PRVI STANOVNICI KIRIBATA U CRNOJ GORI – NA OBUCI U „AZALEI“

PRVI STANOVNICI KIRIBATA U CRNOJ GORI – NA OBUCI U „AZALEI“

0
Podijeli

IMG_3917Grupa od 7 pomorksih instruktora, vjerovatno prvih državljana Republike Kiribati, koji su došli u Crnu Goru, završili su tronedjeljnu obuku u Trening centru „Azalea Maritime“ u Bijeloj. Kiribaćanima je trebalo tri dana da sa dalekog Pacifika stignu u Bijelu, sa direktorom capt. Borom Lučićem, koji je iz Crne Gore, Igala, ali, kažu nam, isplatilo se.

Kiribati su ribarska i pomorska država,  sa 33 ostrva, u sred Pacifika, oko ekvatora. Iako je ova bivša britanska kolonija u direktnoj opasnosti od planetarnog zagrijavanja i mogla bi postati prva država koja nestaje s lica zemlje, to njeni stanovnici prihvataju kao neminovnost. Ne brinu previše. Takav utisak odaju i Kiribaćani koje smo sreli za simulatorima u Pomorskom trening centru „Azalea maritime“ u Bijeloj. Pričaju nam da su u Crnu Goru došli zahvaljujući možda jedinom državljaninu Crne Gore koji već nekoliko godina živi i radi na Kiribatima, kapetanu Boru Lučiću iz Igala, ali i odličnim uslovima koje je za obuku na međunarodnom tenederu ponudila „Azalea“.

– Na Kiribate sam otišao 2007 godine  i preuzeo posao direkora Pomorksog centra za obuku pomoraca koji se zapošljavaju na 6 brodarskih kompanija iz Hamburga. Za jednu od njih sam i ja radio posljendjih par godina – priča za Radio Jadran, capt. Lučić.

Picerija i restoran

On dodaje da su dvije godine nakon njegovog boravka na Kiribatima počeli zajednički programi sa Trening centrom Azalea. Instruktori iz Bijele  obučavali su prvo Kiribaćane u njihovoj zemlji , a onda je 7 instruktora iz najvećeg Pomorskog centra na Pacifiku, nastavilo tronedjeljni trening  na simulatorima u Bijeloj.IMG_3916

– Naš tim je veoma impresioniran Crnom Gorom, ovim zalivom, posebno planinama. Instruktori su pravi profesionalci. Vodili su nas na Lovćen. Kakav je to bio doživljaj za nas! Kao da smo na vrhu svijeta, jer dolazimo s ostrva, gdje je najviše 4 m nadmorska visina. Ovdje smo puno naučili od menadžera u „Azalei“ i možemo to sve primjeniti u našem Centru. Voljeli bismo da se obuke i saradnja nastavi – priča nam navigacioni isntruktor, Riennang Ioane.

U Trening centru  u Bijeloj pored zapošljavanja pomoraca već devet godina bave se njihovom obukom, po najvišim standardima. Ovdje dolaze na treninge iz čitavog svijeta.

– U jednom trenutku imali smo pomorce, koji su predstavljali 33 nacije, ali  prvi put „Azalea“ je  pobjedila na dva međunarodona tendera i dovela instruktore iz Kiribata – kaže za Radio Jadran trening menager, “Azalea maritime“, Srećko Tripović.

„Kad vi pitate nekog  Britanca koji dođe u „Azaleu“ na obuku – što je očekivao od obuke i što je dobio – on će vam reći -očekivao sam obuku po svjetskim  standardima! Kad ga pitate, kad se obuka  završi – što ste dobili – reći će – pa dobio sam ono što sam očekivao! Ništa manje od toga, nikakve prečice i skraćenice nego ono što zahjtjeva industrija„ – kaže Tripović.

Kiribati, zemlja gdje  se prvo rađa dan, gdje počinju Nove godine i gdje je počeo novi milenijum ima sedam puta manje stanovnika od Crne Gore , ali i registar od 250 brodova.

IMG_3911– Oni imaju  svoj registar brodova čije se kancelarije nalaze u Singapuru. Mislim da pod crnogorskom zastavom ne plovi više od deset brodova tako da kada pogledate 100 hiljada stanovnika sa 1000 pomoraca i 250 registropvanih brodova, uključujući i barže i remorkere koje imaju Kiribati, sa Crnom Gorom, koja ima preko 700 hiljada stanovnika i 7-8 hiljada pomoraca, a svega 10 brodova, velika je razlika. Definitovno Kiribati ulažu dosta više napora i sredstava u razvoj pomorstva. Imaju veliku podšku Australije i Novog Zelanda. Naš Trening centar je postao najveći na Pacifiku. Vlada Australije razmišlja da ga promoviše u regionalni trening centar gdje bi se obučavali svi pomorci sa Pacifika – navodi capt. Boro Lučić.

Pomorci Kiribarima godišnje donose 20 odsto nacionalnog buđžeta. Zato Vlada Kiribata, uz pomoć Vlade Australije i Novog Zelanda, puno ulaže u pomorstvo i finansira kvalitetnu obuku svojih državljana, pa makar to značilo za njih i tri dana putovanja do Crne Gore i Bijele.

IMG_3923

kiribati

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code