Početna Eco Prvi projekat zaštite endemičnih, rijetkih i ugroženih vrsta biljaka na Orjenu

Prvi projekat zaštite endemičnih, rijetkih i ugroženih vrsta biljaka na Orjenu

18

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, kao upravljač zaštićenog područja, biće partner organizaciji EnvPro – Program za životnu sredinu, na projektu zaštite endemičnih, rijetkih i ugroženih vrsta u parku prirode Orjen.

Kako je saopšteno iz Agencije, donator sredstava je CEPF-partnerski fond za kritične ekosisteme, koji je osnovan kako bi štitio biološki najbogatije i najugroženije regione svijeta.

– Riječ je o malom grantu u vrijednosti od 20.000 američkih dolara,  koji će nam donijeti konkretne mjere zaštite i konzervacije određenih endemičnih vrsta kao i njihovo praćenje. Proglašenjem zaštičenog područja Parka prirode Orjen stekli su se uslovi da kao institucionalizovani organ tražimo partnere za ovakve i slične projekte zaštite koji čine primarnu djelatnost Agencije – navodi vd direktorica Agencije, Milja Vitorović.

Orjen je veoma značajno “Hot spot” područje endemskih vrsta. Zbog velikog broja međunarodno značajnih tipova habitata i vrsta flore, prepoznat je i uvršten u projekte koji predstavljaju mrežu zaštićenih područja Evrope (Emerald I Natura 2000).

Endemi Orjena su na listi vrsta koje će se istraživati kroz ovaj projekat.

Početak realizacije projekta može se očekivati u martu, a sada u toku su  pripreme sporazuma ENVPro organizacije, razvoj detaljnog akcionog plana i pristupa u radu, kako bi napravili dobru pripremu za budući rad. Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci.

Ovo je prvi projekat zaštite endemičnih i ugroženih vrsta u Parku prirode Orjen i na Orjenu uopšte.

– Sigurna sam da će biti još projekata koje ćemo uspjeti da ostvarimo u saradnji sa organizacijama iza kojih stoje uspješno realizovani projekti od značajnog uticaja za zaštitu životne sredine – zaključuje Vitorović.

18 Komentari

 1. Kao osoba iz struke, moram reci da je zalosno sto rijetke ovdje interesuje tekst koji je objavljen. Ne sjecam se da su ovakvi projekti radjeni ranije. Zato ovu mladu damu treba podrzati. Ocigledno da joj nije lako raditi sa ovoliko negativne energije, iz iste kuce. Samo naprijed u valorizaciju Orjena.

  2
  3
  • Doktore dobar dan. Jes, medicina ne može bez biologije. Pozdravite Paja i mladu damu. Kako ono Vi prepisaste “nalaze” do kojih su drugi došli, i objaviste ih kao svoje. Nisu bile biljke nego pećine ;). Lako se tuđim perjem kititi. Isti ste kao mlada dama. Pozdrav iz vasione. Puva i ovamo bogami.

   3
   2
 2. Ova žena nije ni izabrana za direktora. Na konkurs se prijavilo još 5 kandidata, svi su stručniji od nje, pa je sad nastao problem kako najgoreg kandidata gurnuti na TOP liste

  16
  7
  • Hm, najgori kantidat? Izgleda da Kadrovska nije baš dobro upućena i informisana. Ova žena je od agencije bez jasne vizije napravila firmu koja sada očigledno radi svoj posao. Zahvaljujući njoj naša opština sada ima park prirode i zaštićeno područje. Podrška i svaka čast!

   9
   14
   • Kadrovska je upucena odlicno. Agencija je imala viziju dok je vodio Starcevic Od kad je ova zena usla u Agenciju, od Agencije je napravila firmu koju je sa svim velikim troskovima navalila na ledja Opstini tj poreskim obveznicima. Zahvaljujuci njoj nasa Opstina ima problem A Orjen nije ona donijela na svojim ledjima niti ga je od tate naslijedila. Park prirode je odradio Starcevic samo se nije promovisao. A gospodja se kiti tudjim perjem. Provjerite broj novozaposlenih od kada je ona dosla, sta rade i kolike su im plate.Nestrpljivo cekamo odluku o izboru direktora Bice zanimljivo

    13
    4
    • Год.Старчевић је донио Орјен из Гуче одакле је иначе,за вријеме његовог мандата потписани су само трошкови горива и тоалет папира а ето какав је није најгори,секретаријат који девет година не ради ништа а обавезан је по питању Орјена води технолог хране читачица саопштења покојног СНП-а која зна коме и како дати УТ услове али не зна како заштити простор.

     4
     6
     • Pajo, koja je tvoja stručna sprema?
      4 razreda osnovne.
      Koliku platu ti isplaćuje ovaj vd direktor?
      Kao da si magistar. I sve to od para poreskih obveznika.
      A šta ti radiš?
      Sjediš u bifeu, voziš opštinsko auto, trošiš opštinsko gorivo i lažeš narod. I za to primaš platu magistra.
      A sekretarijat vodi Kovačević. On ima odgovarajući fakultet. A šta ti imaš?

      6
      3
    • Najgore je to sto je i ova Kadrovska na budzetu. U svakoj corbi mirodjija i redovna na portalu. Dosadna, sve zna osim onoga sto treba da radi.😂

     2
     1
   • Lako je napraviti firmu kad ćuća opštinske pare. Ima 7 nadzornika koji svako jutro nadziru dva stola u bife Beograd. Šprdnja a građani to sve plaćaju, nije se niko od njih oznojio radeći.

    6
    3
 3. Agencija za razvoj Orjena nije nikakav upravljač zaštićenog područja jer zaštićeno područje ne postoji. Studija zaštite nije još ni stigla do javne rasprave jer je menadžer Pajo popravio granice koje su neprihvatljive. Ova vd direktorka je sljedeća na listi za smjenu, zajedno sa menadžerom Pajom

  22
  8
 4. Sledeci put kad budete stitili endemske vrste ne morate opet unistavati arheoloski lokalitet kao sto je slucaj sa postavljenom klupom na metar od ilirske grobnice koja sluzi za roštiljanja dok se posmatraju ptice! To je slucaj iznad kamenoloma na putu za Kameno. Mozda to niste vi ali svakako je neprihvatljivo!

  20
  7
  • Klupa (pokretni mobilijar) na vidikovcu na Đevojačkim gredama je nešto što je kontra arheološkog lokaliteta? Zaista znimljivo gledište! Znaju li to u onim velikim, svjetskim arheološkim parkovima? Trebalo bi im to sve poskidati i table i klupe, sve!

   9
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code