Prvi YAHT WEEK u Crnoj Gori: U Gradsku luku Herceg Novi stigla...

Prvi YAHT WEEK u Crnoj Gori: U Gradsku luku Herceg Novi stigla flota od 35 brodova

9
Podijeli

Neobičan prizor u Gradskoj lucu u Herceg Novom, jer su gotovo u isto vrijeme iza 17 h počeli da pristižu plovila, koja su dovezla blizu 350 gostiju. Na vezu je ubrzo bilo jedrlica i katamarana.

Kada u Hrvatskoj imaju tokom ljeta 15, zašto Crna Gora ne bi mogla biti domaćin bar dvije sedmice nautičarima i gostima sa svih kontineanata? To su se zapitali organizatori iz agencije „European travel ventures“ koji su prepoznali da bi i u Crnoj Gori mogli napraviti sličan biznis kao u Hrvatskoj.

Picerija i restoran

Foto: Đorđe Matković

Krstarenje Hrvatskom, Grčkom, Italijom, Španijom, Karibima, Tajlandom i sada prvi Yaht week u Crnoj Gori je za većinu uzbudljivo. Tonči Koljanin, organizator za Hrvatsku i Crnu Goru, kaže nam da već 11 godina razvijaju ovu manifestaciuju.

– Imamo ugovorenih 15 sedmica, 3,5 mjeseca, imamo skoro 1200 jedrlica tokom ljeta. Ovo je prvi put da smo došli u Crnu Goru da bismo napravili nešto slično. Jer vaša zemlja je jako slična Hrvatskoj, ljudi, gradovi, sve. Ovo je testna godina. Nadamo se da ćemo povećati dogodine broj plovila i gostiju – kazao je on.

Foto: Đorđe Matković

Pitamo jesu li nautičari zahtjevni gosti, a Koljani kaže da nisu. Većinom je riječ o mladima od 25 do 30 godina, Amerikancima i Evropljanima:

– Jedre, istražuju okolinu. Svakog dana promijenimo grad. Obilazimo, a naveče obično imamo organizovane privatne zabave. Već sjutra idemo na druge destinacije.

Za grad i Crnu Goru ovo je dobra prilika za promociju, a vođa krstarenja, Mark Speight, objašnjava da su odabrali Crnu Goru zato što ima mnogo mogućnosti za razgledanje.

– Najsličniji ste vašim susjedima, Hrvatskoj, koja pravi veliki posao sa ovom vrstom nautičkog turizma. Najviše nas je impresionirala topla dobrodošlica u Crnoj Gori, sinoć u Kotoru, danas u Herceg Novom. Sa svima sa kojiam smo dogovarali dolazak svi su nam pomogli, kako ovdje Vlado Zloković, tako i u drugim destinacijama. Zahvalan sam svima – kaže Speight.

Rukovilac Agencije za gazdovanje Gradskom lukom, Vladimir Zloković potvrđuje da je manifestacija Yaht week velika promocija za grad Herceg Novi i Crnu Goru.

Foto: Đorđe Matković

– Sljedeće sedmice Tonči Koljanin dovešće ekipu koja će uraditi video promociju samog Herceg Novog, a imaćemo mjesto i u njihovim katalozima i prospektima. Osim toga ovo su visokoplatežni gosti i gradovi na primorju će to osjetiti – ističe Zloković, očekujući iduće godine više nautičara.

Večeras je na tvrđavi Forte Mare, poslije obilaska Herceg Novog za goste iz Amerike, Australije i Zapadne Evrope priređena zabava. Drugi dio flote od 29 jedrlica i katamarana, sa 250 članova posade i gostiju stiže 13. avgusta.

9 Komentari

  1. Kakvi smo mi postali,nikad nam nista nevalja,sve vidimo crno,uzas…. ajde najbolje da i ovo malo jedrilica sto je doslo posaljemo za BD da se ovaj napaceni narod ne nervira,a? Sreca pa nam rade hoteli Tamaris,Rivijera i Plaza u fullu oko 15%vise gostiju nego prosle godine u isto doba…. Blago nama s’nama…

    4
    1

Ostavite komentar

*

code