PRVI VODIČ O CRNOJ GORI NA HOLANDSKOM

PRVI VODIČ O CRNOJ GORI NA HOLANDSKOM

162
0
Podijeli

Naslovna_strana_vodica_MontenegroPrvi turistički vodič o Crnoj Gori na holandskom jeziku, pod nazivom “Crna Gora” objavila je holandska izdavačka kuća „Boekscout“. Autor vodiča je dugogodišnji turistički novinar Paul Wennekes, a fotografije su rezultat rada Marianne van Twillert.

 

Na 280 stranica opisane su prirodne ljepote primorja, zaleđa i planinskog dijela Crne Gore. U vodiču su date i praktične informacije za turiste, spisak i preporuka manifestacija, važni brojevi telefona, ali  i posebno korisne informacije za turiste koji su ljubitelji pješačenja, biciklizma i kampovanja, kao i uopšte aktivnog odmora u prirodi. Pisac predlaže posjetu autentičnim mjestima i upoznavanje sa tipičnom kulturom gradova i sela. Pet nacionalnih parkova su ishodišta priče o Crnoj Gori, tako da dio koji se odnosi na turističke teme sa posebnim senzibilitetom daje sliku o prirodi i kulturi. Izuzetno mjesto u vodiču je posvećeno gastronomiji kao i mogućnostima noćenja.

Picerija i restoran

Autor je podatke o Crnoj Gori koncipirao više u vidu romana nego klasičnog vodiča. Poseban osvrt je dao na istorijska kretanja u namjeri da približi holandskim čitaocima: “Uticaj izuzetno bogate istorije na zemlju crnih planina. Samo kada znaju istoriju, putnici mogu da shvate zašto su ovdašnji ljudi upravo takvi: gostoprimljivi, malo ležerniji, ali uvijek spremni za pomoć ili razgovor”.

Paul Wennekes, koji je odabrao Crnu Goru za zemlju stanovanja, nakon studijskih posjeta medija koje je organizovala NTO i brojnih samostalnih putovanja, mišljenja je da će holandski turisti svakako željeti da posjete Crnu Goru ili da joj se ponovo vrate.

Crnu Goru je prošle godine posjetilo preko 6 600 turista sa holandskog tržižišta koji su ostvarili blizu 31 500 noćenja što je 45% više u odnosu na 2010. godinu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code