje i sumiranje utisaka cjelokupnog akvatlona, koje je proteklo bez većih problema, uz malo kašnjenje starta, usljed tehničkih problema.

  • Iako se organizovanje jednog ovakvog takmičenja usred ljetnje sezone pokazalo kao izuzetno zahtjevan posao, veliku zahvalnost dugujemo prije svega Lazure kompleksu koji je prihvatio da bude domaćin takmičenja, privrednicima koji su nam nesebično izašli u susret i pomogli organizovanje ovog takmičenja. Potom, naravno, i svim volonterima koji su neumorno bodrili takmičare i davali im snage da izdrže do cilja. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da ovo takmičenje organizujemo i naredne godine kada ipak očekujemo veću podršku lokalne zajednice što bi nam svakako olakšalo da sve iznesemo na pravi način – poručuju iz TK X Herceg Novi.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code