Početna Društvo Prvi put sistematično čišćenje i održavanje: Opština Herceg Novi brine o spomen...

Prvi put sistematično čišćenje i održavanje: Opština Herceg Novi brine o spomen obilježjima

8

Opština Herceg Novi započela je sistematično čišćenje spomen obilježja na području grada, za šta su prvi put Budžetom planirana sredstva.

Očišćeni su spomenici u Ilijinom parku u Igalu, spomen ploča Aleksandru Dukoviću, bista u parku Boke, biste u parku Sv. Leopolda, kompleks spomen obilježja na Savini. Ovih dana traje čišćenje bisti u Starom gradu, a predstoji i čišćenje česme i bisti u Omladinskom parku.

Picerija i restoran

– Briga o spomen obilježjima dužnost je lokalne uprave, kojoj se do sada nije planski pristupalo. Ove godine je, prvi put, planirana budžetska linija namijenjena održavanju spomen obilježja na području grada. Mi na taj način odgovaramo zakonskoj obavezi, namjereni da se odgovorno odnosimo prema brojnim obilježjima koja su postavljena u znak sjećanja na važne ličnosti i događaje od značaja za Herceg Novi – kaže sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Plan je da tokom ove i početkom naredne godine bude očišćen najveći dio spomenika u novskoj opštini.

Zambelić Pištalo podsjeća da je na nedavno održanoj sjednici Skupština opštine Herceg Novi usvojila Program postavljanja spomen obilježja za 2018. godinu, kojim je planirano postavljanje spomenika Mirku Komnenoviću, spomen ploče sa medaljonskim likom Jeftu Gojkoviću i Zuku Dzumhuru i imenovanje ulice Elize Duković Lombardić. Kako dodaje, u toku je priprema dokumentacije za raspisivanje javnog konkursa za idejno rješenje spomenika Mirku Komnenoviću.

Inače, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi posjeduje Registar spomen obilježja u koji je do sada upisano 65 spomen obilježja na području cijelog grada, sa detaljima koji se tiču svakoga od njih (naziv, lokacija, vrsta, tip, dimenzije, datum podizanja, naziv subjekta koji je podigao i onoga ko je dužan da ga održava).

8 Komentari

 1. novljani da nauce da kad je nesto pozitivno pohvale umjesto sto traze manu i sto ih zavist udavi. nije ovo velika vijest, al jeste pohvalno

  8
  6
 2. Ma prestanite vise da sve sto radite proglasavate za “prvi put”.Ne pocinje i ne zavrsava sve sa vama.A ako nesto zelite da istaknete prvo se dobro raspitajte pa kazite.Uzgred,bilo bi lijepo da “prvi put”vratite plocu ispod Tore,bistu kod Magarecih vrata,semafor …..

  20
  1
 3. Svaka čast. Iako za ovo nemaju podršku Crkve, koja uglavnom podržava onu drugu stranu u ratu. Ili je ovo pokazatelj tolerancije i početak pomirenja. Možda je vrijeme, jer već je malo ko živ od učesnika s obje strane. Pomirili su se i Sjever i Jug Amerike, pomirili se republikanci i frankisti Španije, crnci i bijelci Južne Afrike, mogli bismo i mi. Ionako su mrtvi ideali za koje su se borili i jedni i drugi. Nema kraljeva, a nema ni socijalizma, ni Jugoslavije ni ovakve ni onakve, a kao vrhunac : NJEMCI SU POBIJEDILI. Da smo mi pobjedili, Njemci bi dolazili kod nas u pečalbu…

  20
  1
 4. Imam osjecaj da je to kao i sve ostalo , neko dobio lijepe pare i samozaposlio se na ciscenje spomenika za lijepu cifru. Zasto niste trazili da se kaze koliko je budzet za ciscenje spomenika i ko ga izvodi.

  29
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code