Prvi put u Herceg Novom obilježeno 330 godina Kotobiljske bitke

Prvi put u Herceg Novom obilježeno 330 godina Kotobiljske bitke

4
Podijeli

Polaganjem vijenca na Kamenom danas je obilježeno 330 godina od Kotobiljske bitke i odata pošta palim junacima. Vijenac su ispred Opštine Herceg Novi položili potpredsjednica Danijela Đurović i predsjednik Mjesne zajednice Kameno-Žlijebi Goran Stanovčić. Prisustvovali su odbornici, predstavnici Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i mještani, saopšteno je iz pr službe Opštine.

“Kotobiljska bitka bila je prekretnica, uvod u oslobađanje Herceg Novog od vlasti Osmanskog carstva. Odigrala se 15. septembra u okolini mjesta na kojem danas stojimo, u selu Kameno, pod Tajnim brdom”, podsjetila je Đurović.

Picerija i restoran

Na ovaj način prvi put je polaganjem vijenca obilježen datum kada je u uskom klancu vojska sastavljena od Hercegovaca, Crnogoraca, Mletaka, milicije iz Kotora i domaćih ustanika, iznenadila vojsku Husein Topal Paše i nanijela im težak poraz. Tako su spriječili da pojačanje stigne do opsjednutog grada, a samo 15 dana kasnije uslijedilo je oslobađanje Herceg Novog.

“Bitka koja je uvela u oslobođenje grada značajno je uticala na budućnost ovih prostora. Kotobiljska bitka, žrtva i junaštvo onih koji su u njoj učestvovali ne smiju biti zaboravljeni i zato smo danas ovdje. Možemo biti ponosni da i tri vijeka kasnije njegujemo tradiciju zajedništva, koju su ljudi s ovih prostora tada pokazali, kada je djelovati kao jedan bilo od životne važnosti. Ideal koji je bio vodilja kotobiljskim borcima – sloboda, i mi danas slijedimo, nastojeći da na tom temelju gradimo budućnost”, poručila je potpredsjednica Opštine Herceg Novi, Danijela Đurović.

4 Komentari

  1. uvjek je dobro vidjeti napredovanje pa i kad stiže nakon 15 godina! Prethodnici koji su uspjeli da se zadrze na vlasti skoro 2 mjeseca nista nisu naučili.

Ostavite komentar

*

code