Početna Društvo Prvi požar ove sezone na Luštici: Zapaljen strujni stub na Rosama

Prvi požar ove sezone na Luštici: Zapaljen strujni stub na Rosama

7

Pripadnici DVD Luštica imali su jutros prvu protivpožarnu akciju na terenu, otakako su zvanično formirani prije mjesec, koju su uspješno okončali nakon sat.

Na Malim Rosama, oko 10 h, zapalio se stub od struje, zarastao u zelenilo, ali je brzom reakcijom mještana, uz luštičke vatrogasce dobrovoljce, požar lokalizovan, uz minimalnu štetu.

Naime, izgorjelo je oko 15 m2 rastinja, ali je najvažnije da je spriječena veća šteta, odnosno da nije došlo do širenja vatre, priča za Radio Jadran predsjednik DVD Luštica, Nikola Trojanović.

– Na stubu od struje koji je urastao u bršljan došlo je do varničenja na nepristupačnom terenu, gdje nismo mogli prići ni malim autom niti kamionom. Pošto nemamo još mobilnu pumpu, pozajmili smo je od jednog mještana i zajedno sa našim crijevima natopili teren. Imali smo sreću da su mještani dok smo došli već reagovali koliko su mogli da “skrenu” požar da se ne proširi, jer tu su i neki plastični rezervoari. Da je to uhvaćeno teško bismo mogli savladati stihiju, jer je teren nepristupačan, nemamo još uvijek opremu za to. Stoga smo i na požarište došli barkom – kaže nam Trojanović.

Požar je izbio na 100 m od obale, ali na udaljenosti 2 km od puteva kojima se eventualno moglo prići, pa su vatrogasci dobrovoljci unajmili barku mještana kako bi što prije stigli. U gašenju je učestvovalo 6 vatrogasaca.

Trojanović napominje da je ovakvih stubova još dosta po Luštici i da treba biti oprezan. Stoga apeluje na mještane i turiste da se uzdrže od bilo kakvog paljenja, naročito od izbacivanja pikavaca od cigareta.

7 Komentari

 1. Svaka šuša pljuva po vatrogascima dok im ne trebaju,ne znam samo koju bi drugu službu zvali.da su najgori nemate nikoga drugog,a uvjek se jave i pomognu svakome.dsbogda ti ne trebali

  11
  3
 2. ovima se uvijek izlazi u susret i prave se da su heroji vijeka, a imaju posla mjesec dana ljeti dok preostalih 11 mjeseci igraju karte i svašta nešto rade što nije za ovaj komentar, a plate su im kao da su kardio hirurzi. u ovom gradu prave se jadnim i daje se na značaju samo najniže kvalifikovanim radnicima, kao u opštini odobreno je onima sa srednjom školom dodatak n aplatu, a ovi sa fakulktetom da grickaju nokte. strašno.dokle će se od vatrogasaca praviti doktori???ovo je mjesto za život u kome će ostati samo korov, a sve što vrijedi odlazi.
  samo čitam tekst – nepristupačan teren , nemaju opremu? pa koji je njima pristupačan obzirom da se radi o obali …njima je pristupačna ako mogu iz vatrogasne jedinice da sjede i gase. dosta je više pravljenja heroja za neradnike.

  12
  20
  • paaaaaaaaaaa, pretpostavimo da si u pravu, osim ako:

   Kada dodje sranje kao prošle godine i kada ti isti “kartaroši” u mjesec dana (45 koliko se sjećam), svaki dan, rade po 15 sati dnevno na spoljnoj temperaturi od 35 i ko zna kolikoj isijanoj od požara koji gase, u dimu, sa lošom HTZ opremom, noseći brentače od 25 litara vode na neku čuku, u mnogim slučajevima rizikujući život da bi spriječili da požar ne dođe do (tvoje) kuće (za koju nemaš građevinsku dozvolu niti plaćene komunalije) i spašavaju ti život i imovinu, u spomenutom 15 radnom satu tog dana;

   Jesi li ikada u životu čekao i da zazvoni telefon, u 3 minuta već budeš u potpunosti presvučen i sirenama rastjeruješ gužvu po magistrali, i sve to 15 minuta pred kraj radnog vremena u kome si “igrao karte i svašta nešto drugo radio”;

   Jesi li se ikada u životu bio taj koji je pozvao bilo koju od hitnih službi i čekao NAJDUŽIH PET MINUTA da vatrogasci dodju da ti spašavaju kuću? Da li znaš koliko je dugo pet minuta čekanja hitne službe?

   – na ova tri primjera dobiješ negativan odgovor.

   A s obzirom da ni na jedno od ova tri pitanja u Herceg Novom ne dobijaš negativan odgovor od vatrogasaca, onda ovakav komentar nije ti na mjestu!

   15
   3
  • Gurnula bih ja tebe pri onoj vatri na sto i kusur stepeni, da sekaš naprtnjaču, nosiš PP aparat i ujedno mačetom krčiš žbunje da bi spasio taj deminutiv od mozga. Da vidim kako bi onda filozofirao.
   Idi malo da odmaraš glas, gledaj u sunce ili tako nešto.

   17
   4
  • Kretenu glupi,ovo su dobrovoljci i sve ovo rade dobrovoljno i za dzabe.i opremom starom preko 30 godina i ništs im nije teško i suzdrži sa ovakvih komentara….

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code