Početna Ekonomija Prvi stanari u Portonovom iduće godine, a gosti u hotelu One&Only 2018.

Prvi stanari u Portonovom iduće godine, a gosti u hotelu One&Only 2018.

20

Najava iz kompanije Azmont investments da je nakon prezentacije u Londonu počela prodaja preko 100 stanova i apartmana u budućem luksuznom naselju Portonovi dvostruko intrigira ovdašnju javnost.

Prvo, iako prosječni građanin Crne Gore neće, ili jednostavno ne može, biti u ulozi kupca, ipak, želi da zna kako će se kretati cijene kvadrata. Drugo, prije dvije godine, tadašnji izvršni direktor Azmonta, Server Birkan demantovao je spekulacije da će se prvo graditi apartmani kako bi se njihovom  prodajom obezbijedio novac za gradnju  hotela One&Only. On je tada na pressu izjavio da nije cilj gradnja apartmana  i njihova  prodaja prije nego što se oni završe, već da žele da izgradnjom  hotela i marine stvore potražnju za ovim kompleksom u cijelom svijetu, pogotovo u zahtjevnom jet set-u.

Picerija i restoran

No, dvije godine kasnije “Azmont investments” je izašao na tržište nekretnina, ali tek počeo pripremne radove za gradnju prvog One&Only hotela u Evropi.
Menadžerka za korporativne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje, Azmont investmentsa, Adrijana Husić, kaže da gradnja rizorta ide po planu, kao i da u ovoj fazi nije moguće dati cijene stanova.
– Pri kraju je šipovanje za buduću marinu od 220 vezova. Prve zgrade u naselju Lower Village gotove su u tzv.grubim radovima. Slijedi ljepši dio koji sve zanima. Nastavljamo gradnju, jer je naš plan da taj dio naselja sa marinom i glavnim šetalištem bude spreman za otvaranje već naredne godine. Na prodaju su već sada  133 stana i apartmana u dijelu Lower village i marine, odnosno 89 stanova  u Donjem naselju i ostatak  su stanovi u dijelu marine. Biće izgrađene i brojne radnje, restorani, kafići i butici poznatih modnih marki – ističe Husić.

Portonovi Adrijana HusicNakon prvih prijava u kompaniji očekuju dobru prodaju stanova, koji će biti useljivi u drugoj polovini naredne godine, ali za cijene Adrijana Husić kaže:

– To se ne komentariše u ovoj fazi. Portonovi je jako kompleksan projekat u okviru koga je počela priprema za gradnju One&Only hotela. Njegovo otvaranje je planirano za 2018. godinu. Na nama kao investitoru  je prvo da stanove i apartmane prodamo i dobijemo prve stanovnike Portonovog, a dalje se gradnja nastavlja u okviru cijelog rizorta.Buduće naselje na površini od 26 ha imaće 290 jedinica i gradi se u nekoliko faza. Koštaće 650 miliona eura, a do sada je uloženo oko 160 miliona, što je više od predviđenpog ugovorom o dugoročnom zakupu bivše kasarne u Kumboru, kaže Husić.

Portonovi - Lower Village CGIOna tvrdi i da su svi objekti od kulturno istorijskog značaja, poput crkve Sv. Neđelje, sa antičkim ostacima, lansirne rampe iz doba Austrougarske, sačuvani. Sa nadležnim institucijama rade na zaštiti i njihovoj valorizaciji.

Glavni izvođač u Portonovom je italijanska kompanija “Pizzarotti”, koja je angažovala brojne podizvođače kako bi radovi tekli planiranom dinamikom.

portonovi projekat 2

– Ono što nas raduje jeste to što oni prate našu sugestiju da ukoliko postoji intersovanje lokalnih firmi i radne snage da budu uposleni u skladu sa potrebama Portonovi rizorta -odgovorila je Husić na naše pitanje o broju i strukturi radnika.

Ona podsjeća i da je Azmont nedavno potpisao ugovor sa Univerzitetom Donja Gorica i francuskom školom Vatel o formiranju novog studijskog programa od iduće godine, kao i da će  dodijeliti 5 stipendija, prvenstveno mladima iz Herceg Novog i Boke.

20 Komentari

 1. Kladim se da komentare pišu “naši očevi” koji su nam i ostavili Crnu Goru u ovakvom stanju pa sad pametuju kako i sta treba da se uradi.

 2. Simo,ima mnogo poslova koje niko ne zna da odradi bez znanja tako da ga nažalost nekih neko mora platiti,a tačno je i da mnogi zauzimaju društvena radna mjesta po političkoj osnovi,ali što ćemo,to je dio Sistema,važno je učestvovati.

 3. E,Simo,da ti kažem:Mladi nijesu pošli po zlu zbog Porta,nego zbog svojega neučenja i neznanja,besposličarenja i neznanja i nebrige roditelja.O tome baš pričam.Mnogi mladi iz Boke tamo, za to vrijeme dok drugi lutaju, rade i odlično zarađuju,jedva stižu da predahnu,a nikako da se okupaju,jer posla ima mnogo,a radnika malo.A rad počinje sa rođenjem.Sve poslije je kasno.A svi gledaju druge koji žive bez rada i tu se pređu,Simo.

 4. Necu da ulazim u to je li moglo brze i je li moralo da bude apartmana i stanova ili samo hoteli i kad je trebalo bit otvaranje i sl. Cinjenica je da je u Kumboru odradjen najtezi dio posla i najzahtjevniji, a to je sipovanje terena. Cinjenica je i da ima jos sila betona da se izlije da se naprave lukobrani i mula. Cinjenica je i da ima grdilo posla na zgradama koje su zapocete, a mi obicni gradjani ne znamo je li to hotel ili apartmani ali mozemo vjerovat ili ne da ce prvi stanari u Porto doc iduce godine u sta ja licno ne vjerujem. Cinjenica je i da ce to sigurno biti lijepo kad se zavrsi ali je cinjenica da uvijek moze ljepse i bolje. Daj Boze da to sve bude kako treba i da HN imadne koristi od svega toga i da oni koji nadju zaposlenje tamo budu placeni kako treba, a tu bi drzava trebala da se ukljuci.

 5. Takoi je Luka i Zelenika,Od divljaka nas moze spasiti samo regionalizacija Boke.Pogledajte sto pojedinci rade sa prljavim novcem.Zauzimaju sve sto mogu:nasipaju plaze betonom,dizu autobuske stanice,parkove pretvaraju u smetista,,,Kad su Novljani vodili opstinu i HN da li ovi novokonponovani trgovci znaju gdje je tada bio grad skalina?Ne znaju jer su gonili veprove kroz sumu.

 6. ETO–Varaš se da se posao samo znanjem može dobiti i odraditi U NAŠOJ PLEMENSKOJ DRŽAVI.
  Raspitajte se koliko je Tivat napredovao uz Porto Montenegro a koliko su Tivćani nazadovali i koliko ima prava tivatska policija da interveniše u marini. Koliko je mladih pošlo po zlu putu zbog BLAGODETI MODERNE LUKE

 7. Pa moj-a dobra eto… Novljani su za Podgoricane izmislili turizam. Kumbor je još uvijek u hercegnovskoj opštini, ali eto slabo smo rođacki povezani. Baš zato eto ispade da vi učite a mi ne. I eto baš zbog toga vi nama pametujute i prodajete bijele bubrege kao obične. Al eto ispade nismo mi ludi, samo još da se o rodimo sa pravima. Pa ćemo eto i mi postati učeni kao i vi 🙂

 8. Ovo je naša budućnost,život naših potomaka koji će se stiđeti vaših komentara.Htjeli vi ili ne oni će raditi i živjeti ponosno u Crnoj Gori cijeloj ovakvoj,vječnoj ljepotici,modernoj i staromodnoj istovremeno.Samo moraju dobro i stalno da uče,uče i uče.

 9. Hotel cese sagraditi kad budu zaradili milione od prodaje stanova i apartmana.Zasto vjerujemo prevarantima!?Koliko je samo puta do sada prevarena nasa opstina?Pa ljudi,Bokelji ne znaju nida kuvaju i spremaju hranu,vec ista dolazi iz PG furgonima na kojima pise”Voda u krsu”Ovo je nazalost bokeljska stvarnost.

 10. I onda je došla Crvenkapa sa korpom kolača za baku……
  Bajke, bajke i samo bajke već dugi niz godina…..
  Kad čujemo vijesti mi ne znamo stvarno gdje živimo.

 11. Zašto su formirali studijske programe, za prodavačice u buticima ili kućne majstore u apartmanima. Svakako su bolja mjesta ostavljena za podgoricku djecu. Eto im sve. Nosite i Kumboru i sve za Podgoricu

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code