PRVI SVJETSKI DJEČIJI FESTIVAL FOLKLORA U CRNOJ GORI

PRVI SVJETSKI DJEČIJI FESTIVAL FOLKLORA U CRNOJ GORI

0
Podijeli

FESTIVALDefileom učesnika dječijeg festivala folklora, uz pratnju Mjesne muzike Đenovići, u Herceg Novom će večeras  početi prva svjetska manifestacija folklora. Defile će krenuti u 17:30 sa Trga Belavista do dvorane Park, a nakon toga učesnici će nastupiti u amfiteatru pozorišta, gdje je u 18 h najavljeno svečano otvaranje.

Svjetska organizacija folklornih festivala-CIOFF, je organizaciju povjerila KUD-u „Sloga“ iz Đenovića, koji su njihov član od 2008. godine. Na festivalu će učestvovati: Kazahstan, Turska, Italija,  Mađarska i Srbija. Organizator će ugostiti oko 250 učesnika festivala od 10-15 godina, koji će biti u pratnji svojih lidera, koreografa i muzičara. Izvršna direktorka festivala i ujedno direktorka KUD-a „Sloga“, Ankica Vujinović, nam je rekla da je organizacija povjerena upravo KUD-u „Sloga“ zbog brojnih učešća na CIOFF-ovim festivalima, gdje su pokazali kako igraju i kako odgovaraju obavezama koje festivali zahtijevaju. Ona navodi da su samim tim u CIOFF-u prepoznali njihove mogućnosti. Pored Herceg Novog, manifestacija će se „seliti“ i u Podgoricu i Cetinje.

Cilj festivala je sklapanje prijateljstava među djecom, širenje tolerancije i razumjevanja uz igru i pjesmu, izlete i zajedničke obroke, što doprinosi afirmaciji kulture, ljepote i bogatstva različitosti u našoj zemlji.

Picerija i restoran

Inače, KUD „Sloga“ je formirano 1937 godine. Stalno njeguju tradiciju narodnih plesova i igara iz naše zemlje i okruženja. Folklorne igre koje izvode postavili su i potpisali poznati etnolozi. Svaku igru izvode u originalnoj nošnji, od kojih su crnogorske stare i do 50 godina. Imaju 120 aktivnih članova zajedno sa orkestrom. Učestvuju na inostranim festivalima, sa djecom uzrasta od 8-15, kao i prvim ansamblom starosti od 15-28 godina.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code