Početna Eco PRVI PUT U CRNOJ GORI – VAKCINACIJA LISICA IZ VAZDUHA

PRVI PUT U CRNOJ GORI – VAKCINACIJA LISICA IZ VAZDUHA

0

lisicaOralna vakcinacija lisica protiv bjesnila prvi put u Crnoj Gori počeće idućeg mjeseca. Trajaće narednih 5 godina. Projekat finansira Evropska unija, a realizuje ga Veterinarska uprava.
Kampanja vakcinacije trajaće minimum pet godina i sprovešće se dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Budžet projekta iznosi 1.700.000 eura, od čega je Evropska komisija obezbijedila 1.500.000 eura.

– Tokom prve oralne vakcinacije lisica, koja će trajati nedjelju dana, izbaciće se iz aviona preko 250.000 doza vakcine na teritoriju cijele Crne Gore. Avioni će letjeti unaprijed utvrđenim putanjama, a izbacivanje mamaca-vakcina će se evidentirati elektronski, putem posebnog softvera povezanog na GPS sistem. Tako će biti moguće precizno registrovanje mjesta na koje je svaki mamac bačen –  objasnio je za Radio Jadran predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore, Nikola Marković.
On dodaje da će bacati  20 mamaca po kvadratnom kilometru, kao i da to ne može škoditi drugim životinjama.
– Bjesnilo je neizliječiva bolest ljudi, domaćih i divljih životinja. Suzbija se prvenstveno zbog zaštite zdravlja ljudi, a u Crnoj Gori se pojavljuje sporadično – kaže Marković.

Najviše je bio pogođen sjeverni, pa središnji dio. Međutim i jug Crne Gore nije pošteđen bjensila.
– U Herceg Novom smo takođe imali evidentiran određen broj jedinki. U zonama  koje su ranije registrovali lovci obavićemo  vakcinaciju – ističe Marković.
U projektu oralne vakcinacije lisica protiv bijesnila, učestvuju: Ministarstva poljoprivrede i zdravlja, Veterinarska uprava, Uprava za šume, Specijalistička veterinarska laboratorija, Lovački savez i  Nacionalni parkovi Crne Gore.

Inače, svake godine u svijetu, medicinsku pomoć od bjesnila zatraži više od 15 miliona ljudi. Procjenjuje se da se tako spasi više od 350.000 života godišnje. Ipak, u svijetu od bjesnila godišnje umre oko 55 hiljada ljudi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code