Prvi put pred posjetiocima: Originalni artifakti sa arheološkog lokaliteta Carine u Risnu

Prvi put pred posjetiocima: Originalni artifakti sa arheološkog lokaliteta Carine u Risnu

1396
1
Podijeli

Manifestacija pod nazivom “Maj-mjesec Rimskih mozaika”, u organozaciji TO Kotor održaće se u subotu, 20. maja na lokalitetu Rimskih mozaika u Risnu, u 18 časova.

– Prvi put široj javnosti na  izložbi će biti predstvljeni originalni artifakti sa arheološkog lokaliteta Carine, otkrivenih u saradnji sa arheolozima iz Centra za istraživanje antike jugoistočne Evrope pri Varšavskom univerzitetu – navode organizatori.

Picerija i restoran

Posjetioci će imati prilike da pogledaju amforu, koja datira sa početka IV v.p.n.e, poklopce amfora iz II-I v.p.n.e, novčiće kralja Ballaios iz II v.p.n.e, arhitektonske elemente iz I v.n.e., tegove za ribarske mreže iz II-IV v.p.n.e, okrugli teg koji datira iz perioda II – IV v.p.n.e., eksere sa namještaja  sa kraj II v.p.n.e, kao i cipus, odnosno antičku grobnu inskripciju i dio kopče iz perioda II – IV v.p.n.e.

Konzervaciju artifakata je obavio načelnik Centra za restauraciju i konzervaciju područnog odjeljenja iz Kotora, Boris Kustudić.

Događaju će prisustvovati ambasadorka Republike Poljske, Irena Tataržinska sa suprugom Januszom Tataržinskim, kao počasni gosti i dugogodišnji prijatelji lokaliteta Rimskih mozaika.

U muzičkom dijelu programa biće upriličen koncert vokalno-instrumentalne muzike Georgia V. Sviridova, uz nastup horova “Stanko Dragojević” iz Podogorice i “Konstantin” iz Niša, a pod dirigentskom palicom Mione Cvijović iz Bijelog Polja.

Manifestaciju, koja simbolično predstavlja i rođendan lokaliteta, koji je za posjetioce otvoren u maju 2008. godine, otvoriće v.d. direktora Turističke organizacije opštine Kotor, Mirza Krcić.

1 komentar

  1. Zahvaljujem svima koji su nam priredili ovo nezaboravno veče. To je bila hrana za dušu! Predivni glasovi, divna dirigentica,fantastican ambijent! Sve pohvale!

Ostavite komentar

*

code